PERSOONLIJK TECHNOLOGIE

Hoe vaak ga jij met hem naar bed? *

30 augustus 2019

Onze band is hecht en onze relatie ijzersterk. Eigenlijk is hij continu bij me. Als ik terugreken al best een aantal jaar. Hij is de laatste die ik zie als ik ga slapen en de eerste naar wie ik kijk als ik ’s ochtends weer wakker word. Waarom mag Joost weten, want zo heel veel heeft hij me op dat moment meestal niet te vertellen. Maar toch hè? Toch zou ik niet zonder hem kunnen.

Sinds de smartphone in mijn leven is en ik altijd en overal bereikbaar kan zijn en online, bén ik ook bijna altijd en overal bereikbaar en online. Ja, zelfs in bed. Dat ik daarin niet de enige ben blijkt wel uit een onderzoek van Simyo naar het smartphonegebruik onder Nederlanders.

Ik behoor volgens de resultaten van het onderzoek tot de 50% die zijn of haar smartphone er in de ochtend meteen bij pakt. Een kwart van deze groep zou de telefoon in bed toch liever wat minder willen gebruiken. Andere momenten waarop we de smartphone liever niet willen zien is onder het eten en tijdens qualitytime met vrienden of familie.

Schermtijd

Een simpele berekening laat zien dat de gemiddelde Nederlander een maand per jaar met de telefoon in de hand zit. Best een bizarre gedachte toch? Voor vrouwen komt dit omgerekend neer op een gemiddelde schermtijd per dag van 2 uur en 28 minuten. Ik kom zelfs nog een tikkie hoger uit.

Heb ik een haat-liefdeverhouding met mijn smartphone?

Ik gebruik ‘m dus vaak en veel, maar word ik daar gelukkig van? Nou ja, eerlijk gezegd best wel. Zo vind ik het fijn om nog even mijn blogstatistieken van de afgelopen dag te checken vlak voor ik naar bed ga. En een rondje Instagram Stories als ik net wakker ben is wat mij betreft een prima manier van ontspannen in de ochtend. Tegelijkertijd weet ik dat ik in die tijd ook hele andere interessante, fijne en ontspannende dingen kan doen die niets met een smartphone te maken hebben. Geen echte ‘haat’ dus, maar meer het besef dat er heus wel meer is dan dat apparaat. En dat ik echt niet doodga als ik hem een keer een dagje vergeet mee te nemen of ’s avonds beneden laat liggen.

Voor velen, zéker voor millennials zoals ik die de smartphone veelvuldig ‘moeten’ gebruiken voor werk, zal het lastig blijven de schermtijd per dag drastisch omlaag te brengen. Toch denk ik dat het geen kwaad kan het beestje af en toe even met rust te laten. En dan misschien juist op die momenten dat het niet nodig is. Zoals op de wc (ja, ook dat gebeurt veel!) en vlak voor en na het slapen.

Ligt jouw smartphone standaard op je nachtkastje als je in bed ligt?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.