ETEN EN DRINKEN

Zo vind je een passend bier bij je gerecht! *

11 december 2019
passend bier bij je gerecht vinden

Ken je mij een beetje, dan weet je dat ik dol ben op bier. Speciaalbier dan met name en ik probeer het liefst zoveel mogelijk mij nog onbekende bieren uit. Hoewel ik meestal wijn drink tijdens een etentje, combineer ik een gerecht de laatste tijd steeds vaker met een glas (speciaal)bier. Maar ik vind het nog best lastig te bepalen welk bier ik dan moet kiezen bij welk gerecht. Maar dankzij de gratis Bier & Spijs cursus van de Bier Butler App en weet inmiddels veel beter waarop ik moet letten bij het ‘pairen’ van bier en eten. Ik vertel je graag meer over het vinden van een passend bier bij je gerecht!

Iedereen kent waarschijnlijk wel de stelregel dat je witte wijn het beste kunt combineren met vis en rode wijn met vlees. In grote lijnen is er een soortgelijke regel voor bier. Blonde bieren gaan namelijk het beste bij vis en donkere bieren combineer je het best met vleesgerechten. Maar wist je dat bier een bijna twee keer zo brede smaakrange heeft als wijn? Daarmee is het samenspel tussen bier en gerechten dus ook enorm divers. Weet jij het juiste bier met het juiste gerecht te combineren, dan wordt het helemaal een feestje!

De Bier Butler App – een passend bier bij je gerecht

Ben je net als ik enorm nieuwsgierig welke bierstijlen er allemaal zijn en welke smaken en kenmerken er precies worden onderscheiden? Dan is de Bier Butler App echt iets voor jou. Deze gratis app is een product van Nederlandse bierbrouwers en leert je bier en food met elkaar te matchen.

Alle bieren vallen in een van de volgende categorieën:

  • Soepel & subtiel – toegankelijke blonde bieren met subtiele smaaknuances
  • Blond & krachtig – stevige blonde bieren, bitter en bruisend van karakter
  • Fris & fruitig – verfrissende lichte bieren met kruidige en fruitige tonen
  • Donker & rijk – stevige, volle en donkere bieren met tonen van karamel en kandij
  • Amber & elegant – donkerblonde, amberkleurige bieren; vriendelijk, romig en lichtzoet
  • Intens & uitdagend – spannende en avontuurlijke bieren met extreme smaaksensaties

In de app kun je aangeven welk bier je gaat drinken. En dan niet welke bierstijl of categorie, maar je kunt echt het specifieke biertje aangeven. Bijvoorbeeld ‘Witte Trapist’, of ‘Affligem Dubbel’. Vervolgens krijg je te zien welke gerechten er perfect bij dit specifieke bier passen. Onder het kopje ‘inspiratie’ vind je daarnaast nog een groot aantal kant-en-klare bier en spijs combinaties, inclusief de bereidingswijze van het gerecht en de locaties waar je het bier (online) kunt kopen.

De gratis Bier Butler App is beschikbaar voor Apple en Android.

Volg gratis de Bier & Spijs cursus

Super handig natuurlijk, die informatie over bier en bijpassende gerechten. Maar wil je net als ik nog wat meer de diepte in? Erachter komen waarom het ene bier wel lekker is met dat pittige gerecht en het andere bier er totaal niet bij smaakt? Dan raad ik je aan de Bier & Spijs cursus te volgen. Deze vind je in de Bier Butler App en kun je gratis en in je eigen tempo volgen. Een deel van de informatie kende ik al, maar er kwamen ook veel dingen aan bod die ik nog niet wist. Doorloop je de volledige cursus, dan volgt aan het eind een heus examen. Slaag je voor deze test, dan ontvang je per mail het Bier Butler Certificaat. Zoals je ziet is het mij gelukt!

Drink jij graag een (speciaal)biertje? En wat weet jij al over het combineren van bieren met bepaalde gerechten? Heb je bijvoorbeeld een favoriete combinatie? Ik ben benieuwd!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.