ETEN EN DRINKEN

Voedselverspilling tegengaan op drie manieren *

14 december 2019
voedselverspilling tegengaan

We gooien met z’n allen een hoop voedsel weg. In 2019 verspilden we in Nederland maar liefst 34,3 kilo eten per persoon (bron: Milieu Centraal). Dat dat zonde en onnodig is hoef ik je vast niet te vertellen. Natuurlijk gaat er bij het bereiden en bewaren van voedsel altijd wel iets verloren, maar ik denk dat er hele simpele dingen zijn die je zelf kan doen om de hoeveelheid voedselverspilling een heel stuk te verkleinen. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar als we allemaal iets bewuster omgaan met eten en drinken, gaat dat zeker helpen!

We zijn trouwens al op de goede weg. Want in 2016 gooiden we per persoon bijna 7 kilo meer weg dan dit jaar. Het is het doel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om de voedselverspilling in 2030 te halveren. Een mooi streven waarvan de koers dus al is ingezet!

Voedselverspilling tegengaan doe je zo

Doe bewust boodschappen en maak een weekmenu

Iets waar ik een hele tijd geleden al mee ben gestart en me heel goed bevalt is het maken van een weekmenu en aan de hand daarvan een boodschappenlijst. Het helpt ook om de boodschappen op een min of meer vast moment in de week te doen. Niet met een lege maag, want dan heb je alsnog kans dat je allerlei impulsaankopen in je winkelwagentje gooit. En die impulsaankopen leiden er alleen maar toe dat je eten in huis haalt dat weer (deels) verspild kan worden. En los van het verinderen van de verspilling van voedsel, maak je door op deze manier boodschappen te doen ook gezondere keuzes en bespaar je geld.

Koop producten van initiatieven die voedselverspilling tegengaan

Je kent vast de buitenbeentjes wel. Fruit en groente die een andere vorm heeft dan ‘normaal’ maar gewoon prima van kwaliteit is. In plaats van dat dit wordt weggegooid, kun je er tegenwoordig als consument bewust voor kiezen het wél te kopen.

Eveneens in het groenteschap, in dit geval dat van Lidl, vind je de Verspil-me-nietjes Pastabasis. Dit is een saus die gemaakt wordt van minder perfecte groenten, die net zo lekker smaken! De saus bevat 96% groenten en is 100% natuurlijk en kun je perfect gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een pasta of lasagne. Ideaal ook als je weinig tijd hebt om te koken, maar toch een snelle en gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Heb jij ‘m al gespot? Je vindt de Verspil-me-nietjes dus bij Lidl in het groenteschap, in de buurt van de verse tomaten.

Steeds meer winkels en restaurants gaan zelf actief voedselverspilling tegen door producten die ‘over’ zijn aan te bieden in een soort verrassingsbox. Voor weinig geld koop je die dan en je weet van tevoren nooit wat erin zit. Dat is dus een verrassing. Maar dat het nog prima eten is dat je voordelig mee naar huis neemt, is zeker!

Kijk kritisch naar de houdbaarheid van producten

Vroeger was ik heel strikt als het op houdbaarheidsdata aankwam. Was een product ook maar één dag over datum, dan gooide ik het de vuilnisbak in. Inmiddels ben ik me ervan bewust dat in veel gevallen de smaak misschien wat achteruit gaat, maar dat veel dingen nog prima te eten zijn als ze de houdbaarheidsdatum hebben overschreden. Met dingen als zuivel, vis en vlees kijk ik wel wat beter uit overigens, in verband met salmonella en andere bacteriën waar je niet vrolijk van wordt.

Vind jij voedselverspilling tegengaan ook belangrijk en wat doe je nu al om te zorgen dat je zo min mogelijk eten en drinken weg moet gooien?

*Disclaimer

Afbeelding voedselverspilling afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

  • Reply Sanne 14 december 2019 at 09:49

    Wij doen eens in de week boodschappen, als we ‘s avonds eten over hebben vriezen we het in en eten we het een andere keer en we proberen minder snijafval over te houden. De stam van de broccoli gooiden we vroeger bijvoorbeeld altijd weg maar die kun je ook prima eten dus die snijden we tegenwoordig ook gewoon op.

  • Reply Kimberley 19 december 2019 at 21:33

    En de too good to go app! 🙂 xx

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.