TECHNOLOGIE

7 tips om de mooiste foto’s te maken met je smartphone *

26 april 2019
foto's maken met smartphone

Foto’s maken met je telefoon. Het is tegenwoordig zo normaal, dat je je bijna niet voor kunt stellen dat er een tijd was dat je een camera mee moest nemen als je ergens foto’s van wilde maken. Ik vind het ideaal hoor. En heus niet alleen omdat ik blogger ben. Vooral van de kinderen wil ik op de meest onverwachte momenten een foto kunnen maken. Wil jij graag meer halen uit je smartphonecamera? Ik deel vandaag 7 handige tips!

Fotograferen met je smartphone

Gelukkig worden smartphonecamera’s steeds beter. Een paar jaar geleden viel er nog niet veel te verwachten van een met de telefoon gemaakte foto, tegenwoordig doen ze bijna niet meer onder voor foto’s met een goede ‘gewone’ camera. Er zijn zelfs smartphones die uitgerust zijn met een ontzettend goede camera met veel functionaliteiten, zoals de nieuwe Samsung Galaxy S10 bij KPN. Deze heeft maar liefst drie camera’s aan de achterkant van het toestel en één camera aan de voorkant. De drie camera’s zijn een telefoto-, groothoek- en Ultra Wide camera, waarmee je letterlijk meer in één beeld vangt. Met de speciale f1.5 diafragmamodus haalt de camera bij donkere scènes meer licht binnen om de foto helderder te maken. Ook de Huawei P30 heeft een steengoede camera.

Een goede smartphone fotograaf houdt rekening met een aantal zaken die het verschil kunnen maken tussen een goede en een kwalitatief mindere foto. Ik zet zeven tips op een rij die de kwaliteit van je foto’s zeker zullen verhogen.

Tips voor foto’s maken met je smartphone

1 Liever geen flits

Is er te weinig licht, dan kan de flitser automatisch aanspringen. Helaas maakt dit de foto er in veel gevallen niet mooier op. De flitser zet het te fotograferen onderwerp namelijk op korte afstand in een erg fel licht. Je kunt de flitser daarom in de meeste gevallen beter uit zetten. Je foto’s krijgen meer sfeer omdat je geen last hebt van het koude flitslicht. Natuurlijk is het zonder flitser wel moeilijker om scherpe foto’s te maken bij weinig licht. Om bewegingsonscherpte te voorkomen is het belangrijk de smartphone zo stevig mogelijk vast te houden. Je kunt ook leunen op een muurtje, of gebruikmaken van een ministatief met een houder waar je telefoon in past. Om vervolgens zonder trilling de foto te maken kun je gebruikmaken van een timer. Een andere handige tip is het knopje van je oordopjes als een afstandsbediening te gebruiken.

2 Kies een scherpstelpunt

De smartphones van tegenwoordig kunnen razendsnel scherpstellen en doen dat automatisch op het object waarvan ze denken dat jij het wilt fotograferen. En dat kan weleens fout gaan. Wordt bijvoorbeeld een huis op de achtergrond scherp in plaats van de persoon die ervoor staat en die je graag scherp in beeld wil hebben? Tik dan even op die persoon, zodat de camera ‘snapt’ dat hij daarop scherp moet stellen.

3 Belichting regelen

Net als het scherpstellen, bepaalt de camera ook welke belichting er nodig is. Ook dat gaat niet altijd vanzelf goed. Er is altijd een kans op over- of juist onderbelichting. Je kunt dan op het scherm tikken om dit te corrigeren, maar het nadeel daarvan is dat de scherpstelling dan vaak ook verandert. Slimmer is het om belichtingscompensatie te gebruiken. Meestal moet je dan op het onderwerp tikken en kun je vervolgens via een schuifbalk de helderheid aanpassen. Het kan ook een optie in het cameramenu zijn.

4 Maak gebruik van de burst- of continustand

Wil je iets fotograferen dat beweegt, bijvoorbeeld je kinderen die aan het spelen zijn, of iemand die in de lucht springt? Dan kan het best lastig zijn een goede foto te maken. Je bent vaak net te vroeg of te laat, of mist gewoon het allermooiste moment. Hier kan de burst- of continustand uitkomst bieden. Meestal moet je daarvoor de opnameknop ingedrukt houden. De camera blijft dan heel snel achter elkaar foto’s maken tot je de knop weer loslaat. Na afloop bekijk je de fotoreeks om de beste foto te kiezen en verwijder je de rest.

5 Maak gebruik van de regel van derden

Ken jij de ‘regel van derden’ al? Dit is een veelgebruikte compositieregel binnen de fotografie. Het houdt in dat je het beeld via twee denkbeeldige horizontale en verticale lijnen in negen vakken verdeelt. En dan zorg je ervoor dat je het hoofdonderwerp op of vlakbij zo’n lijn plaatst. Het beste is het kruispunt van een horizontale en verticale lijn. Op bijna alle smartphones wordt dit raster van lijnen automatisch weergegeven, of kun je het activeren. Let er wel op dat de camera goed scherpstelt op het onderwerp. Smartphonecamera’s zijn namelijk geneigd een onderwerp eerst in het midden te zoeken. Je zult dus misschien wat vaker op het scherm moeten tikken om de foto mooi scherp te krijgen.

6 Zoom zo min mogelijk

De camera van een smartphone bevat een standaard groothoeklens. Daardoor is er vrij veel te zien op de foto. Mensen zijn daarom soms geneigd meteen in te zoomen op het onderwerp dat ze graag in beeld willen brengen. Helaas is dat niet aan te raden. Het apparaat heeft namelijk geen zoomlens, maar vergroot simpelweg het digitale beeld waardoor het lijkt of alles groter wordt. Dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Op het scherm van je smartphone lijkt het meestal nog mee te vallen, maar bekijk je de foto op een groter beeldscherm, dan zul je zien dat het beeld er onscherp uitziet en er geen fijne details meer zijn te bekennen. Zoom dus zo min mogelijk.

7 Zorg voor een schone lens

Het lijkt een open deur, maar hoe vaak controleer jij of de lens van je smartphonecamera schoon is? Ik doe dat vrijwel nooit. Terwijl de smartphone wel continu in broekzakken en tassen wordt vervoerd en op allerlei plekken neergelegd. Er verzamelt zich snel allerlei vuil en vettigheid op de lens, dat een nadelig effect heeft op de foto’s. Maak de lens regelmatig schoon met een zacht doekje of, beter nog, een speciaal lensdoekje. Gebruik in elk geval nooit papier of ander materiaal dat schuurt. Daarmee kun je de lens namelijk beschadigen.

Bekijk voor meer info over fotograferen met je smartphone ook eens deze tips van de ANWB.

Is de kwaliteit van de camera voor jou een belangrijke factor bij de keuze voor een smartphone?

Dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking.

*Disclaimer

Afbeelding smartphone foto afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.