TECHNOLOGIE

Waarom het toch steeds kriebelt om de nieuwste smartphone te kopen *

16 november 2019
iphone

Ik omschrijf mezelf niet als een ontzettend luxepaard. Het duurste van het duurste hebben is voor mij helemaal niet belangrijk. Ik kan net zo blij zijn met iets dat ik na lang zoeken bij Lidl heb gevonden, of iets dat ik tweedehands van iemand kan overnemen. Maar op het gebied van elektronica zit ik blijkbaar toch iets anders in elkaar. Ik ben er natuurlijk deels voor mijn werk van afhankelijk, maar ik zou toch echt niet zonder mijn iPhone willen. En nu er weer een nieuw model op de markt is, kan ik niet ontkennen dat het kriebelt en dat een klein stemmetje in mijn hoofd fluistert dat ik misschien toch even een kijkje moet gaan nemen…

Ik heb mijn iPhone 8 Plus nu precies twee jaar. Nog steeds vind ik het een ontzettend fijn toestel. Ik heb destijds voor de plus-variant gekozen vanwege het grotere scherm (handig als ik bijvoorbeeld eens een blog op mijn telefoon wil uitwerken) en de, in vergelijking met de normale iPhone 8, betere camera. En nu is het vooral dat laatste punt waardoor het kriebelt om toch weer voor een nieuwe iPhone te gaan. De camera’s worden steeds beter en een camera die twee jaar geleden het allerbeste was, delft nu natuurlijk het onderspit als je hem vergelijkt met de camera’s van smartphones die nu nieuw op de markt komen.

Camera iPhone 8 Plus vs iPhone 11

Het nieuwste model iPhone is de iPhone 11. Gek genoeg mis ik in de lijst de nummer 9, maar na de iPhone 8 kwam eerst de iPhone X en is nu de iPhone 11 dus het allernieuwste toestel. Het leek me wel interessant de specificaties van de camera van mijn iPhone 8 Plus eens naast die van de nieuwe iPhone 11 te zetten. Gewoon om eens te zien hoeveel ik er wel of juist niet op vooruit zou gaan als ik in een gekke bui toch zou besluiten dat nieuwe model te kopen.

iPhone 8 PlusiPhone 11
Camera achterzijdeCamera achterzijde
12-MP groothoek- en telelenscamera’s12-MP ultragroothoek- en groothoekcamera’s
Groothoek: diafragma f/1.8
Telelens: diafragma f/2.8
Ultragroothoek: diafragma f/2.4
Groothoek: diafragma f/1.8
Nachtmodus
Auto-adjust
Optische beeldstabilisatieOptische beeldstabilisatie
2x optisch inzoomen; tot 10x digitale zoom2x optisch uitzoomen; tot 5x digitale zoom
Camera voorzijdeCamera voorzijde
7-MP foto’s12-MP foto’s
Geen portretmodusPortretmodus met bokeh-effect, diepteregeling en portretbelichting met 6 effecten

Je ziet het. Op een aantal gebieden doen beide toestellen niet veel voor elkaar onder, maar op een aantal belangrijke punten is de camera van de iPhone 11 toch echt wel kwalitatief beter dan die van mijn iPhone 8 Plus. Vooral de betere kwaliteit van de camera aan de voorzijde en het feit dat deze een portretfunctie heeft vind ik grote pluspunten.

De reden dat ik de prestaties van de camera op mijn smartphone trouwens zo belangrijk vind, is dat het juist deze camera is die ik altijd bij me heb. Als de kinderen iets doen wat ik op dat moment wil vastleggen, heb ik mijn telefoon er zo bij gepakt. Maar zelfs als ik voor mijn werk naar een event ga, maak ik negen van de tien keer foto’s met mijn smartphone. Je kunt met een smartphone namelijk hele mooie foto’s maken die bijna niet meer onder doen voor de foto’s die je maakt met een professionele camera.

Hoe vaak koop jij een nieuwe smartphone? En hoe belangrijk vind jij de kwaliteit van de camera?

Dit is een samenwerking.

*Disclaimer

Afbeelding iPhone afkomstig van Shutterstock.