GELDZAKEN

Fashioncheque verlengen of laten uitbetalen? Het kan!

28 december 2016

Vorig jaar kerst kreeg ik een Fashioncheque. Nadat ik er iets mee kocht, belandde de kaart met het resterende saldo erop in mijn portemonnee. Tot ik hem enkele dagen geleden weer tegenkwam. Wat bleek? Er stond nog ruim 26 euro op, maar de kaart was inmiddels verlopen. Balen! Ik had hem net in de prullenbak gegooid, toen M me adviseerde hem er toch maar weer uit te halen…

Geldigheid Fashioncheque

Fashioncheque is na activatie 1 jaar geldig. Log je na die datum in op de saldo checker, dan zul je de melding krijgen dat je kaart verlopen is. Zoals dus ook bij mij het geval was.

Bron afbeelding: Fashioncheque.com

Fashioncheque verlengen

Maar – en nu komt het – is je Fashiocheque verlopen, dan betekent dat nog niet dat je het saldo zomaar kwijt bent. Het is namelijk mogelijk Fashioncheque te verlengen of te laten uitbetalen. Globaal gezien zijn er twee mogelijkheden:

1 Saldo uitbetalen

Online vind je een formulier dat je uitprint, invult en samen met de betreffende verlopen Fashioncheque aangetekend opstuurt naar het vermelde adres. Binnen twee weken wordt je aanvraag in behandeling genomen en zal het (resterende) tegoed op je bankrekening worden bijgeschreven.

Is je Fashioncheque nog niet verlopen, maar wil je het saldo toch graag uit laten betalen? Ook dat is mogelijk. De werkwijze is hetzelfde als bij een verlopen Fashioncheque, alleen brengt Fashioncheque in dit geval wel 10 euro administratiekosten (per Fashioncheque) in mindering op het saldo. (Wat ik persoonlijk een beetje jammer vind…)

2 Saldo verlengen voor 1 jaar

Naast uitbetalen kun je er ook voor kiezen het saldo op je verlopen Fashioncheque met een jaar te laten verlengen. Je dient per mail of post een kopie van de Fashioncheque(s) en het ingevulde formulier op te sturen. Voor de verlenging wordt 5 euro aan administratiekosten (per Fashioncheque) in mindering gebracht op het saldo. (Opnieuw jammer, maar je bespaart je in dit geval wel de kosten van het aangetekend versturen) De Fashioncheque wordt vervolgens voor 1 jaar vanaf de vervaldatum verlengd.

Aangezien ik administratiekosten wil voorkomen, ga ik voor de eerste optie. Een korte check op de website van PostNL leert dat het aangetekend versturen van een brief t/m 2 kg me €8,15 kost. Een flinke hap uit mijn saldo van 26 euro ennogwat dus. Maar er blijft nog altijd meer over dan wanneer ik het kaartje gewoon in de prullenbak had laten liggen.

Geldigheid cadeaukaarten

Voor mij was dit echt een ontdekking. Ik wist het namelijk niet! Heb jij thuis nog cadeaukaarten liggen, dan raad ik je aan eens te checken of ze nog geldig zijn en zo niet, op welke manieren deze eventueel te verlengen of uit te betalen zijn. De Consumentenbond en de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten hebben hiervoor algemene voorwaarden vastgelegd. Afgesproken is dat bonnen waarmee je in een winkel iets kunt kopen minimaal 3 jaar geldig moeten zijn. Bonnen voor een ‘belevenis’ moeten 2 jaar geldig zijn. Dit geldt overigens uitsluitend voor cadeaubonuitgevers die zich bij het keurmerk hebben aangesloten.

Sowieso is mijn advies cadeaukaarten als het even kan zo snel mogelijk uit te geven om te voorkomen dat je ze vergeet en je je in allerlei bochten moet wringen om aanspraak te maken op het saldo.

Wist jij dat je verlopen cadeaukaarten in bepaalde gevallen kunt verlengen of laten uitbetalen?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

7 Comments

 • Reply Nicole 28 december 2016 at 07:14

  Nee wist ik niet! Maak ze meestal ook meteen op maar wel handig om te weten!

 • Reply Charlotte 28 december 2016 at 09:55

  Nooit geweten! Heb altijd een hekel aan die verloop datum. Betaald is betaald toch.

 • Reply Patricia 28 december 2016 at 19:01

  Dank voor deze tip!

 • Reply Cynthia 28 december 2016 at 19:09

  Wauw dat is wel een super goeie tip! Dat wist ik niet. Ik had het vorig jaar bij een bon van ici paris en die heb ik toen gelijk weggegooid. Achter zonde want misschien had het daarbij ook wel gekund. Zal de volgende keer zeker beter gaan kijken 🙂

 • Reply Marijke 28 december 2016 at 20:57

  Goede tip, had de moeite nog niet genomen ze weg te gooien. Dus ga eens even checken wat ze waard zijn.

 • Reply Bertine 29 december 2016 at 13:57

  goh dat wist ik ook niet… goede tip! al is het inderdaad wel veel geld wat van je te besteden bedrag af gaat, maar vooruit…

 • Reply J blom 28 februari 2020 at 14:28

  Ik vind het schandalig dat een betaald bedrag verloopt
  Ja verlengen voor 5 euro of uitbetalen a 10neuro kosten per cheque wat n service
  Ik geef ze niet meer cadeau vind het verrijken van deze cheques over onze rug

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.