GELDZAKEN OUDERSCHAP

De basics van de partner- en kinderalimentatie die je moet weten!

12 juni 2020
alimentatie bij scheiding, partneralimentatie en kinderalimentatie

Gastblog door Karin van Doorn – Je hebt besloten om uit elkaar te gaan. En dan? Je moet over allerlei dingen nadenken en beslissingen nemen. Wat doen we met het huis, hoe regelen we het met de kinderen en delen we het spaargeld? Er komt ook een nieuw onderwerp op tafel: de alimentatie. Wanneer heb je er recht op? Wat is het? En hoe wordt het berekend? Mijn nichtje Karin van Doorn van de Alimentatiebalie, legt uit hoe het zit!

Recht op alimentatie

Op het moment dat je gaat trouwen, beloof je dat je voor elkaar zal zorgen. Sterker nog, dit is in de wet vastgelegd. Deze zorgplicht stopt echter niet als het huwelijk eindigt. Ook na de echtscheiding geldt er een plicht om elkaar en de kinderen te onderhouden. Dit wordt vaak gedaan door het betalen van een onderhoudsbijdrage, ook wel de alimentatie genoemd. Er zijn twee soorten alimentatie: de kinderalimentatie en de partneralimentatie.

De kinderalimentatie geldt, logischerwijs, in het geval jullie samen kinderen hebben. Het recht op partneralimentatie is er alleen bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. In het geval jullie een samenlevingsovereenkomst hebben, is er in principe geen partneralimentatieverplichting, tenzij dit specifiek is opgenomen in de samenlevingsovereenkomst. Dat komt niet veel voor.

Het doel van de alimentatie is om ervoor te zorgen dat de kinderen en de ex-partner kunnen doorleven op het financiële niveau dat zij gewend waren tijdens het huwelijk. In de praktijk lukt dit voor de ex-partner bijna nooit.

Kinderalimentatie

Bij de echtscheiding wordt de zorg van de kinderen tussen beiden ouders verdeeld. Vaak is er één ouder die meer tijd voor de kinderen zorgt. Kinderalimentatie is de bijdrage die meestal aan de meest-verzorgende ouder wordt betaald door de ouder die minder tijd voor de kinderen zorgt. Dat betekent echter niet dat als er is gekozen voor een co-ouderschap, waarbij beide ouders ieder de helft van de tijd de zorg hebben, er geen kinderalimentatie is. Dat is afhankelijk van de inkomens en toeslagen van beide ouders. Over de ontvangen kinderalimentatie hoef je geen belasting te betalen en krijgt de betaler ook geen fiscaal voordeel.

De kinderalimentatie heeft altijd voorrang op de partneralimentatie. Dat betekent dat als jouw ex-partner € 500,- per maand aan alimentatie zou kunnen betalen en van dit bedrag € 300,- aan kinderalimentatie betaalt, de partneralimentatie maximaal € 200,- kan zijn.

Partneralimentatie

De partneralimentatie is een bijdrage die de ex-partner met het minste inkomen kan ontvangen. Of je het ook daadwerkelijk krijgt, hangt van een aantal dingen af, zoals de hoogte van de kinderalimentatie en de inkomens en lasten van jou en je ex-partner.

Houd er rekening mee dat partneralimentatie als inkomen wordt gezien. Dat betekent dat je als ontvanger daar nog belasting over moet betalen. In de meeste gevallen zal dit 38,10% zijn. Mocht jij juist partneralimentatie betalen dan krijg je een bepaald percentage terug, net zoals bij de hypotheekrenteaftrek.

In een volgende blog zal ik (Karin) de duur van de alimentatie en de rekenmethode toelichten. Ook geef ik antwoord op de vraag waarom het bedrag dat je collega, buurvrouw of vriendin krijgt niet hetzelfde is als het bedrag dat jij krijgt.

Heb jij vragen voor Karin omtrent dit onderwerp? Laat het me weten in een reactie of stuur me even een berichtje, dan zet ik het naar haar door en wie weet komt het dan aan bod!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.