GEZONDHEID TECHNOLOGIE

Mijn activity tracker en ik: reunited!

18 juli 2017

Maandenlang lieten we elkaar links liggen, maar sinds kort zijn we weer herenigd: mijn activity tracker en ik. Bij het opruimen van een kast kwam ik mijn Jawbone UP3 tegen en besloot ik het ding weer eens op te laden. Wonderwel was het bandje binnen anderhalf uur weer levend en kon ik meteen beginnen met het bijhouden van mijn stappen en andere toffe tracking info.

Mijn plan voor een gezonder en fitter lijf bevat naast een gezondere eetstijl (waarmee het heel goed gaat, als je mijn Weight Watchers updates volgt) ook een intensiever bewegingspatroon en een gezonder slaapritme. Die beweging laat, ondanks het mooie weer, toch nog te vaak te wensen over. De auto blijkt meestal het vervoermiddel bij uitstek en sporten staat al tijden op een laag pitje, door andere bezigheden. Slapen doe ik zelden voor twaalf uur ’s nachts, terwijl de kinderen wakker worden wanneer ze zin hebben om de dag te beginnen. De ene dag is dat netjes om 7:30, maar veel vroeger komt ook best weleens voor. Auw.

Door mijn activity tracker weer 24/7 om te hebben hoop ik me meer bewust te worden van de hoeveelheid beweging die ik op een dag krijg en wat vaker keuzes te maken die het aantal stappen doen oplopen. Ook vind ik het interessant om mijn slaap bij te houden. Dat gaat gelukkig automatisch. De UP signaleert (volgens mij aan de hand van mijn hartslag?) dat ik slaap en houdt vervolgens nauwkeurig bij hoelang ik slaap, welke slaapfasen ik doormaak en wat mijn hartslag is gedurende mijn slaap.

Misschien is het allemaal wat geeky, maar ik vind het gewoon interessant om af en toe de UP app op mijn telefoon te openen om te zien hoe de zaken ervoor staan. En er dan ook op in te spelen natuurlijk, want alleen weten hoe het ervoor staat en er vervolgens niets mee doen heeft niet zoveel nut. Zo heb ik bijvoorbeeld ingesteld dat het bandje na een bepaalde periode van inactiviteit (een half uur als ik me niet vergis), gaat trillen zodat ik weet dat het tijd is om weer even de benen te strekken. Zeker als ik zit te studeren blijf ik ongemerkt veel te lang stil zitten namelijk.

Enig nadeel vind ik dat het bandje de stappen niet (goed) registreert als ik met de kinderwagen loop. En dat is tegenwoordig natuurlijk nogal eens het geval… Zo ben ik gisteren met de wagen naar de stad gewandeld, heb daar nog heel wat rondgelopen en ben weer teruggewandeld, maar er zijn nauwelijks stappen geregistreerd. Het zal wel te maken hebben met het feit dat je arm dan niet (genoeg) beweegt tijdens het zetten van stappen maar ik vind het toch een beetje jammer. Los daarvan vind ik het een top ding en draag ik ‘m met veel plezier 🙂

O ja, ik had een tijd geleden heel veel vriendjes in de app die de UP ook gebruikten, zodat we konden zien hoeveel stappen we zetten om elkaar op die manier te motiveren. Alleen zie ik in mijn lijstje dat geen enkele van die vriendjes de UP nog gebruikt… Dus ik ben naarstig op zoek naar mensen die het ding gebruiken of van plan zijn om dat net als ik weer te gaan doen. Laat het me weten, dan kunnen we connecten!

Heb jij een activity tracker en zo ja, waar gebruik jij hem voor?

8 Comments

 • Reply Saskia 18 juli 2017 at 09:13

  Hoi,
  Helaas kunnen we niet contacten, ik gebruik namelijk een FitBit. Maar ik ben net zo, ik open regelmatig de app om te kijken hoe het gaat vandaag. ’s Ochtends kijk ik altijd even naar mijn slaappatroon van de nacht en in de loop van de dag ook even naar mijn hartritme in de loop van de dag. Gelukkig ben ik dus niet de enige ‘nerd’ die dit doet.

  • Reply Monique 18 juli 2017 at 16:13

   De Fitbit is wel erg populair zo te lezen! Leuk dat jij er ook zo mee bezig bent 🙂

 • Reply Sonja 18 juli 2017 at 10:13

  Hier ook zo’n nerd hoor, maar ik heb ook een fitbit! Succes met bewegen!

 • Reply Jacqueline 18 juli 2017 at 11:02

  Ik heb nog niet zo heel lang een fitbit. Heb ‘m vooral aangeschaft om mijn slaappatroon eens in kaart te brengen.
  Bij mij telt ie juist teveel stappen, ook als ik bijvoorbeeld mijn haar borstel of de was opvouw.

  • Reply Monique 18 juli 2017 at 16:15

   Ik vind dat ook erg interessant, het slaappatroon. En inderdaad, haar borstelen of was opvouwen zou best eens voor extra stappen kunnen zorgen. Is mij nog niet opgevallen maar klinkt wel logisch.

 • Reply Vlijtig Liesje 18 juli 2017 at 13:21

  jazeker! Ik draag een fitbit charge. Op dansles registreert hij mijn stappen helaas ook niet, omdat ik dan mijn hand op de schouder van mijn partner heb liggen.

  • Reply Monique 18 juli 2017 at 16:15

   Jammer is dat he? Dan zou je hem eigenlijk aan je enkel moeten vastmaken of zo 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.