ETEN EN DRINKEN GEZONDHEID

Waarom mijn kind alleen thee en water drinkt

19 januari 2016

drankje

‘Wat drinkt Lise?’ Een normale vraag als ik met mijn dochter bij een vriendin op visite ga of wanneer we samen op een verjaardag zijn. Dat het antwoord dan ’thee of water’ is, verwacht alleen niet iedereen. Kinderen drinken toch meestal drankjes als ranja of appelsap? Nou, dat zou ze misschien best lekker vinden maar heeft ze heel eerlijk gewoon nog nooit gehad! Gemeen, overdreven, of heb ik gewoon het beste met haar voor?

Toen Lise nog een baby was, begonnen we haar af en toe wat water te geven. Het was zomer en erg warm, dus ze kon wel wat extra vocht gebruiken. Toen ze even later tussen de middag een sneetje brood kreeg, gaf ik haar daar een beetje rooibosthee bij. Ook dat vond ze eigenlijk meteen lekker. Onder het mom van ‘wat niet weet, dat niet deert’, ben ik toen ze ouder werd gewoon doorgegaan met het geven van water (door de dag heen en bij het ontbijt en avondeten) en thee (bij de lunch). Nu is ze ruim twee jaar en drinkt uitsluitend water en thee. Ze drinkt het prima en weet dus in principe niet beter.

“Hoewel veel mensen denken dat een vruchtensapje bereid is uit fruit en daarmee dus ‘gezond’, blijkt dat dit soort drankjes vooral vol zitten met (fruit)suikers die razendsnel door het lichaam worden opgenomen.”

Blij met mijn beslissing was ik vooral toen eind vorig jaar de Gezondheidsraad met een opmerkelijk bericht kwam. Vruchtensappen zoals appelsap zouden net zo slecht zijn als cola. Hoewel veel mensen denken dat een vruchtensapje bereid is uit fruit en daarmee dus ‘gezond’, blijkt dat dit soort drankjes vooral vol zitten met (fruit)suikers die razendsnel door het lichaam worden opgenomen. En dat geldt dus ook voor drankjes als appelsap die toch veel door (kleine) kinderen worden gedronken.

Nu geloof ik heus niet dat je doodgaat van een sapje hier en daar – en ben ik zelf ook heus niet heilig wat dat betreft -, maar ik weet hoe Lise in elkaar zit. Als ze ontdekt dat ze een drankje heel lekker vindt, is de kans heel groot dat ze alleen dat nog maar wil en gezondere opties (lees: thee en water) gaat weigeren. Dat zou ik enorm jammer vinden! Voorlopig laat ik het dus lekker zo en ik wacht rustig af tot het moment dat ze er niet meer intrapt.

‘Wacht maar tot je een tweede hebt’

Tja, en ik ben me ook heus bewust van het feit dat dit soort dingen bij een tweede (of derde, vierde, etc.) kindje een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk te realiseren is. Ziet hij/zij immers dat grote broer/zus een sapje drinkt, dan wil het dat zelf natuurlijk ook. Is dit in de toekomst aan de orde, dan zal ik uiteraard over mijn ervaringen schrijven 😉

Wat drinkt jouw kind door de dag heen en bij het eten?

25 Comments

 • Reply Melanie 19 januari 2016 at 08:57

  Ik heb mijn dochter (toen nog baby) ook water en thee gegeven, alleen vond ze er niks aan en wilde ze uiteindelijk alleen nog maar melk en ging ze daarvan ook minder drinken. Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor roosvicee zodat ze toch goed bleef drinken. Ook in de zomer hoefte ze geen water ijsje of wat dan ook dus toen was ik al heel blij dat ze roosvicee en melk dronk. Nu krijgt ze ook vruchtensapjes, aanmaak limonade en dubbelfris. Wel met een flinke scheut water erdoor heen 😉 ze is en blijft nog best een slechte drinker helaas en moet haar vaak ook pushen om een hele beker drinken te drinken anders heeft ze veelste weinig vocht binnen gekregen over de dag. En dan kan ze beter iets drinken als niets natuurlijk. ☺

 • Reply Jeroen 19 januari 2016 at 10:41

  Hier drinkt de dochter ’s morgens melk bij het ontbijt en door de dag water (of af en toe melk). Fruitsap of frisdrank is uitzonderlijk als beloning maar moet ze zelf niet veel van hebben buiten enkele slokjes. Meestal vraagt ze spontaan naar water of melk dus dat valt an sich hier heel goed mee. Zeker omdat we sinds enige tijd ook fel verminderd zijn met het drinken van frisdrank.

 • Reply Manon 19 januari 2016 at 10:49

  Ik vind dat echt superknap! Nilo was een hele slechte drinker, en toen zijn flessen minder werden en zijn vaste voeding steeds meer dronk hij echt superweinig, bijna alleen maar de melk. Water, thee, 1-2 slokken en hij weigerde. Dus toen hebben we diksap geprobeerd en dat ging als een tierelier. Nouja het is een beetje een gewoonte geworden sindsdien maar we zijn al wel vanaf deze week bezig om de diksap steeds iets te minderen en we zijn ook thee aan het proberen. Hopelijk gaat hij ook water drinken. Niet omdat hij te dik is (integendeel) maar ook voor zijn tandjes!

 • Reply Wilmaaa 19 januari 2016 at 11:27

  Ik geef Yarah ook alleen water en thee. Ik vind het prettig als ik haar niet direct een suikerbehoefte meegeef. Tandjes waar je eerder gaatjes in krijgt. Vandaar 🙂 Heel goed dat je dat ook doet!

 • Reply Joyce 19 januari 2016 at 12:30

  Wij geven Luuk ook alleen water en thee. En ’s morgens bij het ontbijt een beker melk. Af en toe bij opa en oma krijgt hij appelsap, maar thuis weet hij niet beter. Overigens krijgen mijn gastkindjes ook allemaal water, thee of melk. Dit zijn ze thuis geen van allen gewend, maar ik wil niet meedoen met het geven van suiker. Ouders zijn vaak verbaast dat hun kinderen dan toch gewoon water drinken.

 • Reply Sabine Mathilda 19 januari 2016 at 12:45

  Mijn dochter kreeg ook uitsluitend thee en water. Heerlijk vond ze het en ze wist niet beter. Inderdaad veel reacties gehad van mensen die het zielig vonden, raar vonden of andere opmerkingen hadden. Het erge is dat mijn eigen moeder het minste begrip hiervoor had en mijn dochter op een oppas dag dus ontzettend veel Roosvicee heeft gegeven. Toen ik haar op kwam halen moest ik aan horen hoe ze genoten had van haar bekers drinken en aanzien hoe ze om meer vroeg. Ik ben hier best heel boos om geweest. Vanaf dat moment was het hek van de dam en wist mijn dame van toen 1 jaar dat er meer te krijgen was dan alleen water en thee. Ze begon uiteindelijk met het weigeren van flesjes en bekers en zo zijn we zelf over gegaan op thee met smaak. Toen dat ook niet meer voldoende was voor mevrouw hebben we haar Roosvicee gegeven en later overgestapt naar ranja (qua suikers maakt het dus bijna geen verschil!)
  Gelukkig kreeg ze later op de peuterspeelzaal een themaweek: Water drinken…..HALLELUJA !! Ze werden in deze week gestimuleerd om water te drinken. Dit door middel van leuke verhaaltjes, opdrachten en uiteindelijk de grote beloning: een eigen waterdrinkbeker met waterdiploma 😀
  Mijn dochter is inmiddels 5 jaar en drinkt nu geregeld een sapje, melk, ranja maar ook thee en water zijn dingen waar ze zelf om vraagt. We hebben haar uitgelegd waarom cola, engeriedrank en nog meer van dat soort drankjes niet goed zijn voor haar en ze vraagt er ook niet om.
  Soms vraagt ze op een verjaardag om een glas water waarop mensen haar raar aankijken en zei dan vol trots zegt: ik heb mijn waterdiploma hoor, ik lust GEWOON water ……….TROTS!!

 • Reply Karolien 19 januari 2016 at 12:50

  Onze meid van 2 drinkt altijd water overdag, ben zelf niet zo’n theeleut dus heb ik nooit in huis 🙂 Appelsap en zo doen we ook niet. Het enige wat ze krijgt is een Fristi als we op vrijdagmiddag naar de kroeg gaan na het middagdutje. Ook niet zo gezond maar voor een keertje in de week vind ik het wel kunnen.

 • Reply Gwen 19 januari 2016 at 13:07

  Hier ook alleen water en heel soms thee. En rijstmelk bij het ontbijt. Gaat ook prima met een tweede erbij hoor 😉 Olivia drinkt op een terrasjes spa rood, vind ze heerlijk met de buppeltjes (hihi).

 • Reply Nicole 19 januari 2016 at 13:10

  Hier drink Fay in de ochtend zeker 2 bekers melk. Ze vindt het super lekker en zie daar niet veel kwaads in. Maar meer krijgt ze niet. Daarnaast geven we haar water en slimpie of clearbear. Maar dat is wel vooral veel water en een drupje erin.
  Heel soms krijgt ze appelsap.
  Wat ik wel vervelend vind is dat mijn schoonmoeder standaard veel siroop in de beker doet. We hebben al 100x gezegd dat ze er minder in moet doen, maar ze luistert niet. En daar gaat ze wel 1x in de week heen..

 • Reply Bianca 19 januari 2016 at 13:27

  Ik ben wel benieuwd wat voor thee je dan geeft. In veel gangbare thee zit theïne (caffeïne), iets wat ik mijn kinderen toch ook niet wil geven. Ik heb geen idee wat dan wel goede thee is om te geven.

  • Reply Angela 19 januari 2016 at 15:37

   Rooibosthee of groene thee

 • Reply Anne 19 januari 2016 at 13:44

  Mijn zoon krijgt 1 keer per dag een beetje limonade(0% suiker en geen zoetstof) en voorderest water en melk.
  Wij doen dit zo omdat ik vind dat hij moet leren om te gaan met sapjes. Als hij het straks op een feestje oid krijgt is het hek van de dam. Mijn inziens hoort het bij een normaal voedingspatroon. Alles met mate. Dus 1 x per dag.

 • Reply janske 19 januari 2016 at 14:14

  Dochterlief drinkt hier alleen water en magere melk. Al zegt ze soms als ik iets anders drink “Lola proeven”. Dan zeg ik maar dat ze dat toch niet lust. Ik wil haar ook thee laten drinken, volgens mij lust ze dat ook wel. Ze is trouwens ook dol op verse jus en andere verse sappen.

 • Reply Vlijtig Liesje 19 januari 2016 at 14:39

  Ik heb pubers en die drinken helaas vaak cola, dubbelfriss en soms zelfs energydrinks hoewel ik dat zwaar ontmoedig.

 • Reply Cindy 19 januari 2016 at 15:54

  Ik ben met 6 maanden begonnen met water hier en daar geven en dat ging goed. Toen met 9 maanden ging ze naar de creche en kreeg ze water bij elke maaltijd. Ook gaf ik het tussendoor veel. Toen met 12 maanden kreeg ze er ook melk bij, of bij het 1e tussendoortje of de lunch. Soms wilt ze het niet en dan neemt ze gewoon water. In huis hebben we altijd een beker op tafel met water en als ze dorst heeft drinkt ze. Dat verversen we natuurlijk regelmatig maar ze geeft t ook zelf aan als ze dan weer vers water wilt. Heel soms vraagt ze wel eens om uit ons glas n slokje te nemen en dan mag ze n klein slokje sap of water ligt eraan wat erin zit. En heel soms geef ik dr in t weekend n heel klein beetje sap in n eigen beker als verwennerij. Maar over t algemeen lijkt ze er geen behoefte te hebben dus probeer ik zoveel mogelijk water te geven. Wat niet weet…. en t is nog gezonder ook

 • Reply Tamara 19 januari 2016 at 16:10

  Ik had mij ook thee voorgenomen, maar hier ook een water thee weigeraar net zoals melk. Vandaar aan de natuurlijke (biologische) sapjes gegaan.

 • Reply Rory 19 januari 2016 at 17:12

  Goed! Dat heb ik bij ons dochtertje heel lang volgehouden, totdat de juf bij de peuterspeelzaal zei dat ze zo weinig dronk. Vanaf een jaar of twee heb ik dan toch Karvan Cevitam geïntroduceerd (klein scheutje, veel, heel veel water). Daar mag ze maar twee glaasjes van per dag. Voor de rest water. Inmiddels is daar – als uitzondering – heel af en toe appelsap bij gekomen (ik weet het, veel suiker) en nu heb ik ook Roosvicee geprobeerd. Bij de lunch een klein glas melk met Ovomaltine (omdat ze gewone melk echt niet lekker vindt). En ik bedenk mij ineens. Iedere ochtend een glas met versgeperst sinaasappelsap, maar ook citroen en grapefruit. Tja. Zo heb ik ook volgehouden om geen suiker te geven tot en met haar eerste jaar. Ze krijgt nog heel weinig suiker. Niet standaard een snoepje (af en toe). Een ieniemienie hapje taart zo nu en dan bij een verjaardag. Dat is het zo ongeveer.

 • Reply andrea 19 januari 2016 at 18:01

  Goed bezig!
  Elena is vier en drinkt water, thee en melk. Heel veel melk 🙂
  Soms krijgt ze zelfgemaakte siroop, opgelost met water, en soms wat er uit de slowjuicer komt.

  Naar school neemt ze graag pakjes mee, maar ik probeer dit minimaal toe te laten en liever zelfgemaakt spul te stimuleren. In praktijk heel er goelijk, want ze wil gewoon drinken wat andere kinderen ook drinken, en laat die nou net ALLEMAAL gezoete troep meenemen.

 • Reply Tips voor Papa's 19 januari 2016 at 19:00

  Wauw, prima dat ze dat op deze manier doet. Met J is precies hetzelfde: heeft hij eenmaal iets gevonden dat hij echt lekker vindt, dan laat hij de rest staan en wil hij dat alleen maar hebben. Het heeft ons alle moeite gekost toen iemand bedacht dat hij wel een slokje cola kon drinken en een stukje chips kon proeven om hem daar weer vanaf te krijgen.
  Hier bij het avondeten drinken wij allemaal water, ook om te zorgen dat we het “eerlijk” houden.
  Over de dag heen krijgt hij voornamelijk thee en water en af en toe wat aanmaaklimonade.

 • Reply Merel -CRVY 19 januari 2016 at 20:13

  Ik heb zelf geen kindjes, maar ik ben er altijd zo verbaasd over dat ouders hun kinderen al die suikerzooi geven. Zeker als ze nog niet naar de opvang of school gaan is het vrij makkelijk te vermijden lijkt mij, aangezien ze er dan helemaal niet mee in aanraking hoeven te komen. Mijn ouders hebben mij eigenlijk nooit frisdrank of sap gegeven, niet echt bewust, maar we hadden het gewoon niet in huis. Inmiddels ben ik volwassen en drink ik bijna nooit frisdrank omdat het gewoon niet echt in mijn ritueel zit. Bij mijn vriend thuis daarentegen, daar zitten ze bij het ontbijt al aan de cola. Een slechte (en onnodige!) gewoonte, die niet alleen dik maakt maar ook nog eens mega slecht is voor je tanden!

 • Reply Kim 19 januari 2016 at 22:39

  Ik blink altijd van trots als mijn zoon water vraagt om te drinken. Hij vraagt heus af en toe eens chocomel of appelsap maar dat laat hij meestal staan om water in de plaats te drinken. Goede gewoontes aanleren, daar is niks mis mee. Frisdrank is imo onnodig en absoluut niet dorstlessend.

 • Reply Melissa 20 januari 2016 at 00:49

  Zelf geen kinderen, maar vind het super knap dat je het vol kan houden. Zitten zoveel troep in alle drinken.

 • Reply Angela - Mama met passie 20 januari 2016 at 12:17

  Dank voor je blog! Ik ben ook van plan om mijn dochter geen diksap en dat soort andere drankjes te geven. Ze krijgt voornamelijk borstvoeding en af en toe een paar slokjes water. Ze is nu 8 maanden.

 • Reply Iris 20 januari 2016 at 20:06

  Supergoede keuze hoor! Dit was ook ons plan, maar bij ons dametje is het al vanaf dat ze geen melk meer dronk een gevecht om haar überhaupt wat te laten drinken. Het is iedere dag een gevecht. Het maakt niet uit wat ze krijgt, ze overleefd soms op krap 1 beker vocht per dag. Daarom wisselen we gezond uit pure wanhoop af met sapjes en pakjes en smoothies want we willen ook niet dat ze uitdroogd……

 • Reply Volgmama 28 januari 2016 at 19:13

  Wat goed, ik begrijp het volkomen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.