Sinds de basisverzekering een aantal jaren geleden werd ingevoerd, zijn er bij veel mensen nog best wat onduidelijkheden. Dat je ondanks je verzekering toch regelmatig rekeningen thuisgestuurd kan krijgen, bijvoorbeeld. En over welke kosten nu precies wel en welke niet vergoed worden. Hoewel het systeem niet heel ingewikkeld is, is het logisch dat er onduidelijkheden kunnen zijn. Gelukkig zijn de meeste ervan gemakkelijk uit te leggen. In dit artikel bespreek ik een paar feiten én een paar fabels over de basisverzekering.
Feit: de basisverzekering is verplicht
Een heel duidelijk feit is dat het afsluiten van de basisverzekering verplicht is voor iedere Nederlander. Wettelijk, dus je komt er echt niet onderuit. Op deze manier zorgen we er met zijn allen voor dat iedereen altijd toegang heeft en houdt tot de meest noodzakelijke zorg. De overheid bepaalt de dekking van de verzekering, de verzekeraars de hoogte van de premie. Om ervoor te zorgen dat écht iedereen in staat is de verzekering te betalen, kun je bij een laag inkomen een zorgtoeslag aanvragen bij de overheid. Zo worden de premiekosten (deels) vergoed en ben je gewoon verzekerd.
Fabel: met alleen het basispakket ben je tegen alles verzekerd
Het is een fabel dat je door het afsluiten van het basispakket tegen alle medische kosten verzekerd bent. De dekking is namelijk bewust klein gehouden, zodat ook de premies niet te hoog worden. De verzekering is vooral bedoeld om de huisarts ‘gratis’ te houden, en ook andere veelgemaakte medische kosten als ziekenhuisopnames of de zorg van een verloskundige te dekken.
Vanuit de basisverzekering fysiotherapie vergoed krijgen? Dat zit er niet in. Deze behandelingen worden als minder noodzakelijk gezien, minder dan het verschil tussen leven en dood, en worden om die reden niet vergoed. Ook de tandarts voor volwassenen zit om deze reden niet in het pakket. Daarom besluiten veel mensen om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Feit: voor veel zaken betaal je een eigen risico
Een ander feit is dat met het basispakket ook een verplicht eigen risico komt. De eerste 385 euro aan kosten die je maakt, betaal je in veel gevallen zelf. Niet voor alle kosten die in het basispakket vallen is dit overigens het geval. Een huisarts kun je bijvoorbeeld altijd bezoeken zonder eigen risico en dus zonder zelf kosten te maken.
Fabel: een losse tandartsverzekering is nergens voor nodig
Een tandartsverzekering niet nodig? Dat is in de meeste gevallen niet waar. Alleen voor kinderen onder de 18 zit de zorg van een tandarts in het basispakket. Voor iedereen boven die leeftijd geldt dat de rekeningen zelf betaald moeten worden, tenzij je een losse tandartsverzekering hebt. Heb je nooit problemen met je gebit en ga je alleen één of twee keer per jaar op controle? Dan kan het goedkoper zijn om de rekeningen hiervan zelf te betalen, en geen verzekering af te sluiten. Houd er dan echter wel rekening mee dat wanneer je toch opeens een kies afbreekt of een behandeling nodig hebt, de kosten wel opeens erg hoog uit kunnen vallen. Ook dan zal je ze gewoon moeten betalen.
Geen reacties