GELDZAKEN WONEN

Dit wist je nog niet over pellets *

19 juli 2022

Toen ik voor het eerst een foto zag van houtpellets, dacht ik dat ik naar de korrels van onze cavia’s keek. Ze lijken er namelijk verdacht veel op. Maar niets is minder waar. Houtpellets zijn korrels die uit geperst hout bestaan. Dit kan afvalhout zijn, zaagsel of de naalden van dennen en sparren. Belangrijk is dus dat er geen bomen gekapt voor de productie van pellets. Dit maakt ze natuurlijk én milieuvriendelijk. Maar wat kan je er nu precies mee?

Pellets als alternatief voor gas

We kennen allemaal de heisa rondom de gestegen gasprijs, die de energierekening flink omhoog schroeft. Veel mensen zijn daarom op zoek naar alternatieven voor gas. Milieuvriendelijke pellets vormen zo’n alternatief. Je kunt de pellets namelijk heel goed gebruiken voor het verwarmen van je huis.

Stoken met pellets

Om te kunnen stoken met pellets, heb je een pelletkachel nodig. Dit kan een klein formaat kachel zijn dat op zichzelf staat. Het enige wat je verder nodig hebt zijn pellets en een schoorsteen. Via een reservoir in de kachel worden de pellets naar de brandhaard gebracht. Dit levert een mooi regelmatig vuur of dat flink wat stralingswarmte afgeeft. Een pelletkachel is programmeerbaar, dus je kan zelf bepalen wanneer en hoe hard te kachel moet branden.

Je kunt de kachel ook aansluiten op een vrijstaand, groter reservoir. Dit plaats je bijvoorbeeld in een apart berghok of kast. Dit reservoir zorgt ervoor dat je kachel automatisch ‘gevoed’ wordt met pellets. Omdat er veel pellets in kunnen, hoef je de voorraad maar heel af en toe bij te vullen.

Zie je zo’n enkele losstaande kachel niet zitten, dan is er ook nog de mogelijkheid deze aan te sluiten op één of meerdere radiatoren. Op die manier kun je dus niet alleen de ruimte waar de kachel staat verwarmen, maar bijvoorbeeld ook een naastgelegen kamer of een ruimte precies boven de pelletkachel.

Pellets in de cv-ketel

Zelfs als je centrale verwarming hebt kun je gebruikmaken van duurzame houtpellets voor het verwarmen van je huis. Je dient dan een speciale pellet cv-ketel aan te schaffen. Waar je huidige ketel op aardgas of olie werkt, gebruikt deze pellet cv-ketel houtpellets als brandstof. Nu denk je misschien dat dit een enorme investering is, maar omdat je met houtpellets een stuk voordeliger stookt, verdien je zo’n nieuwe ketel in korte tijd terug. Het werkt trouwens volledig automatisch. Van de temperatuurinstelling tot en met de reiniging van het systeem. Je regelt alles via een controlepaneel.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.