TECHNOLOGIE WONEN

Zonnepanelen installeren: hoe werkt dat? *

28 april 2023

Zonnepanelen worden steeds populairder, omdat ze een duurzame en milieuvriendelijke manier zijn om energie op te wekken. Maar hoe werkt het installatieproces eigenlijk? In deze blogpost vind je een handige stap-voor-stap-uitleg. Zo weet je precies waar je aan toe bent op het moment dat je zonnepanelen laat installeren.

Stap 1: De locatie bepalen

Voordat je begint met het installeren van zonnepanelen, is het belangrijk om de juiste locatie te bepalen. Zonnepanelen moeten namelijk op een plek worden geplaatst waar ze voldoende zonlicht opvangen. Idealiter plaats je de panelen op het zuiden, maar ook op het westen en oosten leveren ze nog voldoende rendement op. Check dus ook altijd de locatie voordat een bedrijf jouw zonnepanelen plaatst.

Stap 2: De panelen monteren

Als je de locatie hebt bepaald, worden de panelen gemonteerd. Dit gebeurt meestal op het dak van de woning, maar het is ook mogelijk om ze op de grond te plaatsen of bijvoorbeeld op het dak van de schuur. Bij het monteren van de panelen is het belangrijk om ze stevig en waterpas te bevestigen. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in zonnepanelen, zoals Veranderstroom, heeft hier de juiste apparatuur voor. Die hoef je dus niet zelf in huis te hebben.

Stap 3: De bekabeling aanleggen

Als de panelen zijn gemonteerd moeten ze worden aangesloten op de omvormer. Dit gebeurt met behulp van bekabeling. De bekabeling wordt vaak via de buitenkant van de woning naar de omvormer geleid, maar het is ook mogelijk om deze binnenshuis aan te leggen.

Stap 4: De omvormer installeren

De omvormer is een belangrijk onderdeel van het zonnepanelensysteem. Deze zet de gelijkstroom die door de panelen wordt opgewekt om in wisselstroom, zodat deze kan worden gebruikt in huis of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. De omvormer wordt meestal in de buurt van de zekeringkast geplaatst.

Stap 5: De meter vervangen

Als de omvormer is geïnstalleerd, moet de meter worden vervangen door een slimme meter. Hierdoor houdt het energiebedrijf bij hoeveel energie je opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit is nodig om de opbrengst van de zonnepanelen te verrekenen met de energierekening.

Stap 6: De installatie testen

Als alle onderdelen zijn geïnstalleerd, is het tijd om de installatie te testen. Dit gebeurt meestal door de panelen en de omvormer te testen op hun prestaties en te controleren of de verbindingen goed zijn aangesloten.

Stap 7: Genieten van gratis energie

Als alles goed is geïnstalleerd en getest, ben je klaar om te genieten van de voordelen van zonne-energie. Je wekt nu namelijk je eigen energie op en hoeft minder of zelfs helemaal geen elektriciteit meer af te nemen van het energiebedrijf.

Waar je ook woont in Nederland, zonnepanelen kunnen op vrijwel ieder huis worden geïnstalleerd. Woon je bijvoorbeeld in Arnhem? Dan kom er een zonnepanelen installateur Arnhem bij je langs om alles met je door te lopen.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.