TECHNOLOGIE

Welk internetabonnement past bij jouw gezin? *

1 juli 2021

Eén van de basisbehoeften van de mens is tegenwoordig een internetverbinding die soepel werkt. We gebruiken thuis de internetverbinding op pc’s, laptops, tablets, onze smartphone, we streamen ermee op de televisie en hebben in sommige gevallen ook domotica (‘slimme apparaten’) die gebruikmaken van de draadloze internetverbinding. Het juiste internetabonnement kiezen is daarom van belang. Welk internetabonnement past bij jouw gezin? Ik help je een handje bij het bepalen daarvan.

Verschillende typen internetverbinding

Ga je abonnementen voor internet vergelijken, dan krijg je een ruim aanbod dat te verdelen is in drie subgroepen op basis van het type internetverbinding: internet via de telefoonlijn (DSL), kabelinternet en internet via glasvezel. DSL-internet is doorgaans de goedkoopste optie. De maximaal haalbare downloadsnelheid is hierbij relatief beperkt en deze wordt verder beperkt door de afstand van jouw woning tot aan de wijkcentrale. Daarom is het van belang om ook goed te kijken wat de maximaal haalbare snelheid bij jou thuis is, iets wat berekend wordt op basis van je postcode.

Een abonnement afsluiten voor een hogere downloadsnelheid dan haalbaar is heeft dan geen zin bij DSL-internet. Kabelinternet is sneller en stabieler, maar daarvoor is per regio maar één aanbieder waardoor de prijzen relatief hoog zijn. Nog hogere snelheden kunnen gehaald worden met het ultrastabiele glasvezel internet, maar nog niet iedereen kan aangesloten worden op het glasvezelnetwerk omdat dit nog uitgerold wordt.

Televisieabonnement of niet?

Vaak neemt men een internetabonnement in combinatie met een televisieabonnement. Anno 2021 hebben streamingsdiensten als Netflix en Videoland echter een groot marktaandeel en wordt er steeds minder naar klassieke lineaire televisie gekeken. Kijken jullie nog naar televisie volgens de programmering? Of heb je eigenlijk helemaal geen televisieabonnement meer nodig? Een alternatief voor een televisieabonnement is een abonnement op de streamingsdienst NLZIET, waarmee je goedkoper alsnog naar alle Nederlandse zenders kunt kijken. Het is belangrijk om op te merken dat je bij kabelinternet tenzij je een zakelijk abonnement neemt verplicht ook een televisieabonnement moet afnemen. Dit kan tegenwoordig echter ook ‘online’ tv zijn. Dat is televisie kijken via de app van de provider. Dit is goedkoper dan een televisieabonnement met mediabox. Bij internet via glasvezel en DSL-internet is het afsluiten van een televisieabonnement optioneel.

Snelheid

Los van het besluit of je wel of geen televisieabonnement wilt, is de kwestie van een passende downloadsnelheid belangrijk. Dit is in feite het moeilijkste om te bepalen. Daarom helpen we je een handje. In ieder huishouden waar zware online games gespeeld worden is een minimale downloadsnelheid van 100 à 150 Mbps aan te raden. Je komt dan al meteen uit bij kabelinternet of internet via glasvezel.

Wordt er niet veel online gegamed, maar wel gestreamd dan is het raadzaam om bij een eenpersoonshuishouden uit te gaan van een downloadsnelheid van 30 Mbps en er voor elk extra gezinslid 20 Mbps bij op te tellen als deze gezinsleden ook actief gebruikmaken van de internetverbinding. Anders kun je in elkaars vaarwater terechtkomen wanneer verschillende gezinsleden tegelijkertijd iets anders willen streamen. Is er behoefte aan een hoge uploadsnelheid omdat er veel vanuit huis gewerkt wordt met grote bestanden in een cloud? Dan is glasvezel internet aan te raden, omdat daarbij de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Domotica gebruiken niet dusdanig veel bandbreedte dat je hier nog extra rekening mee hoeft te houden bij het kiezen van de juiste downloadsnelheid.

Hopelijk helpt dit je een beetje bij het uitkiezen van het juiste internetabonnement. Een trage internetverbinding die het allemaal niet aankan is immers erg frustrerend, maar te veel betalen voor bandbreedte die je niet gebruikt is ook zonde van het geld.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.