GELDZAKEN

Checklist: wat kun je allemaal vastleggen in je testament? *

26 juli 2022

Met een testament zorg je ervoor dat jouw nalatenschap goed geregeld is. Zo hebben je nabestaanden na jouw overlijden duidelijkheid over jouw wensen met betrekking tot je bezittingen of bijvoorbeeld jouw wensen op het gebied van je uitvaart. Sta je op het punt om bij een notaris je testament op te stellen? Gebruik dan deze checklist om erachter te komen of je niets over het hoofd ziet.

Benoem een executeur

Het is ten eerste belangrijk om een executeur te benoemen. Deze persoon zal verantwoordelijk zijn voor de afwikkeling van je nalatenschap. Je kunt zelf bepalen welke taken deze persoon op zich neemt. De executeur zal altijd gecontroleerd worden door de notaris, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Wijs een bewindvoerder aan

Als je kinderen hebt, kan het een goed idee zijn om een bewindvoerder aan te wijzen die als begeleider optreedt wanneer jij en je partner vroeg komen te overlijden. Deze persoon zal je kind(eren) dan tot het 21e levensjaar bijstaan.

Uitvaartverzekering

Om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet met torenhoge uitvaartkosten komen te zitten kun je een uitvaartverzekering afsluiten en dit laten opnemen in je testament zodat dit kenbaar wordt gemaakt aan je dierbaren en andere nabestaanden.

Uitvaartwensen

Ook kun je in het testament bepaalde uitvaartwensen laten vastleggen zodat hier na je overlijden geen vergissingen over ontstaan. Wil je bijvoorbeeld een Islamitische uitvaart? Dan kun je in je testament zetten dat je beschikt over een Islamitische uitvaartverzekering.

Legaat laten opnemen

Je erfenis heeft altijd betrekking op je wettelijke erfgenamen. Maar wist je dat je je bezittingen ook kunt schenken aan een andere dierbare? Dit doe je door een legaat te laten opnemen in je testament. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn of misschien iemand die je als je eigen kind bent gaan zien maar die dit wettelijk niet is.

Toekomst

Denk niet alleen na over de periode kort na je overlijden; je testament heeft ook betrekking op de toekomst. Laat bijvoorbeeld vastleggen wat er met je bezittingen gebeurt wanneer je echtgenoot of kinderen overlijden zodat je nalatenschap dan ook op de goede plek terechtkomt.

Uitsluitingen overwegen

Dit is iets wat iedereen het liefst vermijdt, maar soms kan het voorkomen dat je niet wilt dat een wettige erfgenaam recht heeft op jouw bezittingen. In dat geval kun je een wettelijke erfgenaam onterven. Ook kun je een uitsluitingsclausule laten opnemen wanneer je denkt dat een bepaald persoon ergens minder recht op heeft dan een ander.

Extra tip: breng je dierbaren op de hoogte wanneer je je testament laat opstellen. Dan zullen zij op het moment van jouw overlijden weten dat er een testament is en niet voor onnodige verrassingen komen te staan.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.