GELDZAKEN OUDERSCHAP

Aanvullend geboorteverlof voor partners vanaf 1 juli

20 juni 2020

Wordt je kindje op of na 1 juli 2020 geboren, dan heb je als partner recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling moet ervoor zorgen dat partners extra tijd krijgen om te wennen aan het nieuwe leven met een baby. Het moet het hele gezin een betere start geven. Wat houdt de regeling voor aanvullend geboorteverlof precies in, moet je het zelf aanvragen en zo ja, hoe? Dit artikel geeft antwoord op al deze vragen.

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Het aanvullend geboorteverlof is in het leven geroepen voor partners van vrouwen die pas bevallen zijn. Het duurt minimaal 1 en maximaal 5 weken. Tijdens het geboorteverlof ontvang je een uitkering van 70% van je dagloon.

Moet ik aanvullend geboorteverlof zelf aanvragen?

Je moet aanvullend geboorteverlof zelf aanvragen. Dit doe je minimaal vier weken voor je het verlof wilt laten ingaan. Aanvragen doe je trouwens gewoon bij je werkgever, via een brief of e-mail. Wordt je kindje te vroeg geboren en heb je nog geen aanvullend geboorteverlof aangevraagd? Doe dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever.

Welke informatie moet ik in de aanvraag opnemen?

Behalve het feit DAT je van de regeling gebruik wilt maken, moet je aanvraag een aantal belangrijke punten bevatten. Ik som ze hieronder kort op:

  • Wanneer wil je verlof opnemen? Laat dit afhangen van de datum van de bevalling van je partner, het verlof van je partner of je eigen geboorteverlof van 1 week;
  • Hoeveel weken verlof wil je aanvragen? Dit kan 1, 2, 3, 4 of 5 weken zijn;
  • Over hoeveel weken wil je het verlof uitspreiden? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 5 werkdagen van 1 week aanvullend geboorteverlof op te nemen, maar je kunt er ook voor kiezen die 5 dagen over 5 weken te verspreiden.

Na je aanvraag kan je werkgever namens jou de uitkering voor het aanvullend geboorteverlof aanvragen bij het UWV.

Wanneer moet ik het aanvullend geboorteverlof opnemen?

Je moet het aanvullend geboorteverlof altijd binnen 6 maanden na de geboorte van je kind opnemen. En je hebt er enkel recht op als je kind op of na 1 juli 2020 is geboren. Verder geldt dat je, voordat je het aanvullende verlof opneemt, eerst het ‘standaard’ geboorteverlof voor partners van 1 week moet opnemen. Daarna gaat dus pas het aanvullende verlof in.

Wanneer kom ik niet voor aanvullend geboorteverlof in aanmerking?

Je hebt geen recht op aanvullend geboorteverlof wanneer je:

  • werkloos bent;
  • vrijwillig verzekerd bent;
  • als zelfstandige werkt.

Wat vind jij van deze nieuwe verlofregeling voor partners? Zou je er zelf gebruik van maken (of gemaakt hebben) als je de mogelijkheid zou hebben?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.