TECHNOLOGIE

Waarom mijn laptop zo onmisbaar is *

27 februari 2019
microsoft surface pro 6 laptop

Hoewel ik bijna altijd een notitieboekje in mijn tas heb zitten en er een grote papieren planner op mijn bureau ligt, schrijf ik mijn blogs natuurlijk digitaal. En dat maakt de laptop een onmisbaar item voor mij als blogger. Maar waarom verkies ik de laptop eigenlijk boven een vaste desktop? En kan het misschien nóg handiger?

Als iemand ooit mijn laptop te pakken krijgt en ik hem dus kwijt ben, heb ik echt een probleem. Niet alleen mijn blogposts staan erop, maar ook mijn complete administratie, mijn agenda en tal van andere belangrijke documenten. Natuurlijk maak ik back-ups en gaat het merendeel als het goed is niet verloren, maar man, ik moet er niet aan denken! Als mijn laptop dan ook maar even hapert of vastloopt, schrik ik of ik nog wel bij al mijn bestanden kan.

Ja, mijn laptop en ik zijn een hecht duo. Gelukkig heeft M veel verstand van computers en krijgt hij het beestje altijd weer aan de praat. Nadat ik eerst heb moeten aanhoren dat ik mijn documenten beter moet ordenen, bestanden die ik niet meer nodig heb moet verwijderen en mijn mailbox toch echt eens op orde moet zien te krijgen…

Een jaar of wat geleden kreeg ik het idee om een desktop aan te schaffen. Je weet wel, zo’n ‘vaste’ computer met een los beeldscherm, een toetsenbord en een muis. Op mijn nog te realiseren werkkamer leek me dat ideaal. Nu die werkkamer er eenmaal is, kan ik zeggen dat ik nog steeds met een laptop werk en het idee van de desktop toch weer even (of wie weet voor altijd) in de koelkast heb geparkeerd. Waarom?

Ten eerste werk ik op verschillende locaties. Het is stukken praktischer om mijn hele werk dan in een rugzak te kunnen stoppen en ergens anders weer uit te pakken. Ik klap de laptop open en kan direct verder waar ik gebleven was. Ten tweede heb ik mijn werkplek zo vormgegeven dat ik toch zo ergonomisch mogelijk kan werken. Als ik dus op mijn werkkamer zit, zet ik mijn laptop op een speciale standaard, koppel ik daar een tweede (groter) beeldscherm aan, typ ik op een los toetsenbord en is er, jawel, een losse muis. Op die manier creëer ik een opzet die niet onder doet voor die van een desktop, terwijl ik tóch kan blijven profiteren van de voordelen van een laptop.

Nóg compacter dan een laptop, kan dat?

Een laptop is voor mij dus het ideale device. Zou je zeggen. Toch neem ik, als ik naar een event of afspraak ga, lang niet altijd mijn laptop mee. Het is toch een vrij groot en vooral zwaar ding. Vooral als je er lang mee rond moet lopen. Ik heb er daarom weleens over gedacht voor die gelegenheden een tablet te gebruiken. Maar van dat idee stapte ik toch weer af, omdat de interface van een tablet vaak toch weer anders is dan die van een laptop. En bestanden die ik nodig heb en op mijn laptop staan kan ik niet gemakkelijk bereiken. Bovendien is typen op een tablet… nou ja, niet ideaal. Vind ik althans.

Microsoft Surface Pro 6; is het een tablet, is het een laptop?

microsoft surface pro 6

Tot ik kennismaakte met de Microsoft Surface Pro 6 in combinatie met het Type Cover toetsenbord. Hoe onmisbaar mijn laptop ook is, dit is toch wel een serieuze concurrent. Dit apparaat is namelijk eigenlijk een laptop en tablet in één. Ik mocht hem van Coolblue een poosje uittesten en ik verklap het je maar vast: ik ben helemaal verkocht. Het apparaat is ten eerste super compact (het meet 12,3 inch en weegt maar 770 gram!) en daarmee ontzettend handig om mee te nemen.

Door de strakke zwarte vormgeving ziet het er prachtig uit (tja, het oog wil ook wat toch?) en met de geïntegreerde stevige standaard zet je ‘m zo stabiel voor je op tafel. Er zit een ingebouwde lichtsensor in, die de helderheid van het scherm automatisch aanpast aan de omgeving. Zo zit je dus nooit naar een te fel scherm te staren. Het is bovendien een krachtig beestje dat geen enkele moeite heeft met het draaien van veel programma’s tegelijk.

Maar waar ik echt verliefd op werd is de mogelijkheid het scherm te gebruiken om aantekeningen te noteren, gewoon met je vinger! Via een speciale functie kun je op willekeurig welke website of welk venster er op dat moment open staat, tekst markeren of ideeën uittekenen. Het is ideaal dat je voor het navigeren zowel het touchpad van het toetsenbord kunt gebruiken als het touchscreen. Iets dat op mijn gewone laptop natuurlijk niet kan.

Kost dat?

Wat ‘ie dan kost, vraag je je misschien af? Dat is afhankelijk van naar welke processor en hoeveelheid RAM-geheugen je voorkeur uit gaat. Prijzen lopen van €899,- tot en met €2449,-. De Type Cover kun je er los bij kopen. Mocht ik over een tijdje een heel goed kwartaal draaien (dromen mag best toch?) dan ga ik toch eens overwegen een device als de Microsoft Surface Pro 6 via Coolblue aan te schaffen. Het gemak dient de mens tenslotte en uiteindelijk is het een investering die zichzelf vast terugverdient 😉

Waar werk jij het liefst op: een desktop, laptop of tablet? En waarom?

*Disclaimer

Advertisement

1 reactie

  • Reply Jacqueline 1 maart 2019 at 10:50

    Ik heb een laptop met touchscreen waar ik erg blij mee ben. Kan ‘m ook zo omklappen zodat ik ‘m als tablet kan gebruiken en relaxt op de bank kan scrollen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.