TECHNOLOGIE

Dit zijn de voordelen van zakelijk glasvezel *

9 juni 2022

Privé vind ik het al behoorlijk lastig om een dag compleet offline te zijn. Ik heb toch vaak de behoefte om digitaal in contact te zijn met andere mensen, maar regel bijvoorbeeld ook mijn privémail en bankzaken via mijn smartphone. Goed, een dagje zonder die telefoon overleef ik nog wel. Maar als ik kijk naar mijn werkende bestaan, dan kan ik eigenlijk nog geen uur zonder internet. De laatste jaren heb ik bovendien gemerkt hoe belangrijk het is om een stabiele internetverbinding te hebben. Steeds meer bedrijven stappen daarom over op zakelijk glasvezel. Welke voordelen heeft zakelijk glasvezel zoal ten opzichte van alternatieven als ADSL en coax?

Wat is zakelijk glasvezel?

Glasvezel is een haarfijne vezel van glas. Daarin kan laserlicht efficiënt en over grote afstanden worden getransporteerd. Dit licht is een draaggolf voor digitaal transport van data. Zakelijk glasvezel heeft zowel een hoge snelheid als een grote bandbreedte. Daardoor kun je voortdurend data uitwisselen en mensen en organisaties met elkaar verbinden. We werken steeds meer in de cloud en hebben snelheid, maar ook veiligheid en capaciteit nodig. Een snelle en stabiele glasvezelverbinding is dan echt een must. Doordat er sprake is van een hele grote maximale transportcapaciteit is glasvezel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ADSL en coax, klaar voor de vraag naar extra bandbreedte in de toekomst.

De voordelen van zakelijk glasvezel

Wat zijn nu de voordelen van zakelijk glasvezel?

Snel internet

Je raadt het misschien al, maar met glasvezel biedt mogelijkheden voor een razendsnelle verbinding. De maximumsnelheid van glasvezel is vele malen hoger dan die van alternatieve verbindingen. Je kunt met glasvezel een snelheid bereiken tot wel 10GB per seconde. Dat is 50 keer sneller dan het snelste coax-abonnement.

Geen overboeking

Nee, dit heeft niks met bankzaken te maken, maar alles met wederom de snelheid van je verbinding. Je kunt namelijk zakelijk glasvezel krijgen zonder overboeking, terwijl de meeste internetverbindingen werken op basis van overboeking. Dat betekent dat je de gemiddelde snelheid alleen behaalt als het niet te druk is in de buurt. Met alternatieve systemen kun je dus wel een snelle verbinding hebben, maar als iedereen in je buurt ook aan het internetten is, bereik je deze nooit. Met glasvezel heb je dat probleem niet.

Minder storingsgevoelig

Glasvezel heeft een zeer hoge ‘uptime’ garantie. Dat wil zeggen dat je internet er maar een paar minuten per maand uit mag liggen. Mocht je toch met meer storingen te maken krijgen dan heb je recht op geld terug vanuit een boeteclausule. De reden dat providers deze belofte kunnen maken is dat glasvezel ook daadwerkelijk minder storingsgevoelig is dan andere verbindingen. Wel zo prettig als je het de hele dag nodig hebt om goed te kunnen werken.

Symmetrisch

Je weet misschien wel dat, bij kabelinternet, de uploadsnelheid vaak maar een fractie is van de downloadsnelheid van je verbinding. Dan heb je bijvoorbeeld een abonnement van 500 MB per seconde en is je uploadsnelheid 50 MB per seconde. Glasvezel heeft als groot voordeel dat het symmetrisch is, wat dus betekent dat de uploadsnelheid gelijk staat aan de downloadsnelheid. Grote bestanden uploaden gaat dus vele malen sneller dan bij een alternatieve verbinding!

Wanneer heb ik glasvezel nodig?

Naast zakelijk glasvezel hebben ook steeds meer huishoudens een glasvezelverbinding. Ook ik heb sinds kort een glasvezelverbinding. Toen ik de keuze had om over te stappen heb ik dat meteen gedaan, omdat ik over het algemeen thuis werk, maar ook met het oog op de toekomst. Maak je weinig gebruik van internet, speel je geen zware online games, of up- of download je nooit hele grote bestanden, dan volstaat een coax-verbinding voor thuis ook prima. Zakelijk glasvezel is meestal noodzakelijk vanaf 25 aansluitingen. Daarvoor heeft een coax-verbinding simpelweg te weinig snelheid.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.