GELDZAKEN OUDERSCHAP

Handige bespaartips voor ouders *

4 februari 2021
ouder met kind - bespaartips voor ouders

Het leven is al duur genoeg. Helemaal als je kinderen hebt. Door de jaren heen ben ik steeds handiger geworden in het vinden van slimme deals. Sommige producten koop ik zelfs alleen nog maar in de aanbieding! Het leek me leuk om mijn beste tips met je te delen in deze blog. Handige bespaartips voor ouders dus. Zodat je geld overhoudt voor andere leuke dingen!

Handige bespaartips voor ouders:

Luiers

De eerste jaren dat je moeder/vader bent, gaan er een hoop luiers doorheen. Wist je dat een kind gemiddeld 7300 luiers gebruikt voor het zindelijk is? Met een gemiddelde prijs van € 0,20 per luier komt dat op een totaalbedrag van € 1.460. Dat is best veel geld! Gelukkig kun je op luiers best makkelijk besparen. Koop Pampers in de aanbieding of koop luiers per maandbox. Dan betaal je standaard minder per luier. Over het algemeen geldt hoe kleiner de verpakking, hoe hoger de prijs per luier. Let wel goed op welke luiermaat je bestelt en stap op tijd over naar een grotere maat. Het is zonde als je met een hoop luiers blijft zitten omdat je kindje ze niet meer goed past.

Speelgoed

Kinderen moeten lekker kunnen spelen. Daar zijn we het denk ik allemaal over eens. Als ze jarig zijn, maar ook in de decembermaand wordt er vaak speelgoed cadeau gedaan. Kwalitatief goed speelgoed is niet goedkoop, maar gelukkig valt ook hierop veel te besparen. Let bijvoorbeeld eens op kortingsacties van (web)winkels. Daar kun je veel speelgoed vaak met een mooie korting kopen. Ook al is de verjaardag nog ver weg of is het nog lang geen december, je kunt het speelgoed op dat moment goedkoop in huis halen en bewaren tot het zover is. Een andere slimme tip is op zoek gaan naar tweedehands speelgoed. Duurzaam speelgoed zoals LEGO, LEGO DUPLO of houten speelgoed kun je prima tweedehands aanschaffen. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats of in Facebookgroepen waar spullen worden aangeboden. En misschien kun je voor weinig wat overnemen van vrienden of familie die kinderen hebben die iets ouder zijn dan de jouwe?

Kinderkleding

Kinderen groeien als kool. Mijn oudste is nu zeven en eigenlijk doe ik altijd maar één seizoen met een kledingmaat, een paar kledingstukken uitgezonderd. Elk seizoen moet er dus bijna een geheel nieuwe garderobe worden aangeschaft. Vaak scoor ik in de sale wat leuke items voor het jaar erop. Het is dan altijd wel een kleine gok omdat je nooit precies weet hoeveel je kind in een jaar groeit, maar vaak klopt mijn inschatting toch wel ongeveer. Met een vriendin wissel ik vaak kleding uit omdat zij een dochter heeft die jonger is dan mijn dochter en haar zoon ouder is dan mijn zoon. Kleding die maar een seizoen is gedragen ziet er vaak nog prima uit en kan dus nog best een ronde mee. Met die wetenschap kun je kinderkleding dus ook prima tweedehands aanschaffen.

Uitstapjes

Een dagje met de kinderen naar de dierentuin, naar een pretpark of een uitje naar het theater of de bioscoop. Super leuk, maar alles behalve gratis. Toch is het vaak heel eenvoudig om voor minder geld net zo’n fijne dag weg te hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van kortingsacties bij supermarkten voor dagjes weg? Als je vrienden en familie vraagt zegeltjes mee te sparen, dan zit je er vaak zo aan en kun je de kaartjes voor je favoriete dierentuin of pretpark met een mooie korting scoren. Gaan er hele jonge kinderen mee? Bij veel uitjes mogen kleine kinderen gratis naar binnen. Ook dat is mooi meegenomen. Zo zijn wij met beide kinderen nog net voor hun vierde verjaardag naar de Efteling gegaan, omdat kinderen daar tot ze vier jaar zijn gratis naar binnen mogen.

Vakantie

Elke ouder is weleens toe aan een welverdiende vakantie. En als je kinderen genieten, doe jij dat ook. Het is slim om gedurende het jaar wat geld opzij te leggen zodat je onbezorgd van je vakantie kunt genieten. Verder is het slim om acties van vakantieparken en reisbureaus in de gaten te houden. Vaak krijg je bijvoorbeeld een mooie vroegboekkorting als je op tijd je vakantie boekt. En vind je het leuk om vaker naar dezelfde bestemming te gaan? Ook dan kun je soms profiteren van extra voordeel. Het is trouwens ook verstandig om parken en bestemmingen met elkaar te vergelijken. Stel vooraf vast wat (ongeveer) je budget is en ga vervolgens eens lekker rondneuzen. Je zult merken dat de prijzen enorm uiteenlopen. Waar je op de ene park € 1.500,- kwijt bent voor een week in een huisje, kost het je op een ander park misschien maar de helft. Het is maar net wat je belangrijk vindt en nodig hebt aan luxe en faciliteiten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar je als ouder geld op kunt besparen. Waar bezuinig jij zoal op?

2 Comments

  • Reply Kirsten 4 februari 2021 at 12:29

    Besparen blijft toch een interessant onderwerp. Ik probeer vooral te (be)sparen door op een handige manier mijn geld uit te geven en niet teveel impulsaankopen te doen. Ik stel mezelf vaak de vraag: heb ik het echt nodig? En meestal is het antwoord nee. Voor de meiden koop ik geen hele dure kleding. Vaak bij Zeeman of Hema. Merkkleding koop ik in de outlet, dan is het nog een beetje fijn geprijsd. Ik heb het geluk dat er 3 jaar tussen de meiden zit. Nova draagt daarom ook regelmatig kleding die van Pippa is geweest. Kleding die te klein is en ik niet meer wil bewaren voor een eventuele derde gaat naar Stichting Babyspullen of geef ik aan een mevrouw die bij mijn moeder op kantoor schoonmaakt. Zij heeft het niet breed en is altijd heel blij met onze spullen.

  • Reply Joke 4 februari 2021 at 13:54

    Nog een tip voor speelgoed (en in het bijzonder Lego/Duplo): Kruidvat! Zeker als je dan ook nog eens let op de aanbiedingen, dan kan je vaak echt heel veel besparen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.