ETEN EN DRINKEN

Zo kies je de juiste wijnen voor bij een kaasplank *

12 juli 2021

Net als dat het soms maar moeilijk kiezen is welke wijn je wilt kopen of drinken, kan het ook behoorlijk moeilijk zijn om een kaasplankje samen te stellen. Er is immers genoeg te kiezen in het kaasschap. Om over die heerlijke winkel van de kaasboer maar niet te spreken. Met die keuze kan ik je misschien niet zo snel helpen, maar wel met de vraag welke wijn je bij welke kaas kan schenken. Handig bij het wijn bestellen!

Mis-match

Wie wel eens een kaasplankje heeft genomen met een glas wijn ernaast, heeft vast wel eens meegemaakt dat de twee totaal niet met elkaar combineren. Zo kan een wijn de kaas naar niks doen smaken en kan een kaas zo krachtig zijn dat je de wijn juist niet meer goed proeft. Zonde, want er kunnen heerlijke combinaties gemaakt worden. Rauwmelkse kazen, zoals feta en geitenkaas, gaan over het algemeen niet al te goed samen met rode wijn. Een witte wijn met mooie zuren is in dat geval een veel veiligere keuze. 

Zelfde streek

Het komt vaak voor dat kaas en wijn uit dezelfde streek een goede combinatie vormen. Denk bijvoorbeeld aan een Loire Sauvignon Blanc en een Chavignol geitenkaasje. Of een lekkere Bourgogne wijn met de lokale epoisses kaas. 

Zoet of versterkt

Wat vaak een perfecte combinatie is, is schimmelkaas met zoete of versterkte wijn. Zo gaat een muscat of port heel goed samen met scherpe schimmelkazen. Het zoete heft het scherpe van de kazen een beetje op. Ook Sherry, Madeira en off dry Pinot Gris of wat zoete Riesling vormen goede combi’s met zo’n schimmelkaasje. 

Gouden koppels

Je kunt ook kiezen voor een kaasplankje en bij elk kaasje een klein gaasje bijpassende wijn serveren. Zorg wel dat je niet teveel wijn inschenkt, anders wordt het misschien iets te gezellig. Perfecte kaas en wijn-koppels zijn bijvoorbeeld romige mozzarella met een wat donkere rosé. Parmezaanse kaas met een rode Valpolicella wijn, Amarone della Valpolicella of een krachtige Barolo Mont d’Or en Sauvignon gaan ook heel goed samen, net als een Münster kaasje met Gewürztraminer uit de Franse Elzas. 

Gesmolten kaas

Uiteraard kan er ook wijn geschonken worden bij gerechten met gesmolten kaas, zoals kaasfondue. Kies voor een wijn met flink wat zuren, zoals een Grüner Veltliner, Verdejo wijn of een Gavi. Wat meer lichte rode wijnen met een mooie zuurgraad zouden ook nog kunnen. Ga dan voor een Bardolino, Valpolicella of Sangiovese.  

Houd jij van de combi kaas en wijn?

2 Comments

 • Reply Cindy 12 juli 2021 at 21:05

  Een rode merlot met een crackertje brie is voor mij echt een match made in heaven

  • Reply Monique 12 juli 2021 at 21:23

   Oeh ja, ik krijg er spontaan zin in 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.