GELDZAKEN OUDERSCHAP

80% ouders heeft voogdij niet geregeld

14 augustus 2015

voogdij

Het liefst schrijf ik artikelen waar je vrolijk van wordt, maar vandaag is het tijd voor een serieus onderwerp. Want wie neemt (de zorg voor) je kind over als jij er niet meer bent? Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders in de leeftijd van 18 tot 34 jaar niet goed voorbereid zijn op onverwachte gebeurtenissen. Zo heeft ruim 83% bijvoorbeeld niet officieel vastgelegd wie de voogdij van de kinderen krijgt, mocht beide ouders iets overkomen. De ‘oudere groep’, ouders tussen 35 en 49 jaar, doet het iets beter maar nog altijd heeft ruim driekwart van hen niets geregeld.

0c2c61fa862ed4938fa21582d171ec47

Als belangrijkste reden om de zaken niet te regelen voor later, wordt gegeven dat er nog niet over is nagedacht. En laten we eerlijk zijn, het is ook geen leuk onderwerp om mee bezig te zijn. Maar belangrijk is het wel. Het kan namelijk vervelende situaties voorkomen. Denk aan familieruzies die ontstaan door het ontbreken van een testament, of dat een rechter moet beslissen wie de voogdij over de kinderen krijgt als beide ouders zijn overleden en niemand officieel is aangewezen als voogd.

Ik moet eerlijk bekennen dat wij ook tot de 83% horen die nog niets heeft geregeld. Het lijkt iets te zijn dat we steeds maar voor ons uit schuiven en wat we ‘ooit’ nog eens moeten doen. Ik besef me maar al te goed dat er helaas altijd iets kan gebeuren waardoor dat ‘ooit’ opeens heden wordt en anderen voor jou moeten beslissen. Ik vind daarom dat we er ook maar eens mee aan de slag moeten gaan.

Meer informatie over het regelen van de voogdij via een testament lees je hier. Het is tegenwoordig trouwens ook mogelijk de voogdij te regelen zonder testament.

Heb jij de voogdij van je kind(eren) geregeld mocht je iets overkomen? 

7 Comments

 • Reply Angelique 14 augustus 2015 at 09:53

  Ik moet het inderdaad ook nog regelen. Ik ben de enige met ouderlijke macht over Keano dus als ik kom te overlijden dan wil ik niet weten waar mijn kleintje eindigt! Ik ben er al een hele tijd over na aan het denken.

 • Reply José 14 augustus 2015 at 11:57

  Ah, een flinke eye opener. Daar moeten wij ook maar eens goed over nadenken en stappen ondernemen

 • Reply Bianca 14 augustus 2015 at 12:49

  Lastig maar belangrijk onderwerp. Je wil er inderdaad liever niet bij stil staan.
  Wij hebben er al een aantal keer bij stil gestaan maar we weten het gewoon niet. Erg moeilijk

 • Reply Sheila 14 augustus 2015 at 14:37

  Wat goed dat je hier over blogt. Ik vind het zo vanzelfsprekend om dit geregeld te hebben. Al val ik in de doelgroep van 37 jaar. Dus dat maakt het blijkbaar vanzelfsprekender 😉

  Maar zelfs toen ik half 20 was, wilde ik met mijn toen vriend (nu man) een samenlevingscontract regelen. Mensen vonden dit raar, want we waren toch jong? Ik realiseerde me toen al dat het leven kort kon zijn. En ik wilde dingen gewoon geregeld hebben.

  Net zoals mijn gedachten voor een uitvaart, ook al ben ik gezond. Maar ook een uitvaartverzekering. Ik vind het belangrijk dat ik weet wat de wensen zijn van mijn man. Want als het moment daar is en ik weet het niet, is het dus al te laat. Met ‘later’ bedoelen veel mensen tot het ook echt van toepassing is. En tja… dan is die persoon er niet meer.

  Je inspireert me voor een blog. Ik sla je artikel even op 🙂

 • Reply Marijke I easydailyfood 14 augustus 2015 at 20:46

  Wij hebben het wel geregeld. Wij hebben onlangs ons eerste huis gekocht en toen alles in een keer geregeld, testament, samenlevingscontract en voogdij. Blijft een vreselijk moeilijke keus maar ik vind het een geruststellende gedachte dat als ons iets overkomt er duidelijkheid is voor de familie over waar onze dochter naar toe gaat.

 • Reply Iris 14 augustus 2015 at 20:48

  Hier staat het al 2 jaar op de grote to-do list, maar schuiven we het steeds voor ons uit. Puur omdat we niet weten aan wie we de voogdij willen toekennen……

 • Reply nicoline 17 augustus 2015 at 14:09

  Best confrontered haha! Wij hebben het ook nog niet geregeld. Elisa is pas 7 maanden, maar toch is het iets wat geregeld moet zijn. Het is voor ons heel moeilijk, omdat we naast mijn ouders eigenlijk niemand weten aan wie we haar zouden willen toevertrouwen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.