GELDZAKEN

Handige tips voor energie besparen in de herfst en winter *

27 september 2019
energie besparen in herfst en winter, lekker vroeg naar bed gaan

In de herfst- en winterperiode gaat het energieverbruik in je huis vaak omhoog. En dat is logisch. Het is immers eerder donker, dus gaat de verlichting eerder aan. Je neemt wat vaker een lekkere warme douche om op te warmen en de kachel springt aan. Fijn voor een lekker warm en knus gevoel binnenshuis. Iets minder fijn voor je portemonnee. Gelukkig kun je met een aantal handige tips toch heel wat energie besparen in de herfst en winter. Ik deel ze met je!

Energie besparen in herfst en winter – mijn tips

Ruimtes niet onnodig verwarmen

Geen verwarming aan in ruimtes waar je niet hoeft te zijn. Het is natuurlijk zonde om kamers te verwarmen waar niemand is. Toch staan in huizen met centrale verwarming vaak radiatoren open die niet per se open hoeven staan. Op mijn werkkamer op zolder bijvoorbeeld, zet ik de verwarming altijd pas aan als ik ga werken. En op de slaapkamers staat hij eigenlijk altijd uit, of het moet echt tot -10 gaan vriezen ’s nachts…

Verwarming een graadje omlaag

De verwarming een graadje lager zetten. Wist je dat je daarmee zo’n 90 euro per jaar bespaart? Ben je bezig in huis dan is een graad of 19 meestal wel genoeg. Zit je stil, dan kun je ervoor kiezen de verwarming een half graadje omhoog te zetten, of je pakt er op de bank gewoon een lekker dekentje bij.

’s Nachts geen verwarming aan

Zet de verwarming ’s nachts en als je niet thuis bent naar 15 graden. Je bespaart er maar liefst 160 euro per jaar mee! Huizen die goed geïsoleerd zijn houden de warmte redelijk goed vast, waardoor de thermostaat niet aan zal slaan als deze op 15 graden staat ingesteld. Gevolg: de verwarming verwarmt niet onnodig en je maakt minder stookkosten. Als je de verwarming een uur voor je naar bed gaat terugzet naar 15 graden, bespaar je daarmee per jaar nog eens 20 euro extra.

Overstappen naar goedkope energie

Bekijk ook eens goed de energietarieven van je energieleverancier. Kun je voor goedkope energie misschien beter de overstap maken naar een andere leverancier? Misschien is het verstandig om over te stappen naar een andere leverancier waar je profiteert van goedkope energie tarieven.

Lampen niet onnodig laten branden

Wat voor de verwarming geldt, geldt ook voor verlichting. Lampen op de gang of in de keuken bijvoorbeeld, hoeven niet te branden als daar niemand is. Natuurlijk is het wel gezellig (en handig) om wat lampen aan te hebben in de woonkamer, maar ik zorg dat er niets onnodig brandt. Bovendien maak ik nagenoeg overal gebruik van led-verlichting.

Verlichting op een timer zetten

Veel mensen vinden het prettig om, als ze niet thuis zijn, toch een lamp aan te hebben om de suggestie te wekken dat er iemand thuis is. Het is dan slim om een of meerdere lampen op een timer te zetten, zodat ze pas aan springen als het (bijna) donker is. Zo hoef je de lamp niet ’s ochtends al aan te zetten en verbruik je dus ook geen onnodige energie.

Apparaten niet onnodig op stand-by

Apparaten helemaal uitschakelen en dus niet op stand-by laten staan. Denk aan de televisie, maar ook het beeldscherm van de pc, de spelcomputer, etcetera. Haal stroomkabels van laptop en mobiele telefoon altijd uit het stopcontact als je ze niet meer nodig hebt.

Korter douchen

We staan gemiddeld zo’n 9 minuten onder de douche. Ik weet uit ervaring dat ik daar regelmatig zelfs flink overheen ga. Door een douchebeurt maximaal 5 minuten te laten duren bespaar je niet alleen heel veel water, maar ook energie en tijd!

Wat doe jij al om te besparen op energie en welke tips uit dit artikel neem je mee?

Afbeelding slaapkamer afkomstig van Shutterstock.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.