TECHNOLOGIE

iPhones vergelijken – waarop kan je letten? *

9 december 2022

Je hebt geconstateerd dat je iPhone aan vervanging toe is. De batterij is niet meer zo goed, de nieuwste apps kun je niet meer downloaden, oude apps laten geen updates meer toe of je bent gewoon toe aan een toestel dat sneller werkt en een betere camera heeft. Als je gaat rondkijken zul je zien dat er enorm veel opties zijn en je dus keuzes moet gaan maken. Waar kan je dan allemaal rekening mee houden? Welke dingen zijn belangrijk en welke minder? Ik zet het voor je op een rij.

De processor

Ga je iPhone modellen vergelijken, dan is het allereerst belangrijk om naar de processor te kijken. Een nieuwe iPhone is altijd voorzien van een nieuwe, verbeterde processor ten opzichte van het vorige model. Zo heeft de iPhone 12 een A14 Bionic Chip, de iPhone 13-serie is voorzien van een A15 Bionic Chip en de nieuwste iPhone 14-modellen hebben een A16 Bionic Chip. Een betere processor zorgt ervoor dat je sneller kunt schakelen tussen apps en meerdere taken tegelijkertijd kunt uitvoeren. Ook de batterij en camera leveren betere prestaties, want deze worden ondersteund door de processor.

Camera

Smartphonecamera’s worden steeds beter. De kwaliteit van de foto’s die je met je smartphone maakt staat vaak gelijk aan die van een compactcamera. Het is dus helemaal niet gek dat je tegenwoordig geen (digitale) camera meer meeneemt als je op pad gaat, maar gewoon gebruikmaakt van je smartphonecamera. Maak je zoals ik veel foto’s met je telefoon, dan is het goed om iPhones te vergelijken op hun cameraspecificaties. Een enkele hoofdcamera geeft een wat simpel beeld. Met een dual lens kun je scherptediepte creëren. Met een triple (3 lenzen) maak je nog betere foto’s. Alles is dan tot in detail zichtbaar. Als we kijken naar iPhones, dan hebben de modellen vanaf de iPhone 11 allemaal drie lenzen, op de iPhone SE , iPhone 13 en iPhone 14 (Plus) na. Wat opvalt is dat de nieuwere modellen tot wel 6 x optische zoom bieden en er vanaf de iPhone 12 op alle lenzen een nachtmodus zit, waardoor je dus ook bij weinig licht scherpe foto’s maakt.

Accuduur en opladen

De batterij is een belangrijk onderdeel van je iPhone. De accuduur van de verschillende modellen ligt tussen de 11 en 29 uur. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de batterijduur van een iPhone. Natuurlijk hangt het ervan af welke taken je met het toestel uitvoert, maar ook welke processor erin zit en welk schermtype de iPhone heeft. Zo is een Oled-scherm altijd zuiniger dan een lcd-scherm. De batterij van je iPhone slijt altijd. Volgens Apple is er na 500 keer volledig opladen nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke batterijcapaciteit over. Na twee jaar ga je dus echt wel merken dat je batterij slijt en je de iPhone dus eerder op moet laden dan voorheen.

De prijs

Natuurlijk speelt de prijs ook een rol in je vergelijking. Je zult zien dat de nieuwste iPhones altijd duurder zijn dan oudere modellen. Het kan dus, afhankelijk van je budget, slim zijn om voor het een-na-nieuwste model te kiezen, of het model net daarvoor. Zolang de specificaties voldoen aan wat jij belangrijk vindt aan je nieuwe iPhone, kan dit een slimme bespaartip zijn.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.