Heb jij in december meer uitgegeven dan je van plan was? Mijn banksaldo heeft wel wat te lijden gehad van alle Sint- en Kerstinkopen. Ook ons stedentripje Barcelona heeft er stiekem best in gehakt. Begin deze week vond ik het tijd om de balans eens op te maken. Zijn er misschien zaken waar we eenvoudig op kunnen besparen? Het antwoord weet ik inmiddels. JA.
Hoewel ik er eerst nogal tegenop zag om die saaie ordners met afschriften, facturen en verzekeringsgegevens in te duiken, is het het meer dan waard geweest. Omdat ieders (financiële) situatie anders is, geef ik hieronder een drietal algemene bespaartips waar je wellicht je voordeel mee kunt doen. Dus kom op, even doorbijten, dan heb je straks wat meer geld voor een nieuwe voorjaarsgarderobe 🙂
Tip 1: Verzekeringen kunnen (veel) goedkoper!
Heb je een doorlopende reisverzekering, een autoverzekering en/of verzekeringen voor je huis (opstal, inboedel, etc) die je een hele tijd geleden hebt afgesloten en waar je nooit meer naar om hebt gekeken? Dan weet ik bijna zeker dat je onnodig teveel premie betaalt. Wij voegden onze reisverzekeringen samen en stapten over naar een goedkopere verzekeraar. Hiermee besparen we op jaarbasis 100 euro(!). Ook bleek ons ietwat oude autootje lichtjes oververzekerd. Hoppa, de dekking gewijzigd en meteen een paar tientjes rijker. Uiteraard betekent dit niet dat je van elke verzekering de dekking naar beneden moet bijstellen om premie te besparen, maar probeer in te schatten wat je nodig hebt en welk risico je eventueel zelf wilt of kunt dragen. Bedenk dat wij Nederlanders over het algemeen ‘oververzekerd’ zijn!
Tip 2: Kies een andere energiemaatschappij!
Ook dit is een waardevolle tip, maar ik moet bekennen dat ik hem zelf nog in praktijk moet brengen. Veel energiemaatschappijen bieden nieuwe klanten namelijk een zogenaamde ‘welkomstpremie’. Dat is een bedrag dat je als korting ontvangt op het totaalbedrag dat je per jaar betaalt voor stroom en gas. En dat bedrag is best de moeite waard, ergens tussen 100 en 200 euro, soms zelfs nog iets meer. Om erachter te komen wat je momenteel aan stroom en gas betaalt heb je de jaarfactuur van je huidige energiemaatschappij nodig. Daar staat als het goed is ook op hoeveel Kwh aan stroom je in dat jaar verbruikt hebt en hoeveel m3 gas. Op basis van die gegevens kun je op een website als Gaslicht.com de tarieven van energiemaatschappijen met elkaar vergelijken. Je ziet ook meteen of er een actietarief of welkomstpremie van toepassing is.
Let wel op of er sprake is van een variabele of een vaste looptijd. Is de looptijd variabel, dan kun je na een jaar overstappen (en weer bij een andere maatschappij profiteren van een welkomstpremie). Staat de looptijd vast, bijvoorbeeld voor drie jaar, dan moet je meestal een boete betalen als je na een jaar over wil stappen naar een andere maatschappij. Er zijn maatschappijen die deze boete voor jou betalen als je naar hen overstapt, maar volgens mij doen ze dat niet allemaal. Even goed in de gaten houden dus!
Tip 3: Check je mobiele abonnement!
Dit is er eentje waar ik zelf nogal laks in ben geweest. Ik was in oktober vorig jaar bij een Hi-winkel, omdat ik een nano simkaart wilde aanvragen voor mijn iPhone5. Blijkbaar stamde mijn sim only abonnement nog uit 2009 en was de datasnelheid daarvan niet echt optimaal voor mijn nieuwe telefoon. Ook waren de tarieven hopeloos verouderd. Met een nieuw 2-jarig abonnement zou ik niet alleen sneller internet hebben, maar ook nog eens 5 euro per maand besparen én ik kreeg er nog een leasetoestel (een Samsung Galaxy Y) bij. Daar hoef ik geen gebruik van te maken, maar het mag wel en het kost me niets als ik het toestel na twee jaar weer bij Hi inlever. Ideaal reservetelefoontje dus! Wat ik hiermee wil zeggen: analyseer je bel, sms en internetgedrag, of laat het desnoods je provider doen en kijk in hoeverre je huidige abonnement daar bij past. Veel mensen gaan elke maand over hun bundel heen en zijn zo onnodig veel teveel geld kwijt.
Heb jij nog handige bespaartips die niet in dit rijtje staan? Let me know!
2 Comments
Handige tips! Het zijn alledrie van die dingen waar je liever op z’n beloop laat, maar even die dingen uitzieken is best de moeite waard!
Wat ons goed helpt is wekelijks boodschappen doen voor de komende 7 dagen. Zo koop je niet tussendoor steeds teveel én hou je geld over!