GELDZAKEN

Kinderbijslag, wat doe jij ermee?

25 september 2014

kinderbijslag

Binnenkort is het weer zover. Over een ruime week wordt de kinderbijslag op de rekening gestort. Een tegemoetkoming van de overheid in de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Wat je met het geld doet, mag je zelf weten. De een gebruikt het voor een nieuwe garderobe voor de kids, een ander bewaart het voor een grote aankoop of uitje met het gezin en weer iemand anders zet het geld op de spaarrekening.

Ikzelf heb eerlijk gezegd geen specifieke vaste bestemming voor het geld. Voor Lise hebben we pas één keer kinderbijslag ontvangen, de komende betaling wordt de tweede keer. Het komt bij ons gewoon binnen op de lopende rekening waar we alle vaste lasten van betalen. Van die rekening betalen we dus in principe ook alle spullen die we nodig hebben voor de verzorging van Lise, zoals luiers, kleding en voeding.

Maar… met Lise’s verjaardag én de dure decembermaand in aantocht wil ik het geld misschien toch apart gaan zetten om cadeautjes voor haar van te kopen. Van het geld dat overblijft kan ik dan nog wat hoognodige winterkleding voor Lise kopen.

De kinderbijslag wordt trouwens uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hieronder volgt nog wat handige informatie over betaaldagen (zet ze in je agenda!) en de hoogte van het bedrag dat je ontvangt.

Uitbetaling kinderbijslag

Eerste kwartaal: rond 3 april
Tweede kwartaal: rond 3 juli
Derde kwartaal: rond 3 oktober
Vierde kwartaal: rond 3 januari

Hoogte kinderbijslag

De hoogte van het bedrag dat je aan kinderbijslag ontvangt, hangt af van de leeftijd van het kind. Zo ontvang je in 2014 voor een kind van 0 t/m 5 jaar €191,65, voor een kind van 6 t/m 11 jaar €232,71 en voor een kind van 12 t/m 17 jaar €273,78 per kind per kwartaal.

Wat doe jij met de kinderbijslag? Ben je er vooraf erg mee bezig waar je het geld aan wil uitgeven of komt het net als bij mij gewoon op de lopende rekening binnen en doe je er de boodschappen van?

10 Comments

 • Reply Miranda 25 september 2014 at 06:42

  Er was een tijd dat ik dat geld echt nodig had om de extra rekeningen van te betalen. Of idd kleding etc. Dan kon ik tussendoor zulke uitgaves niet doen zeg maar. Inmiddels is mijn situatie veranderd. Ik betaal er nu bv zwemles, logopedie of voetbal mee. Maar ook gaat er een gedeelte naar een aflossing van schulden die ik met mijn ex had. Ik betaal daar maandelijks voor maar verdien niets en wil niet dat mijn huidige vriend daarvoor opdraait. Als begin volgend jaar alles klaar is dan wil ik voor elk kind steeds de helft van het bedrag gaan storten op hun rekening.

 • Reply Geertje 25 september 2014 at 09:11

  Bij ons ligt het er maar net aan of we het nodig hebben… Soms gebruiken we het voor de vaste lasten, afgelopen kwartaal bijvoorbeeld hadden we het nodig voor de verhuizing. Maar volgende week ga ik het lekker op-shoppen voor de meiden en onszelf.

 • Reply Joyce 25 september 2014 at 10:04

  Ik gebruik het voor kleding en inderdaad ook voor cadeaus, Aron is in december jarig en dat is altijd al zo’n dure maand.

 • Reply Marianne 25 september 2014 at 11:35

  Dit wordt de tweede keer dat we kinderbijslag krijgen. De eerste keer heb ik kleertjes gekocht, echt een hele garderobe, maar nu heeft hij voorlopig niets nodig en dus storten we het op zijn spaarrekening. Ik vind het belangrijk dat Mathéo straks een goede financiële basis heeft als hij ouder is. De kinderbijslag gebruiken wij echt alleen voor kleertjes of grote aankopen voor hem. Ik vind dat dit geld echt alleen voor hem is. Dus gebruiken we het niet, gaat het naar z’n spaarrekening!

  • Reply moonoloog 25 september 2014 at 21:35

   Dat vind ik wel een mooie gedachte Marianne, dat je dat geld ook echt reserveert voor Mathéo en het dus op zijn spaarrekening zet als je het niet gebruikt.

 • Reply Miranda 25 september 2014 at 12:21

  Wij zetten een deel op de rekening van Mila en van het andere deel kopen we kleding voor haar. En nu met december in aantocht ook wel iets van een cadeau.

 • Reply Odile 25 september 2014 at 22:07

  Ik zet het op een aparte rekening. Daar komt al het geld op te staan wat voor Maxim bestemd is (krijg ook wat kindgebondenbudget). Ik betaal er zijn voeding, kleding, Pampers enzovoorts van en straks wat cadeautjes voor zijn verjaardag. Wat overblijft stort ik op zijn spaarrekening. Alleen als ik echt geld tekort kom en rekeningen moet betalen gebruik ik het 🙂

 • Reply Petra 28 september 2014 at 11:18

  Ik doe er niets speciaals mee. In die zin ik wacht niet op de kinderbijslag met het kopen van kleertjes of schoenen. In de regel koop ik in de betreffende maand wel wat meer voor de kinderen. Uiteindelijk gaat het geld dus ook aan hen op. Maar we leggen het niet apart. We sparen al elke maand een klein bedrag voor ze.

  • Reply moonoloog 29 september 2014 at 13:02

   Zo doe ik het eigenlijk ook Petra. Ergens vind ik het wel ‘mooi’ om het geld apart te houden, maar tot nu toe leek me dit eigenlijk gewoon de snelste en makkelijkste manier.

 • Reply Patricia Gerritsen 9 maart 2015 at 12:21

  Wij gebruiken het deze keer voor de aanschaf van een autostoel groep 1. Na lang zoeken gekozen voor de Maxi cosi Milofix. Moet dus nog bijleggen haha. Vorige keer kleertjes en traphekjes .

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.