GELDZAKEN WONEN

Een badkamer verbouwen, wat kost dat? *

15 oktober 2022

Hoe ziet jouw droombadkamer eruit? Je hebt er vast wel eens uitgebreid over gefantaseerd. Wanneer je besluit die droom werkelijkheid te laten worden heb je de eerste stap gezet naar het daadwerkelijk realiseren van die droombadkamer. Gaaf! Een stoere stap, die je waarschijnlijk enorm motiveert om meteen te gaan plannen en puzzelen. Maar voor je vol enthousiasme naar de tegelboer en de sanitairwinkel rijdt, is het wel handig om te weten met welke kosten je ongeveer rekening moet houden. Want wat kost het nu eigenlijk om een badkamer te verbouwen?

Hoe luxe wil je het hebben?

Duurder sanitair of duurdere materialen zijn niet per definitie beter. Toch kan het zijn dat je heel graag een bepaalde stijl in je badkamer wilt die nu eenmaal wat luxer is dan gemiddeld genomen. Je droomt bijvoorbeeld van een vrijstaand bad, een bubbelbad, vloerverwarming en een prachtige inloopdouche. Houd er rekening mee dat naarmate er meer afwerking en design bij de verbouwing komen kijken, de kosten hoger zullen uitvallen. Worden de kosten daardoor hoger dan je budget, dan zul je dus concessies moeten doen. Het is fijn dat zo vroeg mogelijk in het proces te weten. Een badkamer verbouwen is in de praktijk vooral veel keuzes maken. Vaak ontdek je al snel welke zaken je écht belangrijk vindt en welke keuzes je kan aanpassen om het geheel ook haalbaar te maken. Het voorkomt bovendien teleurstellingen als onderaan de streep blijkt dat het allemaal niet haalbaar blijkt.

Hoe groot is de badkamer?

De omvang van de ruimte bepaalt voor een groot deel tegen welke kosten badkamer verbouwen mogelijk is. Je begrijpt dat de kosten voor het verbouwen van een klein kamertje veel lager liggen dan die van een enorme ruimte. Ook als er maatwerk nodig is, bijvoorbeeld als je badkamer schuine wanden heeft of gekke hoekjes, zal dit tot extra kosten leiden. Denk ook goed na over eventuele duurzame keuzes in je nieuwe badkamer. Dit kan aanvankelijk een (extra) investering zijn, maar levert je uiteindelijk weer geld op doordat je bespaart op water en de energiekosten.

Gemiddelde kosten nieuwe badkamer

Omdat de kosten van een nieuwe badkamer, zoals je hierboven kunt lezen, afhangen van veel verschillende factoren is het onmogelijk om één duidelijke prijs te noemen. Het is immers maar net hoe groot de ruimte is en wat je precies aan wensen en eisen hebt voor je nieuwe badkamer. Ook of er dingen (bijvoorbeeld tegelwerk of sanitair) uit je oude badkamer behouden mag blijven speelt natuurlijk een rol. Gemiddeld genomen kost een badkamer verbouwen tussen de € 5500,- en € 10000,-. Het gaat dan om een badkamer met een gemiddelde afmeting van 9 vierkante meter.

Laat een prijsindicatie maken

Je verlanglijstje aan wensen en dromen kent misschien geen grenzen, je budget helaas wel. Om te zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, kun je daarom het beste vooraf een prijsindicatie van de renovatie van jouw badkamer laten maken. Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je aan de hand van je wensen en de afmeting van de ruimte een indicatie krijgt van de totale kosten.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.