Er zijn van die dingen, die zijn zo’n ver-van-je-bed-show dat je er niet over nadenkt. Laat staan dat je er wat voor regelt. Arbeidsongeschiktheid is in mijn geval zo’n ding. Ik heb het geluk (tot nu toe) in goede gezondheid door het leven te gaan. Ja, ik heb heus weleens een griepje of een pijntje, maar iets echt ernstigs is mij (gelukkig!) nooit overkomen.
Met het volste vertrouwen besloot ik eind 2017 om voor mezelf te beginnen. En met ingang van dit jaar startte ik met Tekstalent, om niet alleen voor mijn eigen blog te schrijven, maar ook anderen te helpen met schijfklussen. Super leuk en ik doe het allemaal vol enthousiasme. Maar stel hè… Stel dat het wel gebeurt. Wat dan? Stel dat mij een dermate ernstig iets overkomt dat ik mijn werk niet meer kan doen? Dan zit je als zelfstandig ondernemer toch met een vrij ernstig probleem. Niet alleen kun je dat wat je het liefste doet niet meer naar behoren uitvoeren, financieel gezien betekent het natuurlijk ook nogal wat als de inkomsten uit je onderneming wegvallen. Als zelfstandig ondernemer krijg je in het geval van arbeidsongeschiktheid immers geen uitkering vanuit de overheid.
Zelf iets regelen voor het risico op arbeidsongeschiktheid
Ook al is het nu totaal niet aan de orde, het is voor elke zelfstandig ondernemer wel verstandig iets te regelen voor het risico op arbeidsongeschiktheid. Ja, je kunt zelf een potje aanleggen om de risico’s af te dekken. Maar wees eerlijk… Je hebt echt een flink bedrag nodig en welke ondernemer heeft daar nu de mogelijkheid voor? Je wilt immers ook kunnen blijven investeren in je bedrijf en eh… leven van je inkomsten!
En daar komt de arbeidsongeschiktheidsverzekering, in het kort: AOV, om de hoek kijken. De naam zegt het al. De AOV is een verzekering waarmee je het risico van arbeidsongeschiktheid afdekt. Daarvoor kun je bijvoorbeeld bij Centraal Beheer terecht. Word je ziek of krijg je een ongeval, dan zorgt de AOV ervoor dat je niet zonder inkomen komt te zitten. Overweeg je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, dan kun je bij Centraal Beheer kiezen of je deze zelf samenstelt of met behulp van een online adviseur.
Wat kost een AOV?
Zoals voor elke verzekering, betaal je voor de AOV een premie. En eerlijk is eerlijk, die kan behoorlijk oplopen. Maar wist je dat de premie voor een zelfstandig ondernemer wel fiscaal aftrekbaar is? Afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt, krijg je tot de helft van de betaalde premie terugbetaald via de Belastingdienst. Netto is de premie dus minder hoog dan je denkt.
Better safe than sorry?
Zeker weten! In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik tot op de dag van vandaag nog niets geregeld heb voor het geval ik zelf arbeidsongeschikt raak. Want mijn motto was altijd, zoals de titel al zegt: ‘dat overkomt mij toch niet?’. Inmiddels weet ik beter. Sommige dingen kun je maar beter voor zijn en het afdekken van het risico op arbeidsongeschiktheid is daar een goed voorbeeld van.
Vraagje aan mijn mede zelfstandig ondernemers: heb jij een AOV afgesloten?
Afbeelding arbeidsongeschikt afkomstig van Shutterstock.
Geen reacties