GELDZAKEN

Even je auto uitlenen, kan dat zomaar? *

30 juni 2018

‘Neem mijn auto maar even.’ Soms kan het niet anders, andere keren is het gewoon handig om even de auto van een ander te lenen. Maar stel dat iemand je vraagt jouw auto te lenen, waar moet je dan op letten? En zitten er eigenlijk ook nadelen aan het lenen van andermans auto of het uitlenen van die van jezelf?

Auto uitlenen – moet je dat nu wel doen?

Je moet je kind ophalen, maar de regen komt met bakken uit de lucht en je auto staat bij de garage. Je buurvrouw biedt aan dat je haar auto wel even mag lenen. Super lief! Maar onderweg naar school zie je de auto van rechts niet. Een aanrijding. Normaal al vervelend, maar helemaal als het niet je eigen auto is.

‘Ja, maar ik heb toch een aansprakelijkheidsverzekering?’, zul je misschien denken. Helaas vergoedt deze verzekering geen schade die is veroorzaakt door een motorvoertuig. Daar heb je dus niet veel aan.

Lees ook: Hoe ik van mijn rijangst af kwam.

Waarop moet je letten bij als je je auto uitleent?

Is een auto lenen of uitlenen dan helemaal uit den boze? Nee. Maar zorg wel dat je van tevoren goed op de hoogte bent van eventuele risico’s én dat je duidelijke afspraken maakt met degene die de auto (uit)leent over hoe je eventuele schade regelt. Dat voorkomt achteraf veel gedoe en ellende.

Ook heel belangrijk is het om je autoverzekering even te checken. Verzekeraar Centraal Beheer is fan van delen en vindt het goed als je je auto deelt met anderen. Heeft je buurvrouw bijvoorbeeld net als jij een autoverzekering van Centraal Beheer, dan gelden gewoon dezelfde voorwaarden als wanneer je zelf zou rijden. Wel zo makkelijk! Maar let op, niet elke verzekeraar denkt hier hetzelfde over. Check dit dus altijd goed van tevoren.

Auto uitlenen – welke verzekering heb je?

Het is ook van belang hoe je je auto verzekerd hebt. Heb je een WA autoverzekering van Centraal Beheer dan ben je alleen verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Bij schade betaalt Centraal Beheer dan de schade aan de auto van de tegenpartij. Maar eventuele schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Is je auto all risk verzekerd dan is zowel schade aan je eigen auto als aan die van de tegenpartij verzekerd. Houd er wel rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor je no-claim korting en de premie voor je autoverzekering in de toekomst waarschijnlijk zal stijgen.

Ik vind het best ingewikkelde materie en heel eerlijk gezegd zou dit niet het eerste zijn waar ik aan denk als ik mijn auto uitleen. Je staat er gewoon niet zo bij stil. Tot er iets gebeurt en het te laat is natuurlijk. Tot nu toe heb ik mijn auto alleen nog maar een enkele keer uitgeleend aan mijn vader zodat hij hem naar de garage kon brengen. Maar mocht het in de toekomst voorkomen dat iemand onze auto nodig heeft, dan weet ik nu in ieder geval dat ik dat beter niet kan doen zonder er goed over na te denken en een aantal zaken te checken.

Leen jij je auto weleens uit of leen je zelf weleens een auto van iemand anders?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Centraal Beheer.

1 reactie

  • Reply Jacqueline 30 juni 2018 at 14:16

    Daar zou ik inderdaad niet zo snel bij stilstaan. Aan de andere kant leen ik onze auto ook maar zelden uit.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.