Meer energie verbruiken dan nodig is zonde, toch? Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet dagelijks bij stil sta hoeveel energie ik precies verbruik. Maar stiekem hebben wij in ons huis best een aantal dingen zo ingericht dat we het volgens mij nog niet zo slecht doen. Omdat ik weet dat het (ook bij jou) altijd beter kan heb ik vijf tips hoe je eenvoudig energiezuiniger kunt leven.
Tip 1: Kies voor LED-verlichting
Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten. Het is verstandig alle gloei- en halogeenlampen te vervangen door LED-verlichting. Een LED-lamp is maar liefst 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Je hebt LED-lampen in allerlei soorten, maten en kleuren. Wij hebben zo goed als alle lampen in huis al vervangen, dus wat dat betreft doen we het goed. Ik probeer verlichting ook zo min mogelijk onnodig aan te laten.
Tip 2: Let op het energielabel van elektrische apparaten
Bij de aanschaf van elektrische apparaten is het raadzaam om op het energielabel te letten. Het energielabel is een door de EU verplicht informatielabel. Op het label wordt door middel van de letters A+++ tot en met D en met kleuren (groen tot en met rood) aangegeven hoe energiezuinig het betreffende apparaat is. Wil je dus bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine aanschaffen, dan is het verstandig te kiezen voor een machine met A+++ label. Dit betekent trouwens lang niet altijd dat het apparaat ook duurder in aanschaf is. Vergelijk en je zult merken dat er ook genoeg goedkope wasmachines zijn met dit label. De meeste webshops, waaronder Budgetplan, tonen netjes het bijbehorende energielabel bij het apparaat. Zo kun je goed vergelijken en een weloverwogen keuze maken.
Tip 3: Stel de thermostaat vooraf in
Een thermostaat die de hele dag op 20 graden staat terwijl er niemand thuis is. Dat is natuurlijk enorme energieverspilling. De meeste thermostaten kun je vooraf instellen. Weet je dat iedereen bijvoorbeeld om acht uur ’s ochtends de deur uit is, dan kun je de thermostaat zo instellen dat deze op dat tijdstip naar 15 graden gaat. En is iedereen aan het eind van de middag weer thuis dan zorg je dat de thermostaat net voor dat moment zorgt dat het weer lekker warm is in huis.
Tip 4: Verbruik minder warm water door korter te douchen
Natuurlijk mag je zo nu en dan best eens genieten van een lekker warm bad. Maar doe het niet te vaak, want met 5 minuten douchen verbruik je drie keer minder water en energie als met een bad van 120 liter. Verder is het verstandig een waterbesparende douchekop te installeren. Dit is een douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. Met een thermostaatkraan is het water bovendien sneller op de gewenste temperatuur.
Tip 5: Zet apparaten niet (onnodig) op stand-by
We weten het allemaal, maar toch gebeurt het nog lang niet altijd. Zet apparaten die je niet gebruikt uit in plaats van op stand-by. Laat opladers van telefoons en laptops niet onnodig in het stopcontact zitten als het apparaat er niet aanhangt. Wat hier ook nog weleens gebeurt is dat de tv aan blijft staan terwijl wij bijvoorbeeld naar boven lopen om de kinderen naar bed te brengen. Meestal zijn we daar toch wel een klein half uurtje mee zoet, dus is het veel verstandiger die tv dan even uit te zetten alvorens naar boven te gaan.
Naast deze vijf zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om energiezuiniger te leven. Wat doe jij zoal om minder energie te verbruiken?
De afbeelding energie besparen is afkomstig van Shutterstock.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Budgetplan.
1 reactie
Om half 11 ’s avonds gaat de verwarming op 15 graden, dan is het nog best een uurtje lekker warm in de kamer.
Zodra ik ga boodschappen doen o.i.d., dan zet ik de verwarming op 17 graden en kom ik na één of twee uur terug, dan is het nog aangenaam in de kamer en dan zet ik hem weer op 19 graden. Want 19 graden , daar staat bij ons de thermostaat altijd op. Het voordeel is, dat wij driedubbele beglazing in het hele huis hebben, dus de warmte blijft ook wel binnen.
Op de slaapkamers hebben we de verwarming nooit aan en we slapen altijd met het raam open.
Overdag hebben we alle ramen altijd dicht, zodat er geen warmte ontsnapt.