GELDZAKEN

Als zzp’er een hypotheek afsluiten, kan dat wel? *

9 augustus 2018

zzp hypotheek

Je bent zzp’er en je wilt wat. Een huis kopen bijvoorbeeld. Maar kan dat wel? Aan welke voorwaarden moet je eigenlijk voldoen als je een hypotheek wilt afsluiten terwijl je een eigen bedrijf hebt? Hoe lang moet je dat bedrijf  bijvoorbeeld hebben? Ik zocht het een en ander voor je uit!

Laat ik beginnen te zeggen dat ik geen hypotheekexpert ben. Ik heb weliswaar bijna vijf jaar voor financiële websites geschreven, dus ik weet wellicht een tikkie meer van het onderwerp dan de gemiddelde persoon. Maar een expert zou ik mezelf niet durven noemen. Toch is het interessant om er eens in te duiken. Ik weet namelijk zeker dat veel (startende) zzp’ers, zoals ik zelf ook ben, geen flauw benul hebben van de mogelijkheden die je als ondernemer hebt om een hypotheek af te sluiten. Tijd om wat zaken op te helderen dus!

Allereerst is het belangrijk je goed te laten informeren. De voorwaarden voor een zzp hypotheek verschillen namelijk per bank of hypotheekverstrekker. Vaak kun je een hypotheek afsluiten als je minimaal 1 jaar zzp’er bent.

Zzp hypotheek

Ik schets hieronder een voorbeeld van hoe er aan de hand van informatie over je onderneming wordt bepaald of je een hypotheek kunt krijgen en zo ja voor welk bedrag. Dit kan per hypotheekverstrekker verschillen, maar zo krijg je een beetje een beeld.

Ben je tussen 1 en 3 jaar zzp’er, dan wordt vaak naar de gemiddelde winst gekeken die je in die periode met je bedrijf hebt behaald. Vaak dien je daarnaast een prognose te geven van je inkomen. Deze kun je door een accountant laten opstellen. Als de prognose van je inkomen minimaal gelijk is aan het inkomen dat je hebt sinds je zzp’er bent, dan kun je in aanmerking komen voor een hypotheek. De hoogte van de hypotheek wordt vervolgens berekend door te kijken naar je winstcijfers en de prognose. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat er met lagere bedragen wordt gerekend. Dat komt omdat een prognose natuurlijk geen volledige zekerheid geeft en de hypotheekverstrekker wil voorkomen dat je een te hoge hypotheek krijgt toegewezen waarmee je op een later moment misschien in de problemen komt.

Ben je al wat langer zzp’er, drie jaar of langer om precies te zijn, dan wordt meestal gerekend met de gemiddelde winst die je in de afgelopen drie kalenderjaren hebt behaald. Hierbij is het belangrijk om te weten dat wanneer je winst in het laagste jaar lager was dan het gemiddelde van de laatste drie kalenderjaren, er op een andere manier wordt gerekend. Men kijkt dan niet naar de gemiddelde winst, maar enkel naar de winst van het laatste kalenderjaar. De reden hiervoor is wederom dat ze graag willen voorkomen dat je een te hoge hypotheek krijgt toegewezen.

Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt natuurlijk ook af van het feit of je dit samen met een (verdienende) partner doet. Is dat het geval, dan kijkt de hypotheekverstrekker ook naar diens jaarrekening, loonstrook en/of prognose gekeken.

Lees ook: Hieperdepiep… hoera! Moonoloog is mijn bedrijf!

Voor mij is het afsluiten van een hypotheek op dit moment niet van toepassing. We hebben immers al een koophuis en zijn niet van plan op korte termijn te verhuizen. Toch vind ik het met het oog op de toekomst wel handig dat ik nu ongeveer weet wat er gebeurt wanneer je als zzp’er een hypotheek wil afsluiten en dat het, zelfs als je bedrijf nog maar een jaar oud is, dus toch al mogelijk is om in aanmerking te komen voor een hypotheek en daarmee misschien wel het huis van je dromen!

Ben jij zzp’er en is het afsluiten van een hypotheek iets wat je (in de toekomst) graag zou willen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bloggerslijst.

Afbeelding huis kopen afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

 • Reply Nicole 9 augustus 2018 at 06:37

  Ja wij willen heel graag een huis kopen maar dat gaat (nu) gewoon niet. Ik verdien te weinig en mijn man ook. Hopelijk gaat mijn bedrijf straks zo goed draaien dat we het wel kunnen. Want dit is toch wel de droom die ruim bovenaan staat!

  • Reply Monique 9 augustus 2018 at 23:36

   Hopelijk mag jullie droom ooit uitkomen! Aan het harde werken zal het in elk geval zeker niet liggen 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.