GELDZAKEN

5 manieren om online te betalen zonder creditcard

9 november 2017

Online shoppen. Ik zou echt niet meer zonder kunnen. Even vanuit mijn luie stoel die toffe trui bestellen, of dat cadeautje voor die verjaardag van komend weekend. Zelfs de boodschappen bestel ik tegenwoordig vaak online. Dan hoef ik ze alleen nog maar even op te pikken bij de winkel. Ideaal. De manier waarop ik betaal hangt een beetje af van wat ik online koop. Een creditcard heb ik niet, nooit gehad ook, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om online een aankoop te doen zonder creditcard. Ik zet ze op een rij!

1. iDEAL

In mijn geval is iDEAL verreweg de meest gebruikte betaalmogelijkheid bij het online shoppen. Zeker nu ik niet meer verplicht de Rabo Scanner nodig heb als ik via mijn telefoon een aankoop doe, kies ik snel voor deze mogelijkheid. Als we eten bestellen betalen we ook vaak via iDEAL omdat we gewoonweg niet altijd contant geld in huis hebben. Ik vind het een fijne en veilige betaalmethode die bovendien bij steeds meer webwinkels beschikbaar is.

2. PayPal

Net als iDEAL is PayPal speciaal ontwikkeld voor betalingen via het internet. Mensen die het geen fijn idee vinden hun creditcardgegevens online in te vullen en te versturen, kiezen vaak voor betalen via PayPal. Je kunt het zien als een soort bankrekening waar je met een creditcard saldo op kunt zetten waarvan je vervolgens betalingen kunt doen. Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk je PayPal-account aan een normale bankrekening te koppelen, waardoor je dus ook betalingen kunt verrichten als je zoals ik niet in het bezit bent van een creditcard. Ik vind PayPal vooral een uitkomst als ik iets bestel bij een buitenlandse webwinkel die geen iDEAL ondersteunt. Of wanneer ik via mijn Macbook snel iets wil bestellen en mijn Rabo Scanner niet bij de hand heb.

3. Betalen voor of na ontvangst

Bij de meeste online winkels is het ook mogelijk het geld via internetbankieren over te maken. Betaal je voor ontvangst dan worden de goederen pas geleverd als de shop je betaling geregistreerd heeft. Ook achteraf betalen is vaak mogelijk. Meestal ontvang je dan na ontvangst van de goederen een mail met een link naar iDEAL of de gegevens die je moet gebruiken als je het bedrag via internetbankieren overmaakt. Ik kies hier niet vaak voor, want vooral bij betaling achteraf vergeet ik weleens dat dat nog moet gebeuren en als het dan te lang duurt voor ik erachter kom dat er ergens nog een factuur open staat worden er extra kosten in rekening gebracht.

4. Onder rembours

Deze betaalmethode heb ik volgens mij zelf nog nooit gebruikt. Toch wordt het bij veel shops als betaalmogelijkheid aangeboden. Onder rembours houdt in dat je als klant niet voor of na ontvangst van de goederen betaalt, maar op het moment dat de koerier je pakketje aflevert. Bij rembours worden betalen en verzenden gecombineerd, waardoor je de bestelling alleen in ontvangst mag nemen als je het openstaande bedrag hebt betaald. Een nadeel van deze betaalmethode is dat er doorgaans bijkomende kosten worden berekend. Wel is het een veilige methode, zeker aangezien het tegenwoordig ook vaak mogelijk is te pinnen bij de koerier.

5. Prepaid creditcard

Heb je geen creditcard, dan kan een prepaid creditcard een goed alternatief zijn. Natuurlijk vraag je je nu af wat het verschil dan is met een ‘normale’ creditcard. Eigenlijk kun je stellen dat een prepaid creditcard hetzelfde werkt als een creditcard, zonder de nadelen ervan. Zo is de prepaid creditcard eenvoudig aan te vragen, vindt er geen BKR-toetsing plaats, is er geen minimaal inkomen vereist om de kaart aan te vragen en loop je niet het risico op een oplopende schuld. Je kunt immers alleen geld uitgeven dat je er zelf op zet. Eigenlijk kun je het dus een beetje vergelijken met een bankpas. Prepaid creditcards zijn er voor grote, maar ook voor kleine bedragen. Het hangt er dus helemaal van af welke uitgaven jij van plan bent met de creditcard te doen.

Wat is jouw favoriete betaalmethode bij het online shoppen?

1 reactie

  • Reply Jeroen 11 november 2017 at 01:48

    Hier wordt vooral paypal gebruikt bij het online betalen. Naast de betaalmogelijkheden van de bank.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.