GELDZAKEN

5 x Tips voor besparen op boodschappen

5 juli 2018

besparen op boodschappen

De supermarkt. Ik kom er meerdere keren per week en gok dat dat voor velen van jullie ook geldt. De ene keer voor een paar losse boodschappen, de andere keer voor de hele weekvoorraad aan eten. Laatst viel het me op dat ongezond eten zo ontzettend goedkoop kan zijn. Vooral als het in de aanbieding is. Neem de aanbieding op bovenstaande foto… Ze geven het nog net niet gratis weg. Kom jij in de verleiding als je een aanbieding zoals deze ziet? Ik raakte geïnspireerd en besloot eens in het onderwerp boodschappen doen te duiken. En dan vooral het financiële gedeelte. Zo heb ik berekend wat een gemiddeld gezin gemiddeld genomen kwijt is aan eten. Én heb ik wat tips hoe je kunt besparen op boodschappen doen. Altijd handig!

Nog even over die aanbieding hè… Betekent het dan ook dat gezond eten veel duurder is? Niet per se denk ik, maar het valt me wel op dat aanbiedingen voor wat minder gezond voedsel vaak meer in the picture worden gezet in de supermarkt. En op een zwak moment, of als ik de grote fout maak door met honger boodschappen te gaan doen, belandt dat dan bijna als vanzelf in mijn mandje. Slim staaltje marketing natuurlijk, maar niet goed voor je portemonnee. Of je lijn. Of allebei.

Maandelijkse uitgaven aan boodschappen

Oké, let’s talk about money. Het Nibud heeft een handige berekening gemaakt van wat je per persoon op een gemiddelde dag aan eten kwijt bent als je kijkt naar de samenstelling van het huishouden. Als ik van mijn eigen situatie uit ga (man, vrouw, kind 4-8 jaar en kind 1-3 jaar), kom ik uit op €12,53 per dag. Omgerekend naar een maand kom ik daarmee op ongeveer €382. Hoewel ik geen kasboek bijhoud denk ik dat dat in ons geval wel zo’n beetje klopt. Ik let op aanbiedingen en kies zoveel mogelijk voor seizoensproducten als het om groente en fruit gaat. Wel moet ik zeggen dat we vaak onze boodschappen bij Albert Heijn kopen en soms voor een A-merk kiezen terwijl er ook een goedkopere optie is. Daar kunnen we dus zeker nog het nodige op besparen.

Doe jij je boodschappen heel bewust, haal je gewoon in huis wat nodig is zonder naar de prijs te kijken, of kom je standaard met veel dingen thuis die je eigenlijk niet nodig had? Ik denk dat in welke categorie jij jezelf ook plaatst, je altijd kunt besparen op je boodschappen. Ik probeer er de laatste tijd zelf ook wat meer op te letten en heb een vijftal tips voor je op een rij gezet die je daarbij kunnen helpen.

Besparen op boodschappen – Mijn tips:

Tip 1: Koop seizoensproducten

Zoals ik al schreef koop ik steeds vaker fruit en groente als ze ‘in het seizoen’ zijn. Vaak liggen ze dan op een prominente plek uitgestald en zijn ze ook nog eens in de aanbieding. Naast voordeliger is groente en fruit van het seizoen vaak ook nog eens veel lekkerder. Twee vliegen in één klap dus.

Tip 2: Maak een weekmenu

Dit is echt een gouden tip waarmee je zonder dat je het doorhebt heel wat geld bespaart. Door vooraf na te denken over het weekmenu en die lijst te gebruiken bij het doen van de boodschappen, weet je exact welke gerechten er die week op tafel komen. Je weet wat je in huis moet halen en welke gerechten er op tafel komen. Dat zorgt er weer voor dat je geen dingen koopt die je niet nodig hebt, eten weg moet gooien of grijpt naar snelle maar dure opties als take-out.

Lees ook: Je kind een moeilijke eter? Deze gerechten gaan er hier altijd in

Tip 3: Ga minder vaak boodschappen doen

Ik schreef het hierboven al. Wij proberen eens per week de ‘grote boodschappen’ te doen, maar ik kom daarnaast zeker een keer of twee drie per week in de supermarkt voor wat losse boodschappen. Het is eigenlijk heel simpel. Hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe groter de kans dat je ‘onnodige’ dingen koopt en hoe duurder je aan het eind van de maand uit bent. Probeer dus aan de hand van je weekmenu een boodschappenlijst te maken waar je ook de vaste overige boodschappen op noteert. Voor versproducten als brood of vlees/vis kun je uiteraard nog een keer extra gaan, maar het grootste deel heb je dan in elk geval in huis.

Tip 4: Maak grote(re) porties

Wij zijn een gezin van vier, maar met twee kleine kinderen eten we natuurlijk niet voor vier personen. Hoewel Quinn soms een flinke portie kan wegwerken 😉 Ik probeer zo’n beetje voor drie personen te koken en daarmee komen we bijna altijd wel toe. Maar toch komt het weleens voor dat er wat overblijft dat uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. Vaak doe ik het wel in een bakje in de koelkast, maar vergeet ik dat vervolgens waardoor ik het een paar dagen later alsnog weg kan gooien. Herkenbaar? Door bijvoorbeeld voor twee dagen te koken kun je de eerste dag opmaken wat je nodig hebt en de rest invriezen of in de koelkast zetten voor dag twee. Twijfel je of er wel genoeg over is dan kun je er de tweede dag bijvoorbeeld altijd wat extra groente of rijst/pasta bij maken. Houd hiermee wel rekening in je weekmenu. Kook je bijvoorbeeld twee dagen een dubbele portie, dan hoef je dus maar boodschappen te doen voor 5 verschillende gerechten (1-2-3-4&5-6&7).

Tip 5: Koop minder pakjes en zakjes

Sauzen, maaltijdpakketten en soep zijn zoveel duurder als je ze kant-en-klaar koopt dan wanneer je ze met verse producten en kruiden zelf maakt. Ik grijp er uit gemak ook weleens naar hoor, maar sinds ik minder potten, pakjes en zakjes gebruik tijdens het koken merk ik dat het zowel goedkoper als lekkerder is. En het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Een basis tomatensaus heb je zo in elkaar gedraaid. Dat geldt ook voor eenvoudige soepen. En met een paar fijne basisrecepten kom je wat maaltijden betreft ook een heel eind.

Hoeveel geld geef jij per maand (ongeveer) uit aan boodschappen en ben jij er bewust mee bezig of niet?

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Reacties

 • Reactie MarjonS 5 juli 2018 at 07:10

  Wij geven toch echt wel meer uit. Gezin man, vrouw en 2 kinderen 4-8 jaar.
  Ik houd het bij omdat ik 1x enorm schrok van de kosten. Mijn doel is elke maand nu rond een bepaald bedrag te blijven. Wij komen gemiddeld toch wel op 500 euro.
  Ik probeer wel steeds meer te letten op wat we kopen. Hierdoor kan ik bedrag ook wel eens minder zijn, maar met verjaardagen in een maand weer hoger.

 • Reactie Silke 5 juli 2018 at 08:05

  Hier geven we toch echt wel een 600 en 700 euro uit aan boodschappen en dan doen we echt niet gek en is alles van een huismerk.
  We zijn erg bezig met wat we uitgeven in de supermarkt en doen altijd online onze boodschappen. Voor ons de ideale manier om boodschappen te doen en bij AH ook nog eens heerlijk gratis. 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.