TECHNOLOGIE

Een iPhone kopen, waar moet je op letten? *

17 november 2023
man met iphone in de ene hand en koffie in de andere

Ik steek het niet onder stoelen of banken: ik ben, sinds ik in 2009 mijn eerste iPhone kocht, helemaal fan van het apparaat. Die allereerste gebruik ik natuurlijk allang niet meer, maar ik heb nooit meer van het merk Apple afgeweken en ben ook niet van plan dat binnenkort te doen. Een iPhone kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Het is en blijft een prijzige smartphone waar je, als je de juiste keuzes maakt, gelukkig wel heel lang plezier van kunt hebben. Daarom leek het me goed eens op een rij te zetten waar je zoal op moet letten als je van plan bent een iPhone te kopen. Komt ‘ie!

Het model

Mijn eerste iPhone was de iPhone 3GS. Ik was helemaal trots en ook direct verknocht aan het apparaat. Apple brengt bijna ieder jaar een nieuw model uit. Dit maakt dat we inmiddels beland zijn bij de iPhone 15 en dat is tevens mijn huidige toestel. Gemiddeld probeer ik 3 à 4 jaar met een iPhone te doen. Dat is prima haalbaar als je het toestel goed behandelt en ervoor zorgt dat je een weloverwogen keuze maakt bij de aanschaf. Vandaar dus ook deze blog 😉

Je kunt kiezen voor het allernieuwste model, maar ook de vroegere modellen zijn vaak nog gewoon verkrijgbaar. Over het algemeen dalen die iets in prijs als er een nieuwe iPhone uitkomt, dus het kan zeker lonen om dat eens in de gaten te houden. Zo heb ik bijvoorbeeld ook gekeken of de iPhone 14 een goede optie voor me zou kunnen zijn, maar ik vond het prijsverschil op dat moment te klein met het nieuwste model. Natuurlijk kan die prijs op een later moment nog verder dalen, dus ook als je in eerste instantie neigt naar de nieuwste omdat het verschil maar klein is, kan het lonen om even te wachten. Dan heb je wellicht toch opeens een heel goede deal te pakken.

Opslagruimte

Een heel belangrijk aspect is de opslagruimte in het toestel. Die bepaalt namelijk hoeveel apps je erop kunt zetten en ook hoeveel foto’s en video’s je erop kwijt kunt. Vergelijk en bekijk de verschillende toestellen dus goed en vergeet daarbij niet naar de opslag te kijken. Mijn vorige iPhone, de iPhone 12 had een opslag van 128GB en dat bleek voor mij echt te weinig. Je kunt natuurlijk je iPhone opschonen en opslagruimte vrijmaken, maar op een gegeven moment kon ik er niet meer tegenop poetsen. Daarom heb ik nu gekozen voor 256GB. Maar dan nog moet ik zuinig omgaan met de opslagruimte, omdat ik veel foto’s en video’s maak.

Het is trouwens belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen apparaatopslag en iCloud-opslag. De opslagruimte waar ik het hiervoor over heb gaat dus over de opslag op het apparaat. Via iCloud kun je zorgen voor extra opslagruimte in de cloud. Hier kun je foto’s, video’s en reservekopieën opslaan. Je krijgt altijd 5GB gratis iCloud-opslag per Apple-ID. Wil je dit uitbreiden dan kan dat natuurlijk, maar hier zijn wel kosten aan verbonden in de vorm van een maandelijks abonnement.

Extra functionaliteiten en specs

Vroeger had je naast verschillende formaten aan opslag niet veel te kiezen. Tegenwoordig kun je voor het basismodel kiezen, of voor een model met extra functionaliteiten en specs, het zogenaamde ‘Pro’-model. En dan is er ook nog een keuze te maken of je gaat voor het standaard formaat, of het extra grote – de iPhone Pro Max. Extra functies en een extra groot display zorgen natuurlijk voor een hogere prijs. Staar je niet blind omdat je nu eenmaal fan bent van het apparaat, maar bedenk goed wat jij nodig hebt.

iPhone kopen – nieuw of tweedehands?

Wil je per se een nieuw toestel, of vind je tweedehands ook prima? Met die laatste ben je natuurlijk vele malen goedkoper uit. Mijn moeder neemt altijd mijn oude toestel over en is daarmee dolgelukkig. Bekijk wel altijd goed hoe lang het toestel nog nieuwe updates ondersteunt. Apple zelf zegt dat een toestel altijd minimaal 5 jaar volledige iOS-ondersteuning heeft. Dat wil zeggen dat je een toestel van twee jaar oud nog prima drie jaar kunt gebruiken én kunt updaten. Ga voor een refurbished iPhone naar een betrouwbare winkel en let goed op wat je koopt. Soms kan een nieuw toestel een slimmere keus zijn, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.