GELDZAKEN TECHNOLOGIE

De voordelen van een sim only abonnement *

7 februari 2024

Al zolang ik me kan herinneren heb ik er een: een sim only abonnement voor mijn smartphone. Een sim only abonnement is een mobiel abonnement zonder telefoon. Tijdens je abonnementsperiode betaal je alleen voor je abonnement en hoef je dus geen bijbehorend toestel af te betalen. Het toestel koop je dus los. Toevallig heb ik pasgeleden mijn sim only abonnement vernieuwd, waardoor ik nóg voordeliger uit ben. Benieuwd wat er nu zo fijn is aan sim only? In deze blog zet ik de belangrijkste voordelen van een sim only abonnement voor je op een rij.

Voordelen sim only abonnement

1 Besparing op de kosten

Het grootste voordeel van een sim only abonnement zijn de lagere kosten ten opzichte van abonnementen die in combinatie met een toestel worden aangeboden. Bij deze laatste zijn de kosten van het toestel namelijk in de prijs van het abonnement inbegrepen. Bij sim only betaal je alleen voor de mogelijkheid te kunnen bellen/sms’en en internetten. Het hangt af van je abonnement of je bent gebonden aan een aantal belminuten per maand en een databundel voor internet, of dat je voor een vast bedrag onbeperkt gebruik kunt maken van deze diensten. Zo heb je bij de sim only van Odido bijvoorbeeld de keus tussen 120 minuten of onbeperkt bellen en zijn er internetbundels vanaf 2 GB tot unlimited.

2 Flexibel

Omdat een sim only abonnement niet is gekoppeld aan een toestel, is het mogelijk het abonnement voor een relatief korte looptijd af te sluiten. Door de kortere looptijd van het abonnement kun je gemakkelijker overstappen naar een andere, voordeligere, provider, of naar een sim only abonnement bij dezelfde aanbieder dat beter aansluit op jouw wensen en behoeften. Zo kun je dus sneller en makkelijker inspelen op een verandering in je leefsituatie of levensstijl dan wanneer je voor een aantal jaar aan een telefoonabonnement vast zit.

3 Duurzaam gebruik van telefoon

Ik kan me de euforie nog wel herinneren van het moment dat je abonnement lang genoeg had gelopen om een nieuw toestel uit te mogen zoeken. Natuurlijk is dat leuk en fijn, zeker als je huidige toestel aan vervanging toe is. Maar wat nu als dat nog lang niet het geval is? Als je nog prima tevreden bent met je telefoon en er dus geen noodzaak is om een nieuw toestel aan te schaffen? In dat geval is sim only echt een uitkomst. Je behoudt gewoon je huidige toestel en stopt er een nieuwe simkaart in. Behalve dat dit kostenbesparend is, is het natuurlijk ook een heel duurzame keuze.

4 Geen BKR-registratie

Bij een abonnement met toestel krijg je het toestel dan wel direct in gebruik maar eigenlijk is het nog niet (volledig) van jou. Via maandelijkse afbetalingen zorg je ervoor dat het toestel uiteindelijk helemaal jouw bezit is. Tot die tijd is er eigenlijk sprake van een lening. Gaat het om een telefoonkrediet van meer dan € 250, dan wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je klaar bent met afbetalen blijft deze registratie nog 5 jaar staan. Loop je een betalingsachterstand op, dan wordt ook die geregistreerd. Heb je de achterstand ingelopen, dan blijft de registratie nog 5 jaar staan. Als je een ander soort lening wilt aanvragen, bijvoorbeeld een hypotheek voor de aankoop van een huis, wordt er een check gedaan bij het BKR. Een eventueel krediet en/of betalingsachterstand kunnen invloed hebben op de beslissing of je de lening of hypotheek kunt krijgen. Bij een sim only abonnement is er geen sprake van een lening en wordt er dus ook niets geregistreerd bij het BKR.

5 Ideaal voor korte contracten

Wie een jaar gaat reizen, als student korte tijd in het buitenland gaat studeren, of regelmatig voor het werk naar het buitenland gaat, wil niet vast zitten aan jarenlange contracten. In deze gevallen is een sim only abonnement ideaal. Simpelweg omdat je veel flexibeler kunt omgaan met wisselende omstandigheden. Vaak is het goedkoper en je zit er niet langer aan vast dan noodzakelijk.

Wat mij betreft zijn dit de vijf belangrijkste redenen om voor een sim only abonnement te kiezen. Natuurlijk moet je altijd goed kijken naar jouw eigen situatie en daar het best passende abonnement bij zoeken. Ik hoop dat ik je met deze blog wat inzicht heb kunnen geven.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.