ETEN EN DRINKEN

Waarom de koffie op het werk vaak minder lekker smaakt *

12 juni 2021

De koffie op het werk. Er is al veel over gezegd, ook bij jou op de werkvloer waarschijnlijk. En nee, veel positiefs is het meestal niet. Als zelfstandig ondernemer heb ik de luxe dat ik zelf kan bepalen welke koffie ik drink. Als jij op kantoor zit, moet je het vaak doen met de koffie en de koffiemachine waar het bedrijf voor heeft gekozen. Is het echt zo dramatisch gesteld met de koffie die we op het werk drinken? Of is het, net zoals het weer, eigenlijk gewoon nooit goed?

Je hebt hem niet zelf uit kunnen zoeken

Welke koffie jij het allerlekkerst vindt is nogal persoonlijk. Misschien vind jij koffie die zo heet is dat je je mond er bijna aan verbrandt het fijnst. Of drink je hem juist liever een beetje lauw. Misschien houd je van koffie die lekker sterk is, maar het kan ook zo zijn dat je voorkeur uitgaat naar een wat slapper bakkie. Koffie die best een beetje bitter is kan je voorkeur hebben, terwijl het ook goed mogelijk is dat je liever voor een wat mildere variant kiest.

Er is nogal wat mogelijk op het gebied van koffie en in de loop der jaren ontwikkelen we allemaal zo onze voorkeuren. Die brengen we thuis graag in de praktijk, zodat we daar altijd onze koffie helemaal naar onze smaak drinken, precies zoals we hem willen.

Op het werk gaat dat wat lastiger. Je hebt de machine niet zelf uitgezocht, en ook de koffie die in de machine gaat heb je niet voor het uitzoeken. De koffie komt er ook nog eens op een net wat andere temperatuur dan je thuis gewend bent uit. Kortom: het is niet precies wat jij wil. En dan vind je het al snel wat minder lekker.

Soms is hij wat minder vers

De koffie die uit de machine op het werk komt, kan ook net wat minder vers zijn dan je thuis gewend bent. Zeker wanneer er maar een paar keer per dag een pot verse koffie wordt gezet, kan de smaak je soms vies tegenvallen. Maar ook de koffiebonen in het apparaat kunnen minder vers zijn dan waar je thuis de voorkeur aan geeft, en dat zal je proeven. Gebruik je thuis koffie cups, dan is ieder kopje zo vers als het maar zijn kan. Is dat op het werk niet het geval, dan is dat een bittere pil. Letterlijk en figuurlijk.

Hoe oud is de machine?

Moderne koffiemachines brouwen steeds vaker kopjes koffie die qua kwaliteit echt niet onderdoen voor de koffie die mensen thuis zetten, al kunnen de verschillen tussen beide manieren er toch voor zorgen dat de koffie op het werk minder lekker wordt bevonden. Wordt er op jouw werk echter nog een oudere machine gebruikt, dan kan het best dat ook dit de smaak niet positief beïnvloedt. Op het gebied van koffiemachines voor grootverbruik is de laatste jaren veel veranderd, allemaal dingen die de smaak ten goede komen. Is de machine op jouw werk al vele jaren oud, dan is lobbyen voor een nieuw exemplaar dus zeker een goed plan.

Wat vind je van het bakje koffie op jouw werk?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.