GELDZAKEN TECHNOLOGIE

Besparen op je internetkosten? Zo doe je dat! *

10 november 2022

Heb jij de afgelopen tijd wel eens zonder internet gezeten? Of het nu gepland is – zoals bij mij laatst toen de keuken werd verbouwd en alle stroom er tijdelijk uit lag – of ongepland, het is behoorlijk lastig als je verbinding met het web tijdelijk wegvalt. Zeker nu ook veel apparaten in huis werken via een internetverbinding en je dus opeens ook geen series meer kunt streamen of een lamp kunt dimmen. Goed en stabiel internet, dat willen we. Maar als het even kan niet tegen de hoofdprijs. Hoe kun je slim besparen op je internetkosten?

Alles is duur op dit moment en dus is alles wat je kunt besparen mooi meegenomen, toch? Veel mensen hebben abonnementen voor hun tv, mobiele telefoon en internet. Als je tevreden bent met hoe alles werkt en je houdt de kosten niet zo scherp in de gaten, dan zul je zo’n abonnement waarschijnlijk lekker door laten lopen. Maar als je nou eens kritisch naar je maandelijkse factuur kijkt en deze vergelijkt met wat andere aanbieders aan kosten rekenen, zie je snel genoeg of dat wat jij betaalt eigenlijk wel ‘marktconform’ is. Als de kosten bij veel andere aanbieders lager liggen, is het vaak een kleine moeite om over te stappen. Helemaal als je daarna op jaarbasis tientallen, misschien wel honderden euro’s goedkoper uit bent.

Internet vergelijken

Of je op dit moment duur, gemiddeld of voordelig uit bent kun je maar op één manier ontdekken: je gaat de aanbieders van internet vergelijken. Maar, hoe pak je dat nu handig aan? Als je de tarieven naast elkaar gaat leggen, zorg dan dat je geen appels met peren vergelijkt. Heb je een alles-in-één bundel met internet, tv en bellen, zorg dan dat je jouw maandprijs vergelijkt met vergelijkbare alles-in-één bundels. Gaat het je puur om het internetabonnement, vergelijk dan alleen die kosten met elkaar. Kies voor een betrouwbare vergelijkingstool die objectief alle internetproviders met elkaar vergelijkt, zoals Internetten.nl.

Snelheid van je internetabonnement

Naast de prijs kijk je ook naar de snelheid van je internetabonnement. Het is naast de prijs en beschikbaarheid een van de belangrijkste criteria als je internetaanbieders met elkaar gaat vergelijken. Let wel op, want de internetsnelheid die de provider je geeft, is niet altijd de snelheid die je op jouw adres kunt halen. Om die reden moet je, voor je gaat vergelijken, altijd je postcode invullen. Providers zijn verplicht je op basis van jouw postcode een realistische inschatting te geven van de internetsnelheid op jouw adres. Voor een abonnement met een hoge snelheid betaal je uiteraard meer. Maar heb je die hoge snelheid wel nodig? Om te bepalen welke internetsnelheid past bij jouw surfgedrag, is het belangrijk om te kijken waar jij het internet voornamelijk voor gebruikt. Is dat om af en toe een mailtje te sturen en wat te surfen op websites? Dan heb je geen hele snelle verbinding nodig. Je hebt dan voldoende aan een verbinding van bijvoorbeeld 4 tot 8 Mbit/s. Speel je veel zware online games of wil je video’s en tv programma’s kunnen streamen in hoge resolutie dan is een verbinding van 100 Mbit/s of meer wel wenselijk. Ben je een gemiddelde gebruiker dan volstaat het dus om er tussenin te gaan zitten, bijvoorbeeld met een verbinding vanaf 20 Mbt/s.

Overstappen naar een nieuwe provider

Heb je een voordeligere aanbieder gevonden en een abonnement dat bij je past, dan is het alleen nog een kwestie van overstappen. Doordat de meeste providers zijn aangesloten bij een overstapservice, is dat vaak heel eenvoudig en snel geregeld. Als je je aanmeldt bij je nieuwe provider zorgt deze er meestal voor dat je huidige internet (en eventueel tv- en bel-)abonnement worden opgezegd. Alles is dan op de afgesproken datum gereed voor gebruik.

Vergelijk jij de tarieven van je internet-, bel- en tv-abonnement regelmatig om te zien of je ergens anders misschien goedkoper uit bent?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.