GELDZAKEN

4 x je kind leren omgaan met geld

18 maart 2016

geld

Zelf ben ik iemand die niet zomaar geld over de balk smijt. Nu wil dat heus niet zeggen dat ik een krent ben die nooit een cent uitgeeft – de economie moet immers ook draaien en hey, shoppen is leuk! – maar ondoordacht geld uitgeven om het uitgeven doe ik eigenlijk nooit. En ik denk dat ik deze instelling voor een groot deel te danken heb aan mijn opvoeding én hoe mijn ouders met geld omgaan. Omdat ik denk dat de basis hiervoor voor een belangrijk deel in de opvoeding ligt, vind ik het goed dat het Nibud ook dit jaar weer de themaweek De Week van het geld organiseert. Vandaag alweer de laatste dag, maar nog net op tijd om aandacht aan dit onderwerp te besteden. Hoe kun je je kind leren omgaan met geld? Ik geef je vier manieren!

1. Leer je kind wat sparen is

Kleine kinderen denken af en toe dat er een geldboom in de tuin groeit waar jij wat vanaf kunt plukken als ze weer eens iets bedacht hebben dat ze willen. Dat het niet zo werkt en dat ook jij soms (lang) moet sparen tot je eindelijk dat ene item kan kopen dat al zo lang op je wishlist stond, doe je door je kind zelf te laten sparen voor iets dat hij/zij graag wil hebben.

chuck1

En hoe maak je sparen leuker dan met zo’n te gekke handgeschilderde spaarpot uit de Chuckfamily? Kunstenaar Wim de Prez heeft een reeks van spaarpotten (‘chucks’) ontworpen die elk een eigen karakter en een eigen verhaal hebben. Naast de spaarpotten heeft Wim inmiddels ook een aantal nieuwe ideeën uitgewerkt. Zeker de moeite waard om even te bekijken! Voor Lise ontving ik Wingo, die je op bovenstaande foto ziet afgebeeld. Zelf vindt ze het vooral een kikker, maar ze is er al helemaal weg van. We hebben haar gespaarde centjes uit haar spaarvarken in Wingo gestopt en ze weet heel goed dat als ze een keer geld krijg van opa en oma, ze dat in haar spaarpotje kan doen.

2. Geef je kind zakgeld

Voor Lise is het nog te vroeg, maar vanaf dat je kind een jaar of zes is, is het verstandig te beginnen met het geven van zakgeld. Belangrijk daarbij is dat je het kind contant, zichtbaar, geld geeft. Daarmee leert het de waarde van geld het beste kennen. En zorg voor regelmaat. Geef bijvoorbeeld elke week op een vaste dag zakgeld. Ik weet nog dat het bij ons vroeger elke zaterdag op het muurtje van de keuken lag! Hanteer ook de regel op = op en laat je kind fouten maken. Achteraf spijt hebben van een uitgave hoort erbij en daar leert het alleen maar van. Maak wel afspraken over de besteding van het zakgeld. Waar mag het aan worden uitgegeven en waaraan niet? Ook leuk is het opstellen van een zakgeldcontract (gratis download), waarin je samen met je kind alle afspraken omtrent het zakgeld vastlegt.

3. Deel je kennis over geldzaken

Nee, je hoeft je kind niet te gaan uitleggen hoe een hypotheek werkt (als je het zelf al precies weet…). Maar door je kind wijzer te maken over geld(zaken), breng je het hele waardevolle kennis bij. Leg bijvoorbeeld uit dat de bank je rente geeft over het geld dat je daar op een spaarrekening zet. Het Nibud heeft per groep van de basisschool leuke werkbladen ontwikkeld die over geld gaan en waarmee je thuis samen met je kind aan de slag kunt.

4. Maak je kind bewust van (de kracht van) reclame

Reclame is overal. In de supermarkt, op televisie, op internet. De hele dag door worden we verleid. Kinderen ook. Het is verstandig ze hier al op jonge leeftijd bewust van te maken. Dat zij als doelgroep belangrijk zijn voor bedrijven. Dit kun je doen door samen naar een reclameblok op tv te kijken en te vragen wat een bepaalde reclamespot met je kind doet en wat hij/zij denkt dat de boodschap ervan is. Laat je kind in de supermarkt ook eens kijken naar de verpakkingen die met aantrekkelijke plaatjes en stripfiguren die meestal op kinderhoogte in de schappen staan en leg uit waarom de supermarkt dit doet.

Wat doe jij om je kind(eren) te leren omgaan met geld?

Dit artikel bevat een of meer producten die ik toegestuurd heb gekregen.

4 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 18 maart 2016 at 11:01

  Zeker de kracht van reclame vertel ik aan mijn kinderen! Zodat ze daar niet makkelijk in trappen.

 • Reply Melissa 19 maart 2016 at 23:13

  Ik heb geen kinderen. Maar vind het wel goed als ouders duidelijk maken wat waarde is van geld.

 • Reply Farah 20 maart 2016 at 11:00

  Een goed artikel, ben het op alle punten met je eens, vooral het reclamegebeuren is echt ontzettend moeilijk om uit te leggen

 • Reply Mijntje 20 maart 2016 at 11:20

  Hoi Monique,

  Hier zitten wij ook wel eens mee. Ons dochtertje is nog te jong (4) maar proberen wij wel te laten sparen bijv. met dat wat ze wel eens zomaar krijgt toegestopt of als zij iets vind op straat dan zegt ze wel zelf al ohhhh kijk mam gevonden, dát gaat in mijn spaarpot. En onze zoon van 8 doet netjes zijn verjaarsgeld in z’n spaarpot..maar heeft nog geen zakgeld.. jeetje.. je zegt vanaf 6 maar ik herinner mij pas zakgeld te krijgen volgens mij vanaf mijn 10e geloof ik of zoiets…

  Wat zou je dan kunnen geven, wat is een redelijk bedrag?

  In de supermarkt of bij een uitje willen ze soms echt maar van alles en denken ze dat het geld op onze rug groeit ofzo en dan zeggen wij ho eens eventjes we moeten kiezen..want we hebben niet al het geld van de wereld ofzo. Waarop zoonlief laatst doodleuk boeffig antwoordde JAWEL, dan pin je toch gewoon even! *proest…

  Nouja, er valt ze nog genoeg te leren. Met koningsdag krijgen ze altijd ieder een portomonneetje mee en dan mogen ze zelf dat handelen..met hulp van ons. En dan is ook op is op.

  Thanx voor deze info. Ik ga eens even kijken ook bij het Nibud en bij dat contract wat je beschreef..
  Fijne zondag en liefs,
  Mijntje.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.