TECHNOLOGIE

Veelvoorkomende telefoonproblemen en hun oplossing *

11 januari 2023

Hoe het met jou zit weet ik niet, maar mijn telefoon is mijn steun en toeverlaat. Ik gebruik hem om contact te leggen, om informatie op te zoeken, om te betalen en om dierbare momenten vast te leggen. En dat is nog maar een deel van de functies die ik gebruik. Ik vertrouw echt dagelijks op het apparaat. Je kan je voorstellen dat het heel vervelend is als het opeens niet meer goed werkt. Gelukkig zijn de meeste telefoonproblemen gewoon op te lossen. Je moet alleen even weten hoe. In deze blog zet ik een paar veelvoorkomende problemen en hun oplossing op een rij.

Het scherm reageert niet

Je raakt het scherm aan, maar er gebeurt niets. Heel vervelend! Een smartphone hoort te reageren op aanraking en als dat niet meer werkt, kan je niks meer op je mobiele telefoon. Dat is natuurlijk niet fijn, want zonder kunnen we echt niet meer. Wanneer je telefonscherm niet meer reageert op aanraking, dan is er hoogstwaarschijnlijk een probleem met het touchscreen. Om na te gaan of er het probleem zit in de hardware van de telefoon, moet je een hardware test uitvoeren. Het verschilt per toestel hoe je dit moet doen. Als uit deze test blijkt dat het niet ligt aan de hardware, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een kapot scherm.

Daarnaast kan het voorkomen dat het scherm niet meer reageert doordat je het toestel eens hebt laten vallen en er barsten in het scherm zijn ontstaan. Voorheen was vaak de gedachte dat alleen het scherm van een iPhone of Samsung toestel gerepareerd kon worden. Tegenwoordig zijn door de komst van reparatiebedrijven als ThePhoneLab reparaties mogelijk voor allerlei merken toestellen. Heb jij een Samsung toestel, dan kan een  Samsung scherm reparatie uitkomst bieden. Een schermreparatie is een relatief simpele ingreep die ervoor zorgt dat je touchscreen weer naar behoren werkt.

De batterij gaat snel leeg

Heb je jouw toestel al een tijdje, dan kan je gaan merken dat de accu steeds wat sneller leegraakt. Dit is een logisch gevolg, want een accu wordt naar verloop van tijd van nature minder efficiënt. Maar ook wanneer je een telefoon pas net hebt kan de batterij sneller leeg gaan dan eigenlijk zou moeten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je telefoon een software-update nodig heeft. Bij iedere software-update probeert de ontwikkelaar het stroomverbruik van je telefoon te optimaliseren. Update je de software van je toestel, dan is de kans groot dat de accuduur ineens weer een stuk langer is. Sommige applicaties gebruiken zonder dat je ze nodig hebt toch stroom en laten de batterij van je toestel dus sneller leeglopen. Door apps steeds handmatig af te sluiten hebben ze geen invloed meer op de batterijduur. Naast apps zijn ook wifi, bluetooth en gps functies die enorm veel energie vreten, terwijl je ze niet de hele dag nodig hebt. Schakel ze dus zoveel mogelijk uit als je ze niet gebruikt.

Tips om de levensduur van je batterij te verlengen

Er zijn gelukkig een aantal manieren om de levensduur van de batterij van je telefoon te verlengen. Ik heb hiervoor een aantal handige tips gekregen van ThePhoneLab Alkmaar. Sommige dingen wist ik al, maar er zijn ook zeker een paar tips die nieuw voor me zijn. Ik deel ze hieronder met je en ben benieuwd of jij ze al kent en misschien zelfs al toepast!

  1. Laad je toestel niet op tot 100% en laat het niet leeglopen tot 0%. Zo voorkom je onnodige slijtage aan de batterij. Eigenlijk wil je het batterijpercentage altijd tussen de 20 en 80% houden.
  2. Tip voor iPhonegebruikers: gebruik de functie geoptimaliseerd opladen. Deze functie analyseert je oplaadroutine en laadt pas verder dan 80% als je het nodig hebt. Laat je het toestel ’s nachts op, dan zal het pas tegen het wakker worden de laatste 20% laden.
  3. Gebruik altijd een officiële oplader. Goedkopere opladers missen soms een chip die de veiligheid waarborgt. Je telefoon kan daardoor te lang doorladen of te hoge spanningen ontvangen.
  4. Voorkom extreem warme of koude temperaturen. Als je telefoon aan deze temperaturen wordt blootgesteld, slijt de batterij eerder. Laat het toestel dus nooit in het volle zonlicht liggen.
  5. Maak je telefoon regelmatig (fysiek) schoon. Gebruik een tandenborstel om stof en vuil uit de oplaadpoort en microfoon te verwijderen. Bij ThePhoneLab doet men dit kosteloos voor je.
  6. Sluit apps af die veel stroom verbruiken.
  7. Loopt je telefoon snel leeg? Gebruik dan een energiebesparende stand. Zo houdt je batterij het toch nog langer vol dan je denkt.
  8. Geeft je telefoon naar jouw idee niet meer het juiste batterijpercentage aan, dan kun je de batterij kalibreren. Dit zorgt ervoor dat je telefoon beter kan inschatten welk percentage je batterij nog over heeft. Dit doe je zo:
    • Stap 1: Laat je telefoon (eenmalig) een keer helemaal leeglopen, totdat hij zichzelf uitschakelt.
    • Stap 2: Sluit de telefoon met een originele lader aan op het stopcontact.
    • Stap 3: Voer een harde reset uit.
    • Stap 4: Laad de batterij op tot 100%.
    • Stap 5: Nadat de batterij 100% is opgelade, laat het toestel dan nog 60 tot 90 minuten aan de oplader zitten.
    • De batterij is gekalibreerd!

Het toestel heeft geen bereik

Niets zo vervelend als een telefoon die geen bereik (meer) heeft. Dit kan zowel aan het toestel als aan de simkaart liggen. Het is dus belangrijk om te achterhalen waar het probleem precies ligt. Zet het toestel uit, haal de simkaart eruit en plaats hem opnieuw in de telefoon. Start dan het toestel opnieuw op. Nog geen bereik? Plaats dan de simkaart eens in een ander toestel. Als er nu wel bereik is, dan ligt het probleem mogelijk bij je toestel. Je telefoon resetten kan het probleem dan verhelpen. Is het de simkaart die de problemen veroorzaakt, dan kun je via je provider een nieuwe simkaart aanvragen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet weet wat er met je toestel aan de hand is, maar dat jouw toestel toch niet optimaal werkt. Laat dan je telefoon checken bij een professioneel reparatiebedrijf, zoals ThePhoneLab. Zij kunnen jouw toestel gratis onderzoeken en gaan op zoek naar de oorzaak van het probleem dat je ervaart. Na het onderzoek vertellen zij hun bevindingen, waarna je nooit verplicht bent om over te gaan tot reparatie.

Jij wil net als ik natuurlijk zo lang mogelijk van je telefoon genieten. Zoals je hebt kunnen lezen is er voor bijna elk telefoonprobleem gelukkig een passende oplossing beschikbaar en kun je bovendien zelf veel doen om je toestel en batterij in topconditie te houden. Kom je er zelf niet uit, dan kun je bij professionals terecht en weet je snel of reparatie zinvol is. Naast dat een reparatie goed is voor je telefoon – omdat deze langer mee kan – is het ook goed voor jouw portemonnee én het milieu! Een win-win situatie dus.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.