TECHNOLOGIE

Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon? *

28 februari 2018

Steeds vaker zie ik kinderen van Lise’s leeftijd rondlopen met een mobiele telefoon. Vaak is dat (gelukkig) nog wel die van papa of mama, maar er komt een moment dat me de vraag gesteld wordt wanneer ze er zelf eentje krijgt. Wanneer is een goed moment om je kind een eigen mobiele telefoon te geven? En wat spreek je af over het gebruik ervan?

Ik had mijn allereerste mobieltje toen ik net op de middelbare school zat. Het was een voor die tijd best hip toestel van KPN en ik was er mega blij mee. Natuurlijk kon je er niet veel meer mee dan sms’en en bellen, maar in die tijd wist je niet beter. Oeh, nu klink ik wel heel oud…

Maar, de tijden zijn veranderd en met een mobiele telefoon kun je inmiddels veel meer dan alleen maar berichtjes sturen en telefoontjes plegen. En daarmee komen helaas ook nieuwe risico’s om de hoek kijken. Zo legt mediapedagoog Frederike Lems uit dat kinderen nog vooral egocentrisch vanuit zichzelf denken. Hun hersenen zijn nog niet toegerust om op hoog niveau te communiceren, zoals veel sociale media van een gebruiker vragen. Bovendien is het voor kinderen moeilijk te overzien hoeveel ontvangers een bericht kunnen lezen en kunnen ze gevolgen op de langere termijn nog moeilijk inschatten (Bron: Ouders van Nu).

Wanneer jij vindt dat je kind toe is aan een mobiele telefoon bepaal je natuurlijk zelf. Er is geen algemene regel die bepaalt op welke leeftijd een kind met een mobiele telefoon om kan gaan. Veel zal afhangen van het kind en ook de achterliggende reden van het geven van een mobieltje. Stuur je je kind bijvoorbeeld op een gegeven moment weleens alleen op pad, dan kan het een veilig gevoel geven (zowel bij jou als het kind) als het een mobiele telefoon bij zich heeft. In geval van nood kunnen jullie elkaar dan immers bereiken.

Uit onderzoek van Typhone blijkt dat de meeste ouders 12 jaar een geschikte leeftijd vinden voor het hebben van een mobiele telefoon. Achterliggende reden is dat kinderen rond die leeftijd naar de middelbare school gaan. Vaak krijgen ze op deze leeftijd ook te maken met vriendjes die een mobieltje hebben. Vaak willen ze er dan zelf ook graag eentje.

Op welke leeftijd je je kind ook besluit een mobiele telefoon te geven. Het is altijd verstandig duidelijke afspraken te maken met je kind over het gebruik ervan. Hieronder vind je een aantal afspraken waaraan je zou kunnen denken.

Afspraken met je kind over het gebruik van de mobiele telefoon

X Start met een prepaid telefoon, zodat de verbruikskosten concreet worden en je ze een beetje in de hand kunt houden.

X Bedenk vooraf wat je met je kind wil afspreken over social media gebruik. Mag je kind een app downloaden, doe dit dan samen en vul samen de gegevens voor het profiel in. Bespreek zaken als contactpersonen, publiceren en privacy.

X Stel duidelijke grenzen voor het gebruik van de mobiele telefoon. Spreek af hoeveel schermtijd je kind per dag mag en maak afspraken over het inleveren van de telefoon bij het maken van huiswerk en voor het slapengaan. Zo voorkom je dat de telefoon afleidend werkt en je kind in plaats van huiswerk maken of slapen gaat gamen.

X Realiseer je dat je een voorbeeldfunctie hebt. Probeer dus zelf niet de hele dag met je telefoon bezig te zijn en direct op elk berichtje te reageren.

Wanneer mag jouw kind een mobiele telefoon en welke afspraken vind jij belangrijk om met je kind te maken over telefoongebruik?

Afbeelding mobiele telefoon afkomstig van Shutterstock.

7 Comments

  • Reply Jamey 28 februari 2018 at 21:00

    Ik zou nog echt niet weten hoe ik dat ga aanpakken. Gelukkig heb ik nog een hoop jaartjes.

  • Reply Laura / fitfunfab.nl 1 maart 2018 at 10:28

    Oohh ja dit is een hot item he… wij weten het nog niet. Onze zoon wordt 7 in de zomer, maar voorlopig in ieder geval niet! Het is ook niet echt dat ie er onwijs om vraagt…
    Wel handig dus om alvast in te lezen!

  • Reply Rory 1 maart 2018 at 11:17

    Ik ben er nog niet echt mee bezig. Dat wil zeggen. Ik denk er heel veel over (en schrijf erover), maar Mila is pas zes jaar. Al heb ik het vermoeden dat het – in de tijd dat het gaat spelen – heel normaal is dat ze met een smartphone rond gaat lopen. Ik wil er gedegen over nadenken tegen die tijd. Ik denk dat ik de laatste groep van de basisschool of de eerste klas van de middelbare school een goed moment vind.

  • Reply Jeanet 1 maart 2018 at 12:45

    Ik denk vanaf de middelbare school maar wie weet hoe de toekomst gaat verlopen en is het eerder nodig

  • Reply Fleur 1 maart 2018 at 14:27

    Wij hebben afgesproken met 10 jaar, dus nog een half jaartje en de dagen worden al afgeteld 😉

  • Reply Nicole Orriëns 2 maart 2018 at 08:15

    Wat mij betreft in groep 8. En dan ook meteen een goede want bij de kennismaking op de middelbare school hebben kinderen echt whatsapp nodig voor de groep die ze dan aanmaken.

  • Reply Susan 5 maart 2018 at 10:47

    Ik las net een soortgelijk artikel; lijkt me best lastig om te bepalen wanneer je kind een mobiele telefoon “moet” gaan krijgen. Het veel veel voordelen maar ook nadelen ja…

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.