GELDZAKEN

Gezinsuitbreiding en je vaste lasten

23 juni 2017

Ik geef toe, het is vast niet het eerste en ook niet het leukste onderwerp dat in je opkomt als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen. Maar feit is wel dat je financiële situatie verandert als je een nieuw gezinslid mag verwelkomen, dus het is goed daar bij stil te staan. Waar kun (of moet) je allemaal rekening mee houden als het om gezinsuitbreiding en je vaste lasten gaat?

Verzekeringen

Iedereen heeft meerdere verzekeringen en ook die dien je indien nodig aan te passen aan de nieuwe situatie. Zo is elke Nederlander verplicht zich te verzekeren voor zorgkosten met een zorgverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat zij geen premie hoeven te betalen. Wel is het belangrijk je kind binnen 4 maanden na de geboorte bij de zorgverzekeraar aan te melden. Je mag dan zelf kiezen of je het kind bij jou of bij je partner wilt laten bijschrijven. Het kind krijgt dan dezelfde verzekering en heeft dus bijvoorbeeld alleen een aanvullende verzekering als de ouder in kwestie die ook heeft. Het is dus verstandig je kind bij degene met de meest uitgebreide verzekering bij te schrijven. Ben je trouwens te laat met aanmelden dan dien je als ouder eventuele gemaakte zorgkosten voor je baby zelf te betalen.

Neem bijvoorbeeld de verzekerde som van de inboedelverzekering eens onder de loep. Met een baby zijn er waarschijnlijk ook veel nieuwe spullen (denk aan babykamer, babykleding, speelgoed) het huis binnen gekomen. Misschien is het verstandig de verzekerde som wat te verhogen om goed gedekt te zijn bij dingen als brand of diefstal.

De vakantietijd staat voor de deur dus check ook even je doorlopende reisverzekering. Een nieuw gezinslid moet ook daar worden bijgeschreven (*zet reminder in de agenda*).

Energie

Hoe meer mensen er in een huishouden leven, hoe meer energie je gebruikt. Ja duh, denk je misschien, maar heb jij er bij stilgestaan dat het misschien verstandig is om over te stappen naar een andere energieleverancier? Heel eerlijk gezegd heb ik over deze ook nog niet zo goed nagedacht en hoewel M en ik toen we net samenwoonden een paar keer zijn overgestapt hebben we het nu al een tijdje laten liggen. Hoog tijd dus om daar weer eens wat beter op te gaan letten! Met behulp van een energievergelijker kun je aan de hand van je gezinssamenstelling, je huidige energieverbruik en adres nagaan welke energieleveranciers het voordeligst zijn. –> Lees meer over overstappen energieleverancier.

Toeslagen

Voor bepaalde kosten kun je via de overheid een tegemoetkoming ontvangen in de vorm van toeslag. Denk bijvoorbeeld aan zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Voor zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag geldt dat je deze moet aanvragen bij de Belastingdienst/Toeslagen. Kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarop je recht op de toeslag hebt (dus wanneer je kindje voor het eerst naar de opvang gaat). Kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen en ook voor de kinderbijslag geldt dat je deze in principe automatisch krijgt. Natuurlijk is het wel verstandig zelf in de gaten te houden of je alle toeslagen ontvangt waar je recht op hebt en of je niet per ongeluk teveel toeslag hebt aangevraagd. In dat laatste geval loop je namelijk het risico dat je op een gegeven moment (een deel van) de toeslag weer moet terugbetalen.

Houd jij altijd rekening met eventuele veranderingen op financieel gebied en heb je daaraan gedacht toen je gezinsuitbreiding kreeg? 

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

  • Reply Vlijtig Liesje 23 juni 2017 at 13:41

    Ja, ik was me daar zeker van bewust. Maar ik merkte ook: waar er 3 eten, kunnen er ook 4 eten etc. Op een gegeven moment wordt het eigenlijk niet eens zoveel duurder meer. Tot ze gaan studeren….

  • Reply Jessica 24 juni 2017 at 21:11

    Goede tips! Ook de vaste lasten voor het water gebruik en de rioolzuivering zullen omhoog gaan neem ik aan?

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.