TECHNOLOGIE

15 dingen waarvoor ik mijn telefoon gebruik

13 september 2017

De tijd dat telefoons alleen nog maar waren om mee te bellen of sms’en ligt inmiddels ver achter ons. Om eerlijk te zijn gebruik ik mijn iPhone eigenlijk nog nauwelijks om mee te bellen. Gek eigenlijk! Waar ik ‘m dan wel voor gebruik? Enorm veel andere dingen! Hier de 15 meest voorkomende.

1. Appen

Ik denk dat de meeste mensen tegenwoordig via Whatsapp in contact zijn met familie en vrienden. Zo ook ik. Natuurlijk is het als je snel iets moet weten of gewoon even iemands stem wilt horen logischer om te bellen en dat doe ik dan ook wel. Maar aangezien zo’n beetje iedereen tegenwoordig een groot deel van de dag de mogelijkheid heeft te reageren is een app’je vaak net zo makkelijk.

2. Plannen

Mijn telefoon is tevens mijn agenda, al houd ik sinds twee maanden ook een papieren planner bij in de vorm van een bullet journal. Ik gebruik beide systemen nu dus naast elkaar en dat gaat eigenlijk boven verwachting goed! De digitale agenda op mijn iPhone synchroniseert met die op M zijn smartphone en zo kunnen we dus eenvoudig zien of de ander al iets gepland heeft staan op een bepaalde dag. Ideaal ook dat wanneer je een nieuwe iPhone aanschaft, deze info gewoon wordt overgezet via een back-up.

3. Fotografie

Een van de redenen dat ik zo enorm uitkeek naar de gisteren gelanceerde iPhone X is toch wel de nieuwe, veel betere camera die het toestel bezit. Ik hou enorm van foto’s maken en omdat ik mijn smartphone bijna altijd binnen handbereik heb, lukt het me vaak om de mooiste momenten vast te leggen. En die gaan er over een tijdje met die nieuwe iPhone X dus hopelijk nog net wat mooier uitzien!

4. Social media

Wie mij een beetje kent weet dat ik behoorlijk actief ben op Instagram. Ik gok dan ook dat dat de app is waar ik het meeste op zit. Ik kan er mijn liefde voor fotografie in kwijt en vind het enorm leuk om anderen te volgen. Sinds Insta Stories heeft de app nog een extra dimensie gekregen, maar omdat ik daar ongemerkt (te)veel tijd in stop probeer ik dat een beetje binnen de perken te houden.

5. Mailen

Mijn zakelijke mail en mijn persoonlijke mailaccount staan ook ingesteld op mijn iPhone. En dat heeft als voordeel dat ik waar ik ook ben mijn mail kan checken als ik iets belangrijks verwacht. Nadeel is natuurlijk dat ik uit automatisme best vaak mijn mail loop te checken. Ik heb daarom weleens overwogen het van mijn telefoon af te halen, maar ik vind de voordelen toch nog opwegen tegen de nadelen.

6. Activity tracking

Ik geniet van het leven, maar ben toch ook veel bezig met (het behouden van) een gezonde levensstijl. Zeker sinds ik met Weight Watchers 11 kilo ben afgevallen wil ik mijn gezonde gewoonten erin houden. Ik heb daarom een Jawbone UP, dat is een activity tracker die bijhoudt hoeveel stappen ik op een dag zet, hoe het met mijn hartslag gesteld is en hoeveel uur ik per nacht ongeveer heb geslapen. Best confronterend soms moet ik zeggen! Ik kan deze info niet aflezen op het bandje dat ik om mijn arm heb, maar uitsluitend op de bijbehorende app op, je raadt het al, mijn iPhone. Zo eens per dag check ik dat toch wel en kan ik nog besluiten een extra rondje te gaan lopen of iets eerder naar bed te gaan.

7. Hotspots zoeken

Dit is er eentje die ik vooral gebruik als ik op een onbekende plek ben. Hier in Eindhoven weet ik de meeste hotspots wel te vinden en ontdek ik bij toeval zo nu en dan een nieuwe. Maar verblijf ik een dagje, weekend of vakantie ergens anders dan vind ik het leuk om cafeetjes, restaurants en uitjes te zoeken die anderen een aanrader vinden. De app van Tripadvisor gebruik ik daarvoor het liefst.

8. Blogstats bijhouden

Ook dit is een verslavende. Hoewel ik helemaal niet goed ben in rekenen (ik ben echt een alpha-meisje), vind ik het bijhouden van statistieken wél weer enorm boeiend. Google Analytics is mijn beste vriend, maar ook de statistiekenapp van WordPress vind ik geweldig. Ik kijk meerdere keren per dag toch wel even welke artikelen op mijn blog het die dag goed doen, hoeveel bezoekers er al zijn geweest, enzovoort. In Google Analytics kan ik zelfs realtime zien hoeveel mensen er op dat moment zitten te lezen. Super leuk toch?

9. Weerbericht checken

Niets zo veranderlijk als het Nederlandse weer. En dus is het vaak wel handig om even het weerbericht te checken voor je de deur uit gaat. Ik doe het trouwens ook vaak ’s ochtends vroeg zodat ik weet hoe warm ik de kinderen en mezelf moet aankleden die dag. De app van Weeronline is dan mijn beste vriend!

10. Bankieren

Ja, ook mijn bankzaken regel ik deels via mijn smartphone. Checken of betalingen binnen zijn of snel even geld overmaken naar iemand is veel sneller gepiept via de app dan als ik er mijn laptop voor moet pakken. Bovendien kan het overal, al ben ik wel voorzichtig als ik op een onbekend WiFi-netwerk zit. Dan doe ik het liever als ik weer thuis ben.

11. Nieuws lezen

Een papieren krant hebben we niet en het journaal mis ik vaak omdat we rond die tijd de kinderen in bed aan het leggen zijn. Om toch een beetje op de hoogte te zijn van het nieuws check ik in een loos moment graag even de app van NU.nl.

12. Shoppen

Dit is er eentje die ik al een tijdje niet meer heb gedaan, maar het komt weleens voor dat ik iets zo graag wil hebben dat ik het vanaf mijn telefoon bestel. De nieuwe iPhone X misschien? 😉 Aangezien ik over het algemeen redelijk bewust omga met het doen van uitgaven valt het gelukkig mee met het shoppen via mijn telefoon, maar als ik er over nadenk hoe makkelijk het is om ‘even’ via je smartphone dat leuke paar schoenen of die outfit bij elkaar te klikken… Gevaarlijk!

13. Reisinformatie checken

Dit is ook een fijne. Even kijken hoe laat de trein gaat en hoelaat ik dan uiterlijk op het station moet zijn, welk spoor ik moet hebben en of er toevallig ook een bus naar de plaats van bestemming rijdt. Het uitprinten van dit soort info is definitief verleden tijd sinds je alles gewoon op je telefoon kunt raadplegen. Bovendien krijg je dan ook direct te zien of er vertraging of storing is op het traject dat je moet hebben.

14. Muziek luisteren

Voordat we Netflix hadden, hadden we Spotify Premium. Dat is echt heerlijk als je onbeperkt muziek wilt kunnen luisteren. Nu komt het niet zo heel vaak meer voor dat ik de tijd heb om met oortjes in naar mijn favoriete nummers te luisteren, dus gebruik ik nu de gratis versie van Spotify. Maar die is ook prima voor als ik eens een uurtje in de trein zit en wil ontspannen.

15. Informatie opzoeken

Deze klinkt een beetje random en is het eigenlijk ook. Want wat ik opzoek kan werkelijk van alles zijn. Een paar voorbeelden: hoe lang moet een ei koken, mag een baby al rozijntjes, in welke steden zit de Bijenkorf, hoe laat is het postkantoor open. En zo kan ik er nog een hele rits verzinnen. Het grappige is dat mijn ouders veel minder van de ‘ik-Google-dat-wel-even’-generatie zijn. Dus als zij zich iets afvragen ben ik het vaak al aan het opzoeken 😉

Waar gebruiken jullie je telefoon het meest voor?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.