GELDZAKEN WONEN

5 manieren om je woning te isoleren *

26 maart 2020

Geld besparen is altijd welkom. Je kunt bijvoorbeeld bezuinigen op de wekelijkse boodschappen, of zorgen dat je onnodig dure verzekeringen opzegt. Maar wist je dat ook je woning isoleren je op den duur veel geld bespaart? Isoleren kan bijvoorbeeld op deze vijf manieren. Dingen die in eerste instantie natuurlijk geld kosten, maar die hun investering op den duur zeker terugverdienen.

Dubbel glas of triple glas

Goed isolerend glas houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten zodat het binnen lekker koel blijft. Kies je voor dubbel glas, dan bespaar je enorm op je energierekening ten opzichte van enkel glas. Wil je je huis nóg beter isoleren en nóg meer geld besparen dan kun je kiezen voor triple glas, ofwel driedubbel glas. Triple of dubbel glas bestellen kan tegenwoordig geheel online. Het glas wordt na je bestelling op maat gemaakt en indien gewenst aan huis geleverd.

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie gaat het om het isoleren van de vloer op de begane grond van je woning. Als je een kruipruimte onder je vloer hebt is dit ideaal, maar ook zonder of met een heel lage kruipruimte is vloerisolatie mogelijk. Voor een hoek- of twee-onder-een-kapwoning levert vloerinstallatie je volgens Milieu Centraal op jaarbasis een besparing van gemiddeld 280 m3 gas op. Dat scheelt ongeveer 230 euro per jaar op je energierekening!

Spouwmuur isolatie

Met een spouw wordt de ruimte bedoeld tussen de binnen- en de buitenmuur. Met spouwmuurisolatie vul je die ruimte op met isolatiemateriaal. Het gevolg is dat je woning de warmte beter vasthoudt en dat de muren minder kou afgeven. De verwarming hoeft minder vaak aan, wat zowel winst voor je portemonnee (minder gasverbruik) als het milieu oplevert (minder CO2-uitstoot). Ongeveer driekwart van de Nederlandse huizen heeft al geïsoleerde buitenmuren. Is dit bij jouw woning nog niet het geval, dan is het zeker het overwegen waard.

Dakisolatie

Een dak dat niet (goed) geïsoleerd is, verliest veel warmte. Aangezien warme lucht opstijgt is een dak zonder isolatie een van de grootste energieverspillers. Het isoleren van je dak levert je meer wooncomfort op en het zorgt ervoor dat je honderden euro’s op je energierekening bespaart. Hoewel meer dan 8 op de 10 woningen al een geïsoleerd dak heeft, is die isolatie vaak maar matig van kwaliteit. Het loont dus zeker de moeite om te kijken of je daar iets kunt verbeteren. Je kunt dit laten doen of helemaal zelf aanpakken. In het laatste geval kost het je alleen de aanschaf van isolatiemateriaal en gipsplaten voor de afwerking.

Subsidie voor isolatie

Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Combineer je twee of meer van bovenstaande isolatiemaatregelen met elkaar, dan kun je ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Die subsidie bedraagt maximaal 10.000 euro en als je je huis heel energiezuinig of zelfs energieneutraal weet te maken, kun je zelfs een bonussubsidie krijgen. Zeker iets om eens te onderzoeken dus!

Hoe energiezuinig is jouw woning en wat zou je graag als eerste willen aanpakken om je huis beter te isoleren?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.