GELDZAKEN WERK

Deze 4 verzekeringen zijn onmisbaar voor zzp’ers *

8 december 2020

Alweer ruim drie jaar geleden schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Eerst alleen als blogger, later kwam daar ook mijn tekstbureau bij. Ik vind de flexibiliteit (ook voor mijn kinderen) en de autonomie die ik heb om mijn eigen koers te varen heel prettig aan het ondernemerschap. En het hele idee dat ik dit echt helemaal zelf heb opgebouwd waardoor ik zelf mijn geld verdien maakt me trots. Dat er ook minder mooie kanten aan zitten begrijp je vast wel. Om te zorgen dat je als zzp’er niet voor grote (financiële) verrassingen komt te staan is het gelukkig mogelijk je te verzekeren. Er zijn speciale verzekeringen voor zzp’ers die precies die risico’s dekken die je als ondernemer ’s nachts weleens doen wakker liggen. Dit zijn de belangrijkste.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als eerste is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Mooi woord voor Scrabble! Deze verzekering is er om de schade te vergoeden wanneer jij bijvoorbeeld bij een opdrachtgever op kantoor aan het werk bent en per ongeluk iets kapot maakt. Als ondernemer ben je namelijk verantwoordelijk voor schade die je toebrengt aan anderen, aan diens spullen of het milieu. Heb je een technisch beroep dan kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je een installatie-fout maakt waardoor brand ontstaat. Je kunt je wel voorstellen dat de financiële gevolgen van dit soort schadeposten enorm kunnen zijn.

Let op: een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vergoedt niet de schade die je als ondernemer veroorzaakt. Je hebt dus echt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers, of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig om je in te dekken voor dit soort schade.

Rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandverzekering ken je misschien wel. Het is een verzekering waarmee je in het geval van een juridisch conflict hulp van juristen of verzekeringsdeskundigen krijgt. Je hebt een rechtsbijstandverzekering voor particulieren, maar er is ook een zakelijke rechtsbijstandsverzekering. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je te maken krijgt met een ontevreden klant of dat er een conflict ontstaat met een samenwerkingspartner of leverancier. Weet je bijvoorbeeld niet of je garantie krijgt of moet geven over je product, welke stappen je moet nemen bij een niet-betaalde factuur, dan kan zo’n verzekering uitkomst bieden. Ook als je onenigheid krijgt over de huur van je bedrijfspand of de aanvraag of afwijzing van een vergunning kan een zakelijke rechtsbijstandverzekering handig zijn.

Inventaris- en goederenverzekering

Je bent vast heel zuinig op je spullen, maar kunt altijd de pech hebben dat er wordt ingebroken en er spullen die jij nodig hebt voor je bedrijf, gestolen worden. Ook kan er schade ontstaan door brand, wateroverlast of ander onheil waarop je geen invloed hebt. In die gevallen kan een inventaris- en goederenverzekering handig zijn. Een inventarisverzekering is er voor die zaken die jij nodig hebt om mee te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, bureau, maar ook gereedschap of machines. Met een goederenverzekering verzeker je je voorraad, maar ook grond- en hulpstoffen. Bij de meeste verzekeraars zijn dit niet twee aparte verzekeringen, maar sluit je een gecombineerde inventaris- en goederenverzekering af.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het is zo’n beetje het ergste dat je als zzp’er kan overkomen: arbeidsongeschikt raken. Helemaal omdat je bij arbeidsongeschiktheid als ondernemer geen uitkering ontvangt van de overheid. Je kunt een relatief korte periode arbeidsongeschikt raken, bijvoorbeeld door het breken van een arm of been, maar je kunt ook langere tijd uit de roulatie zijn. Zorg dat je weet wat er in jouw geval gebeurt als je langere tijd niet kunt werken. Welke kosten lopen er door en zijn er inkomsten waarop je nog kunt rekenen? Heb je reserves achter de hand om gemiste inkomsten (deels) op te vangen?

Omdat de arbeidsongeschiktheidsverzekering zo’n belangrijke is, is dit de enige verzekering voor zzp’ers die waarschijnlijk vanaf 2024 verplicht wordt.

Ben jij (ook) ondernemer? Welke verzekeringen heb jij afgesloten of overweeg je af te sluiten?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.