GELDZAKEN OUDERSCHAP

Hoeveel zakgeld geef je je kind?

24 maart 2020

Bewust omgaan met geld vind ik heel belangrijk. In de eerste plaats omdat er geen oneindige hoeveelheid van is, maar ook omdat ik het gewoon zonde vind om meer uit te geven dan nodig. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen later, in hun volwassen leven, beter met geld om kunnen gaan als ze een goede financiële opvoeding hebben gehad. Die bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan het geven van zakgeld er eentje is. Dat is het onderwerp waar ik vandaag in wil duiken. Want waarom is zakgeld geven eigenlijk zo belangrijk, vanaf welke leeftijd geef je je kind het en welk bedrag is redelijk?

Het nut van zakgeld geven

Door je kind zakgeld te geven leert het de munten (her)kennen, net als de waarde van geld. Het gaat er niet om dat je kind al direct grote bedragen aan zakgeld ontvangt. Juist niet! Het is slim om de hoogte van het zakgeld af te stemmen op de leeftijd van het kind. Daarbij kun je rekening houden met je eigen inkomsten, maar ook met de afspraken die je maakt over wat er van het zakgeld betaald moet worden.

Richtbedragen zakgeld volgens het Nibud

Om je een idee te geven van de hoogte van het zakgeld-bedrag per leeftijd, kun je de richtlijn van het Nibud raadplegen. Die vind je in de tabel hieronder. Zoals je ziet loopt het bedrag maar heel lichtjes op en is er nog een redelijke marge waarbinnen je zelf een bedrag kunt bepalen dat het beste past.

Richtlijn bedrag aan zakgeld per week

5 jaar50 cent
6 jaar1 – 1,40 euro
7 jaar1 – 2 euro
8 jaar1 – 2 euro
9 jaar1,10 – 2 euro
10 jaar2 – 2,30 euro
11 jaar2 – 2,30 euro
12 jaar2,30 – 3 euro

Zakgeldcontract

Het is verstandig het zakgeld wekelijks op een min of meer vast moment te geven. Spreek ook af welke dingen je kind met het zakgeld moet betalen en welke dingen jij als ouder voor hem/haar betaalt. Je kunt ook afspreken dat je kind bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een deel van het zakgeld apart zet om te sparen.

Om de afspraken die je met je kind maakt over het zakgeld vast te leggen, heeft Wijzer in Geldzaken een zakgeldcontract ontwikkeld. Dit contract kun je downloaden, uitprinten en samen met je kind invullen en ondertekenen. Zo zijn de afspraken rondom het zakgeld duidelijk en kunnen jullie er beide op terugvallen mocht dat nodig zijn.

Ik heb dit artikel geschreven in het kader van de Week van het Geld, de nationale projectweek voor het onderwijs die deze week eigenlijk plaats zou vinden. In verband met de verscherpte kabinetsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) is de Week van het Geld helaas afgelast.

Geef jij je kind zakgeld en zo ja, hoeveel? Hebben jullie ook afgesproken wat hij/zij er eventueel zelf van moet kopen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.