GELDZAKEN

Besparen op de energierekening, zo doe je dat *

23 januari 2023

Iedereen heeft er last van: de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Heel vervelend natuurlijk en schrijnend dat het voor sommige mensen tot grote problemen leidt. Toen de eerste berichten mij bereikten schoot ik eigenlijk meteen in de (be)spaarstand. Ik wilde voorkomen dat mijn energiekosten de pan uit zouden rijzen, zeker omdat ik vanuit huis werk en dus normaal gesproken in de winter de hele dag de verwarming aan heb. Nadat ik er inmiddels een paar maanden actief mee aan de slag ben gegaan lijkt dit me een mooi moment om mijn tips met je te delen. Want op welke manieren kun je nu eigenlijk besparen op de kosten voor gas en elektriciteit?

Vraag je je af of jouw energiecontract wel de voordeligste keus is? Dan is het sowieso slim om de tarieven van verschillende leveranciers eens met elkaar te vergelijken. Heb je een voordeligere optie gevonden, dan is energie afsluiten vaak in een paar klikken gebeurd. De nieuwe leverancier zegt vervolgens je huidige contract op, dus daar heb je geen omkijken meer naar. Nu is het zo dat de overheid voor heel 2023 een prijsplafond heeft ingesteld. Dit houdt in dat je tot aan een vastgesteld verbruik een lager tarief betaalt voor gas en elektriciteit.

Prijsplafond energie

  • Elektra – gemiddeld verbruik 2900 kWh p/j: € 0,40 p/kWh
  • Gas – gemiddeld verbruik 1200 m3 p/j: € 1,45 p/m3

Verbruik je meer, dan betaal je over het deel boven het plafond het tarief uit het energiecontract. Is het tarief uit je contract lager dan het prijsplafond, dan betaal je gewoon het contracttarief. Het loont enorm om er in elk geval voor te zorgen dat je onder dat prijsplafond blijft. Hieronder een aantal manieren hoe je daar invloed op kunt hebben.

De verwarming een graadje lager

Ongeveer de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier kun je dus veel op besparen. Het algemene advies is de verwarming niet op 20, maar op 19 graden te zetten. Zelf ga ik nog een paar stapjes verder. Overdag is het hier in huis niet warmer dan 16 graden en ’s nachts gaat de thermostaat terug naar 14,5 graad. Ik trek vaak een extra vest of trui aan en lig op de bank onder een dekentje. Dan is het goed te doen. Op mijn werkkamer heb ik een elektrisch kacheltje staan voor als ik het koud krijg. Mijn verwarming werkt trouwens op gas. Voorheen kookte ik ook op gas, maar sinds oktober heb ik een nieuwe keuken en is het gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat. Ik verwacht dat dit ook zal schelen in de kosten voor het koken.

Efficiënter (af)wassen

Voorheen dacht ik er nooit zo bij na, maar nu laad ik de vaatwasser altijd helemaal vol voor ik hem aanzet. Een halflege vaatwasser laten draaien is immers zonde. Hetzelfde geldt voor de wasmachine. Als ik van een bepaald type was nog niet genoeg heb ‘gespaard’ blijft het gewoon even liggen en gaan andere wasjes voor. Hoe duur een wasbeurt is hangt voor een groot deel af van de temperatuur waarop je wast. Nu ben ik niet kouder gaan wassen, want kleding waste ik altijd al op 30 graden. Handdoeken en beddengoed gaan op 60 graden omdat ik toch het idee heb dat het op die temperatuur beter schoon wordt.

Korter douchen

Tja, douchen was een van mijn grote hobby’s. Zeker na het sporten zou ik er zo een half uur onder kunnen blijven staan. Dat is sinds kort toch echt verleden tijd. We hebben een klein zandlopertje in de douche hangen dat 5 minuten aangeeft. Eigenlijk lukt het me altijd wel om binnen die 5 minuten klaar te zijn, een kleine uitzondering daar gelaten. Bij de kinderen moet ik er goed op letten dat ze er niet eindeloos lang onder blijven staan, omdat ik als zij aan het douchen zijn vaak boven wat ga rommelen met de was. Gelukkig gaat ook dat goed.

Met deze ‘maatregelen’ verwacht ik dit jaar in ieder geval netjes onder het prijsplafond te blijven. Wat doe jij om te besparen op je gas en elektra? Of ben je daar juist minder of helemaal niet mee bezig?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.