GELDZAKEN

Dure tijden op komst: 5 tips voor snelle besparingen *

3 maart 2022

We gaan met z’n allen een dure tijd tegemoet. Vorig jaar begonnen de gasprijzen enorm te stijgen, en nu Rusland een oorlog aangegaan is met Oekraïne en het westen zich tegen Rusland keert, stijgen die prijzen nog verder. Ook benzine wordt om dezelfde reden een stuk duurder. Dat komt boven op het feit dat de inflatie hoog is en we dus minder voor ons geld kunnen krijgen. Met andere woorden: we gaan er aardig op achteruit wat betreft onze koopkracht. Daarom geef ik je vijf tips voor snelle besparingen.

Loterijen de deur uit

Natuurlijk kun je geen geld winnen bij een loterij als je niet meespeelt en ben je bang prijzen mis te lopen als je nu je loten opzegt. Maar gokken, want dat is wat meedoen aan een loterij in feite is, is iets wat je moet doen met geld dat je overhoudt en niet per se nodig hebt. Met de dalende koopkracht is het belangrijk om te heroverwegen of het geld dat je uitgeeft aan de loterij nog steeds geld is dat je kunt missen. Zo niet, dan kun je met een klik op de link je loten voor de Staatsloterij opzeggen.

Abonnementen opzeggen

Heb jij een abonnement op een krant of tijdschrift? Dan kan het pijn doen om daar afscheid van te moeten nemen, maar het feit is dat het je op maandelijkse basis scheelt in je ‘vaste’ lasten. Op het internet is veel gratis nieuws en andere leuke content te vinden die wellicht de pijn wat kan verzachten en ervoor kan zorgen dat je toch geïnformeerd en geamuseerd wordt. Een abonnement opzeggen gaat gemakkelijk met een klik op de link.

Geen televisieabonnement meer

Is jouw internet- en tv-abonnement al afgelopen en kun je op korte termijn van abonnement wisselen? Overweeg dan of je echt nog wel behoefte hebt aan een televisieabonnement of dat je eigenlijk vrijwel alleen maar kijkt naar streamingsdiensten zoals Netflix, NPO Start en Videoland. Je kunt ook in plaats van een mediabox online tv via de app van een provider nemen. Daarmee bespaar je ook geld. Met een smart tv of een Google Chromecast kun je dan alsnog op je televisie naar live tv kijken. Een alternatief daarvoor weer is een abonnement nemen op de streamingsdienst NLZIET, waarmee je naar alle Nederlandse televisiezenders kunt kijken.

Verzekeringen heroverwegen

Kijk ook eens goed naar al je lopende verzekeringen. Heb je ze allemaal nog nodig? Ben je niet dubbel verzekerd? Misschien heb je een doorlopende reisverzekering terwijl je maar weinig op reis gaat die je eigenlijk net zo goed kunt opzeggen. Vergelijk ook verzekeraars om te kijken of je elders goedkoper uit zou kunnen zijn. Waarom immers meer betalen dan nodig is?

Hypotheek oversluiten

Momenteel loopt de hypotheekrente weer op. Heb jij een hypotheek met een rente die substantieel hoger is dan het huidige niveau? Kijk dan zo snel mogelijk (voor de rente weer flink oploopt) of het mogelijk is voor jou om je hypotheek over te sluiten en of je met inachtneming van de boete die je betaalt voor het vervroegd aflossen van je oude hypotheek goedkoper uit kunt zijn op maandelijkse basis dan je nu bent.

Een aantal van deze zaken kunnen best een beetje pijn doen. Maar soms is het nodig om een pas op de plaats te maken zodat je huishoudboekje ‘gezond’ blijft. Anders veroorzaak je financiële problemen voor de toekomst, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.