ETEN EN DRINKEN ZWANGERSCHAP

Wat wel en wat juist niet eten tijdens de zwangerschap?

23 juni 2016

sushi

Wanneer je zwanger bent is het van belang om goed op te letten wat je eigenlijk eet en drinkt. Je merkt misschien dat je meer trek hebt in ongezonde dingen, maar voor de baby is het juist belangrijk om zo gezond mogelijk te eten. Sommige producten kunnen zelfs schadelijk zijn voor de baby. Wat heb je nodig en wat kun je tijdens je zwangerschap beter even laten staan?

Wat je beter even kunt laten staan

Ik begin maar meteen met de dingen die je tijdens je zwangerschap het beste helemaal niet kunt eten of drinken. De meesten weten wel dat je tijdens de zwangerschap beter geen alcohol kunt drinken, maar ook teveel cafeïne (meer dan 1 kop per dag) in koffie of energiedrankjes is niet goed. Drink ook niet teveel venkel- anijs- of zoethoutthee. Beperk het tot 1 a 2 glazen per dag.

Neem tijdens je zwangerschap geen rauw vlees, of vlees dat niet volledig doorbakken is. Ook rauwe of gedroogde vleeswaren kun je beter niet eten. En laat lever of leverworst ook beter even voor wat hij is. Hetzelfde geldt voor rauwe vis (helaas voor de sushi-liefhebber!) en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. Hoewel die laatste wel mag als hij verhit is (geweest).

Eet ook geen rauwe eieren, of kaas die van rauwe (niet gepasteuriseerde of gesteriliseerde) melk is gemaakt. Melk en kaas uit de supermarkt is veilig.

Voor de volledige lijst van dingen die je tijdens je zwangerschap moet laten staan, of slechts in beperktere mate mag eten kun je terecht bij het Voedingscentrum.

Wat je juist wel moet binnenkrijgen

Allereerst is er foliumzuur. Dit wordt aangeraden bij vrouwen die zwanger zijn, maar ook bij vrouwen die zwanger willen worden. Het is goed voor de ontwikkeling van het nog ongeboren kind. Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt foliumzuur aangeraden. Foliumzuur draagt bij tot de vorming van de placenta en tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap.

Als tweede is vitamine D voor iedereen belangrijk, maar in het bijzonder voor zwangere vrouwen. Vitamine D maakt onze huid aan met behulp van de zon, maar die schijnt natuurlijk niet elke dag. Vitamine D zit ook in voeding, onder andere in vette vis zoals zalm en makreel. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om dagelijks 10 mcg extra vitamine D in te nemen. Deze vitamine is goed voor zowel de botten en tanden als de spieren. Ook krijgt de weerstand een oppepper met de vitamine D. Let wel op dat je kiest voor een variant waaraan geen extra suikers zijn toegevoegd.

Supplementen en voeding

Bij Flinndal.nl hebben ze allerlei producten die speciaal ontworpen zijn voor zwangere vrouwen, zo ook het product ‘Multi Zwanger’. Flinndal Multi Zwanger bevat foliumzuur en vitamine D, voor de groei van het (ongeboren) kindje. Ook bevat dit product het omega 3 vetzuur DHA, goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby*.

Gezond eten tijdens de zwangerschap is natuurlijk ook erg belangrijk en het beste is om bovenstaande producten te nemen in combinatie met gezonde voeding.

* Bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA in aanvulling op de ADH voor omega-3 vetzuren voor volwassenen (250 mg DHA en EPA).

Let(te) jij extra op je voeding tijdens je zwangerschap?

uitleg_artikel

6 Comments

 • Reply MetMirjam 23 juni 2016 at 07:13

  Ik heb wel eens begrepen dat je wel rauwe vis (of vlees) zou mogen eten als het echt vers is.. Ik heb dat niet gedurfd en ook bij een eventuele volgende zwangerschap zou ik het niet eten. Wanneer is iets dan echt vers? Waar ligt die grens? Mij te lastig.. Dan sal ik het liever even over 😉

 • Reply Nathalie 23 juni 2016 at 09:40

  Ik let er toch wel heel erg op… Maar een glaasje wijn om de paar weken heb ik altijd wel gedronken 🙂 eentje maar

 • Reply Cynthia 23 juni 2016 at 16:40

  Ik hield me strikt aan gezonde voeding en heb zelfs geen slokje alcohol gedronken of brie en filet american gegeten. En ik had daar juist zo’n trek in!

 • Reply Jessica 23 juni 2016 at 17:41

  Handig om het zo op een rijtje te hebben ! 🙂

 • Reply Stefanie 23 juni 2016 at 20:20

  Ik lette heel erg op wat ik niet mocht eten. Ik googlede dan ook veel tijdens de zwangerschappen.

 • Reply Ineke 27 juni 2016 at 16:31

  Ik heb toch altijd opgelet wat ik at. En ooooh wat verlangde ik naar een broodje martino :D.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.