Bestek is een belangrijk onderdeel van je servies. Bij bijna elke maaltijd heb je immers bestek nodig. Voor je ontbijt, lunch en avondeten natuurlijk, maar ook voor kleinere hapjes tussendoor. Bestek bestaat er in allerlei soorten en maten. In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je (nieuw) bestek wilt gaan aanschaffen. Ik vertel je wat de basisonderdelen zijn van een bestekset, maar ook waarmee je je set kunt uitbreiden en wat je kunt gebruiken voor speciale gelegenheden. Eet smakelijk alvast!
De basis
De basis voor een bestekset bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen: messen, vorken, lepels en koffielepeltjes. Voor de hoeveelheden raden we je aan te kijken naar het aantal mensen waar je mee samenwoont. Bedenk je ook het volgende: komen familieleden geregeld mee-eten of prikken buren of vrienden graag een vorkje mee? Koop dan wat extra exemplaren. Op die manier voorkom je dat je te weinig bestek in huis hebt en dat de soep bijvoorbeeld met een vork gegeten moet worden… 😉
De uitbreiding
Als je de basiscollectie van je bestek wilt uitbreiden, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld dessertbestek aan te schaffen. Dat is kleiner bestek dan het standaard bestek en wordt veelal gebruikt bij het eten van voor- en nagerechten. Ook slabestek, visbestek, steakbestek of taartbestek zijn soorten bestek die je kunt kopen om je collectie uit te breiden. Kijk dus eens goed naar je eigen eetpatroon. Wat voor gerechten maak je geregeld? Als je bijvoorbeeld van mosselen houdt, kies dan eens voor mosselbestek! Het zilveren Anovi Zeeuws mosselbestek is hiervoor erg geschikt: een zuiver tinnen product dat ambachtelijk gegoten wordt in Nederland. Door het speciale veertje werkt het bestek hetzelfde als een echte mosselschelp. Hoe tof is dat?!
Een luxe uitstraling
Veel mensen bewaren hun chique bestek voor speciale gelegenheden – zoals het diner tijdens de kerstdagen of een verjaardag. Maar waarom zou je dat prachtige bestek niet vaker gebruiken? Eten smaakt toch het lekkerst als je het kunt eten met mooi en stijlvol bestek? Met een luxe set heb je elke dag de sfeer van een goed restaurant in je eigen keuken. Hoe fijn is dat! Een fijne tip is het bestek van Van Kempen en Begeer aan: dit begon in het jaar 1777 met het kleinschalig produceren van klein zilver, maar ook tegenwoordig zijn ze bekend binnen het zilvervak.
Etiquette
Er bestaan enkele regels over het neerleggen van je bestek. Weet jij ze? Ik licht ze hier kort toe. Handig als je gasten over de vloer krijgt! De belangrijkste regel is dat je vorken links van het bord neerlegt en messen en lepels aan de rechterkant. De snijkant van de messen wijzen richting het bord. Lepels liggen met de steel naar rechts en vorken met de steel naar links. Bestek dat je gebruikt voor het dessert – stiekem natuurlijk het lekkerste onderdeel van de maaltijd – ligt altijd aan de bovenkant van het bord. Verder hoor je met het bestek van buiten naar binnen te werken: bestek dat je als eerst nodig hebt, leg je dus aan de buitenkant neer. Ook handig om te weten als je ineens mag aanschuiven bij een luxe diner!
Hou jij ervan om uitgebreid te tafelen en daarvoor de tafel mooi te dekken, of ben je meer van de makkelijke en snelle maaltijd?
Geen reacties