OUDERSCHAP TECHNOLOGIE

De leukste podcasts voor kinderen *

15 februari 2020
podcasts voor kinderen

Stiekem gaan er hier in huis heel wat uurtjes schermtijd doorheen. Als de oudste een lange dag op school heeft gezeten, of als de jongste al een halve dag heeft gespeeld en zijn middagdutje overslaat, gaat toch al snel de televisie aan. Ook pakken de kinderen er regelmatig een tablet bij. Dat mogen ze van mij niet onbeperkt, maar ik betrap me erop dat ik het redelijk vaak toesta. Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook wel even lekker om dan even op de bank te ploffen. Waar ik eigenlijk nooit bij stil heb gestaan is het luisteren van podcasts als alternatief voor filmpjes. Zijn er eigenlijk leuke podcasts voor kinderen en zo ja, waar vind je die en hoe kun je ze beluisteren? Ik ging voor je op onderzoek uit!

Wat zijn podcasts?

Een podcast is een digitaal geluidsbestand dat je zelf kiest en overal en altijd kunt beluisteren. Geen scherm voor je neus dus, maar rustig genieten van informatie of vermaak via je gehoor. De meeste zijn bovendien gratis. Ideaal voor op de bank, in de auto of trein of tijdens het koken of klussen. Naast podcasts voor volwassenen zijn er ook podcasts speciaal voor kinderen. En daar gaat dit artikel over. Na wat research kwam ik tot een lijstje podcasts dat ik de moeite waard vind voor kinderen. Zoals je ziet is er voor elk wat wils en zijn er podcasts voor kleuters tot pubers.

Hoe kun je podcasts luisteren?

Podcasts beluister je online. Dat kan via je pc, laptop, tablet, maar ook via je smartphone. Op die manier kun je ze altijd en overal beluisteren. Let er wel op dat je hiermee in principe internetdata verbruikt. Ben je bijvoorbeeld van plan veel je kinderen veel podcasts onderweg te laten luisteren, bijvoorbeeld in de auto op weg naar jullie vakantieadres, dan kan het met de data hard gaan. Het is dan verstandig om de status van je abonnement te checken en misschien over te stappen op een voordelig Sim Only abonnement, van Simyo bijvoorbeeld. Waar je het voordeligst uit bent kun je heel snel achterhalen via Sim Only vergelijken.

Leuke podcasts voor kinderen

1 minuutje (kleuters)

Speciaal voor de allerkleinsten is er de podcast 1 minuutje. Dit zijn, de naam zegt het al, korte audioverhaaltjes die ongeveer 60 seconden duren. Leuk en ideaal als je een kleuter hebt die (nog) niet zo’n lange concentratieboog heeft.

1 minuutjes jeugd (7 – 10 jaar)

Die 1 minuutjes zijn er ook voor de jeugd van 8 tot en met 12 jaar. Korte verhalen waarmee kinderen ontroerd, verrast en verrast worden. Ook het Klokhuis heeft 1 minuut-geluidsfragmenten gemaakt, speciaal voor kinderen. Er zijn er in totaal wel 90, dus dat betekent anderhalf uur luisterplezier.

De waanzinnige podcast (7 – 11 jaar)

Met De Waanzinnige Podcast sla je twee vliegen in één klap. Kinderen vertellen hier namelijk zelf over hun lievelingsboek. Elke reeks bestaat uit 13 afleveringen en dus 13 boeken. De reeksen lopen van groep 4 tot en met groep 8. De podcast helpt kinderen uitvinden welk boek ze kunnen gaan lezen. Want lezen is leuk!

Frankie (pubers)

In de podcast Frankie vertellen pubers over hun leven. Wat ze meemaken, waarmee ze worstelen en wat ze leren. Ze doen dat anoniem. Niet omdat ze schijterds zijn, maar omdat het nu eens niet gaat om het plaatje maar om hun verhaal.

Ik ga de podcasts voor kinderen hier thuis maar eens introduceren. Ik ben heel benieuwd wat mijn kinderen ervan vinden! Behalve podcasts zijn ook luisterboeken voor kinderen erg leuk en een goede afwisseling op voorlezen en filmpjes kijken. Daar zal ik binnenkort nog eens een artikel over schrijven.

Luisteren jouw kids weleens een podcast? Of jijzelf misschien? Ik ben heel benieuwd en tips zijn welkom!

3 Comments

 • Reply Judith Naeff 9 april 2020 at 16:06

  De Duizendpod is een nieuwe podcast voor kinderen, duizendpod.com.

 • Reply Margot de Graaff 3 juli 2020 at 11:21

  Ik heb er ook eentje: Ron wil een tattoo, een podcast voor iedereen vanaf een jaar of acht die prijs stelt op een verhaal over onder meer zeemeerminnen in badpak, pratende kraaien én de tienjarige Ron. In plaats van de door zijn moeder geweigerde tattoo krijgt hij iets veel beters: een razend spannend avontuur.

 • Reply Pim Coffeng 8 februari 2021 at 20:47

  Ha Monique, wij zijn onlangs begonnen met een podcast waarin we gemoderniseerde sprookjes voorlezen. Misschien vind je het leuk om eens te luisteren: Kinderverhaaltje.nl. Gr Pim

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.