GELDZAKEN

5 x geld besparen op je vaste lasten *

16 februari 2018

Waarom zou je meer betalen als het goedkoper kan? Klinkt logisch, maar toch hebben de meeste mensen veel hogere vaste lasten dan nodig. En daar kunnen ze eigenlijk best makkelijk verandering in brengen. Namelijk door te vergelijken en op het juiste moment over te stappen. Op deze 5 vaste lasten kan iedereen besparen. Houd je mooi wat extra geld over om uit te geven aan leuke(re) dingen!

1 Energieleverancier

Elk huishouden heeft te maken met een energierekening. En dus kan elk huishouden daar op besparen. Door zuiniger met energie om te gaan bijvoorbeeld. De thermostaat een graadje lager zetten, twee minuten minder lang douchen en je lampen voorzien van led-verlichting zijn een aantal vrij eenvoudige manieren om minder energie te verbruiken. En minder energie betekent minder geld, zo simpel is het.

Geld besparen op de energierekening kan ook door online energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Energie vergelijken en vervolgens overstappen naar de voordeligste stroomleverancier is de snelste en makkelijkste manier om geld te besparen op je energierekening. Is het contract bij je energieleverancier afgelopen, dan val je doorgaans automatisch in een hoger tarief. Bij het afsluiten van (of overstappen naar) een ander energieconctract krijg je vaak een leuke korting of kun je gebruikmaken van acties of gadgets. Zeker de moeite waard dus om regelmatig te kijken hoe het ervoor staat met je energierekening en of overstappen de moeite waard is.

2 Zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland is verplicht zich te verzekeren voor zorgkosten met een basiszorgverzekering. Daar kom je dus niet onderuit. Daar bovenop kun je bij elke verzekeraar ook een of meer aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld een tandartsverzekering of een speciale module gericht op een bepaalde levensfase. Bijvoorbeeld voor mensen met een kinderwens.

Je bent dan wel verplicht je te verzekeren voor zorgkosten, maar je mag zelf kiezen bij welke verzekeraar je dat doet. En laat die nu allemaal verschillende premies hanteren. Voor de basisverzekering, maar ook voor de aanvullende pakketten. Zeker de moeite van het vergelijken waard dus! En kijk dan meteen ook even naar eventueel overbodige aanvullende pakketten. Want waarom zou je maandelijks betalen voor iets waar je geen gebruik van maakt? Natuurlijk weet je dat nooit zeker en is het zomaar schrappen van al je verzekeringen niet aan te raden, maar feit is dat veel mensen onnodig oververzekerd zijn. Even kritisch naar je verzekeringen en pakketten kijken kan dus zeker geen kwaad.

3 Mobiele telefonie

Je hebt een abonnement voor je mobiele telefoon en dat loopt maar door. Omdat je er tevreden over bent en geen reden ziet om verder te kijken. Herkenbaar? Ik kwam er toevallig een paar maanden geleden achter dat ik een wel erg oud abonnement voor mijn iPhone had lopen. Ik ging online wat mobiele aanbieders vergelijken en kwam erachter dat ik voor minder geld per maand opeens onbeperkt zou kunnen bellen én een veel grotere databundel met sneller internet zou hebben. Daar kwam ook nog eens bij dat we door een deal met onze tv-aanbieder een gratis extra tv-pakket konden afsluiten. Je begrijpt, lang hoefde ik niet te twijfelen. Ik stapte over en profiteerde de maand erop al van alle voordelen.

4 Boodschappen

Boodschappen. Nog zoiets waar je echt niet onderuit komt. En dat hoeft ook helemaal niet, want ik vind het persoonlijk best leuk om elke week weer een weekmenu samen te stellen en erover na te denken welke lekkere gerechten ik nu weer eens op tafel zal toveren. Dat maken van een weekmenu is trouwens al een eerste tip om geld te besparen op je boodschappen. Door alles wat je nodig hebt thuis al op een lijstje te zetten, voorkom je dat je in de winkel nog moet gaan bedenken wat je wilt eten en wat je daarvoor nodig hebt en is de kans groter dat je je laat verleiden door allerlei aanbiedingen waar je toevallig langsloopt.

Ga ook nooit met honger naar de supermarkt, want ook dan belandt er van alles in je winkelwagentje wat je er normaal gesproken waarschijnlijk niet in gemikt had. En natuurlijk is het slim om bij de juiste winkels te shoppen. Mijn ouders bijvoorbeeld gaan voor sommige aanbiedingen naar Albert Heijn en Jumbo en halen de vaste boodschappen bij Aldi en Lidl. Daarmee bespaar je echt veel geld! Besluit je dan toch bij een wat duurdere supermarkt al je boodschappen te halen (waar het hier toch vaak op neerkomt) kies dan vooral voor huismerken in plaats van A-merken. Vaak zijn die producten minstens zo goed, maar betaal je er stukken minder voor.

5 Overige verzekeringen

Ik schreef net al iets over ‘oververzekerd’ zijn. Veel Nederlanders zijn dat. Ze sluiten verzekeringen af voor van alles en nog wat zonder er goed over na te denken of ze die verzekeringen nu wel echt nodig hebben. Een verzekering voor je mobiel? Een reisverzekering met werelddekking? Een fietsverzekering? Als je goede redenen hebt om die verzekeringen af te sluiten moet je dat natuurlijk doen, maar kijk er eens kritisch naar. Ik besluit vaak zelf het risico te nemen en verzeker dure aankopen daarom eigenlijk nooit. Als je uitrekent wat je over de totale periode aan zo’n verzekering kwijt bent kun je soms al bijna een nieuw apparaat aanschaffen!

Op welke vaste lasten zou jij waarschijnlijk nog het nodige kunnen besparen?

 

Dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking met Easyswitch.

Afbeelding spaarvarken is afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

  • Reply Sanne 16 februari 2018 at 07:17

    Wat betreft dat boodschappen doen: wij halen eigenlijk hetzelfde trucje uit als je ouders, maar zijn er achter gekomen dat klakkeloos alles bij de Aldi kopen niet goedkoper is. Sommige dingen zijn daar best veel duurder dan bij de ah! En vaak is het huismerk van de ah even duur als bij de Aldi, maar sommige dingen zijn dan juist wel weer heel veel goedkoper bij de aldi. Belangrijkste tip is dus on goed op de prijs te letten als je dingen in je karretje gooit. Wij schrijven tegenwoordig op ons boodschappenlijstje de prijzen bij de ah zodat we goed kunnen vergelijken. Dat werkt heel goed 🙂

  • Reply Nicole Orriëns 16 februari 2018 at 11:07

    Wij hebben de vaste lasten al aardig afgeknepen. Ik zou graag nog eens zonnepanelen willen om de energiekosten nog verder omlaag te krijgen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.