TECHNOLOGIE

Telefoon kwijt in huis? Zó vind je ‘m snel terug!

29 juni 2019
jonge vrouw gebruikt smartphone

‘Heb jij mijn telefoon gezien?’, licht gefrustreerd loopt M de woonkamer te doorzoeken. Ja, je telefoon kwijt in huis, het is blijkbaar mogelijk. Als zijn zoektocht na een half uur nog steeds niets heeft opgeleverd, besluit ik maar eens te helpen. Quinn heeft er een handje van dingen op plekken te leggen waar ze niet horen, dus die telefoon kan werkelijk overal liggen. Had ik toen maar geweten dat er een simpel trucje bestaat waarmee je je telefoon in no time weer hebt opgespoord!

Of je nu een Samsung, Sony of Apple telefoon kwijt bent geraakt, dat maakt niet uit. Het opsporen werkt alleen wel net even anders voor een iPhone dan voor een Android toestel. Daarom leg ik hierbij voor beide typen uit wat je precies moet doen om je telefoon snel terug te vinden.

iPhone kwijt in huis

Apple heeft een eigen functionaliteit voor verloren iPhones. Deze heet ‘zoek mijn iPhone’ en vind je via instellingen > Apple ID > iCloud. Als je deze functie hebt ingeschakeld, dan is de dienst beschikbaar en kun je via 4G/wifi via iCloud naar je iPhone zoeken. Dit doe je door via de website van iCloud in te loggen met je Apple ID, voor ‘alle apparaten’ te kiezen en de kwijtgeraakte iPhone aan te klikken. Verschijnt er een groen stipje, dan is het apparaat online, is het grijs dan is de iPhone offline. In het laatste geval kun je wel zien op welke plek de iPhone voor het laatst online was en hoe lang dat geleden is. Is het toestel online dan kun je de huidige locatie op een kaart zien en zie je dus waar je iPhone zich bevindt.

Via iCloud kun je ook een geluid laten afspelen op je iPhone. Dat is met name handig als je je iPhone kwijt bent geraakt in huis. Vermoed je dat je iPhone misschien gestolen is, dan kun je via iCloud op afstand het toestel vergrendelen of wissen om te voorkomen dat er op een verkeerde manier met je data wordt omgesprongen.

Android telefoon kwijt in huis

M heeft geen iPhone maar een Samsung. Dat apparaat draait op besturingssysteem Android. Ik dacht eigenlijk dat er niet zoiets als ‘zoek mijn iPhone’ bestond voor een ander type telefoon. Tot ik mijn grote vriend Google raadpleegde en het echt kinderlijk eenvoudig blijkt!

Wat moet je doen? Surf op je laptop, tablet of een andere telefoon naar: https://www.google.com/android/devicemanager. Als het goed is verschijnt hier de betreffende telefoon. Ben je je telefoon kwijtgeraakt in huis? Dan kun je via deze tool vijf minuten lang een geluid/beltoon laten afspelen op het apparaat. Oók als je, zoals M, het geluid en de trilfunctie uit had staan. Met twee klikken was het gebeurd en even dachten we dat we niets hoorden, tot we in de gang luisterden en heel in de verte een geluid hoorden… Wat bleek? Onze peuter Quinn had de telefoon van papa in zijn rugzakje gestopt, dat ik netjes in zijn kast had opgeborgen. Eind goed, al goed dus!

Ben je je Android toestel buitenshuis kwijtgeraakt of vermoed je dat het is gestolen? De devicemanager heeft een functionaliteit die lijkt op ‘zoek mijn iPhone’. Daarmee kun je dus op een plattegrond zien waar het toestel voor het laatst is gesignaleerd. Ook kun je op afstand gegevens van de telefoon wissen.

Ik hoop dat ik je met deze tip op weg heb kunnen helpen. Raak jij je telefoon weleens kwijt in huis?

Afbeelding smartphone afkomstig van Shutterstock.

4 Comments

 • Reply Yessica leidner 30 juni 2019 at 12:54

  Wauw wat is dit fijn ideaal bedankt ik wist dut niet ik heb het gelijk uitgeprobeerd en ja hoor haha geweldig

 • Reply Dominique 11 mei 2021 at 11:36

  Geweldig, een grote hulp! Ik was oude spullen aan het wegruimen en heb mijn telefoon ertussen laten verdwijnen. Bijna was hij op zolder beland voor de volgende jaren 🙂

  • Reply Monique 11 mei 2021 at 11:49

   Wat fijn Dominique! Goed om te horen dat mijn uitleg je heeft geholpen. Het zou wat zijn als je je telefoon na jaren opeens terug zou vinden 🙂

 • Reply Chaya 3 juli 2023 at 20:43

  Mijn dochter van 4 heeft mijn 2e telefoon verlegd ergens in huis. De batterij inmiddels leeg. Want het was een oude telefoon. Maar ik heb toch nog een abbonements simkaart hierop en wat andere gebruikelijke apps. Nu de batterij leeg is hoe vind ik deze telefoon in eigen huis? Tussen alles in heb ik zo een beetje overal gekeken, waar het zou kunnen liggen bvb tussen speelgoed onder bedden, dozen, tassen . Ze keek hierop haar eigen filmpjes en nu verlegd. Hopelijk kan ik ook door zo een truckje deze in huis terug vinden (met een lege batterij)??!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.